Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Británia kraľuje REBRÍČKU vakcinácie v Európe: Slovensko testuje! V očkovaní nás predbehlo aj Maďarsko

Na snímke infektológ Vladimír Krčméry ako prvý Slovák počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Nitre Zobraziť galériu (5)
Na snímke infektológ Vladimír Krčméry ako prvý Slovák počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Nitre (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

SVET - Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 je v plnom prúde. Na Slovensku vyvolalo niekoľko škandálov, keď sa napríklad Dominika Cibulková dala zaočkovať a pritom predbehla zdravotníkov. Kedy sa k nej dostanú bežní ľudia, zatiaľ nie je známe, Slovensko brzdí aj nedostatok vakcín.

Slovensko má k dnešnému dňu 39 395 zaočkovaných ľudí z prvej línie, prezidentku Zuzanu Čaputovú, niekoľko poslancov a členov vlády. Podľa zozbieraných dát to predstavuje približne 0,72% obyvateľstva. Pre porovnanie, vo Veľkej Británii sú zaočkované takmer 4 milióny obyvateľov, čo predstavuje 3,89%. 

KORONAVÍRUS Odborníci oponujú vláde: Testovanie už nie je cesta! Potrebujeme viac očkovať, Matovič zaútočil

Veľká Británia má objednaných 350 miliónov vakcinačných dávok od siedmich firiem. Zriadila sedem veľkých očkovacích pracovísk a niekoľko menších. "Je to nevyhnutné pre čo najrýchlejší návrat našej krajiny do normálu. Chcem, aby Briti zažili skvelé leto," uviedol britský minister zdravotníctva Matthew Hancock. 

Takmer 2% zaočkovaných má aj Taliansko, ktoré bolo na jar najviac zasiahnuté pandémiou koronavírusu. V dôsledku ochorenia tam zomreli tisícky ľudí. Aktuálne má Taliansko už vyše 885-tisíc zaočkovaných a v rámci európskych krajín sa umiestnilo na druhom mieste. 

V Taliansku bola situácia s koronavírusom na jar kritická.
Zobraziť galériu (5)
V Taliansku bola situácia s koronavírusom na jar kritická.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Domenico Stinellis)

Naši českí susedia sú v počte zaočkovaných ľudí pred Slovenskom, k 13. januáru ich bolo 70 680. Z pohľadu percent majú však zaočkovaných len 0,66%. Naopak, lepšie je na tom Poľsko, ktoré má k 13. januáru 309 620 zaočkovaných obyvateľov, čo vychádza na 0,82%.

Počet zaočkovaných v Európe.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ourworldindata.org)

Počet očkovaných ľudí vyjadrený
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ourworldindata.org)

Slovensko testuje

Našu krajinu aktuálne čaká nevedno koľko kôl celoplošného testovania, ktoré navrhol premiér Igor Matovič. ten tvrdí, že je to momentálne jediná cesta ako zvrátiť hrozivý počet hospitalizovaných v nemocnici. Matovič tvrdí, že nemáme dostatok vakcín. Problém ale je, že nie je dosť ani antigénových testov, z čoho premiér viní ministra hospodárstva Richarda Sulíka. 

Igor Matovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa viacerých odborníkov vrátanie epidemiologičky z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského už plošné testovanie nie je efektívnou cestou. Prioritou by teraz malo byť očkovanie. Premiér však odborníkov nazval hlupákmi. 

"Povedať, že cesta pre Slovensko je masívne plošné očkovanie a nie plošné testovanie, je klamstvo," uviedol premiér. "Ak niekto povie, že Slovensko potrebuje masívne očkovanie a nie masívne testovanie, tak to je pre mňa hlupák a nie odborník, keď veľmi dobre vie, že máme k dispozícii očkovacie látky len pre pár percent ľudí," poznamenal premiér. 

Na Slovensku je aktuálne pozitívnych 217 978 ľudí, ktorí boli testovaní PCR testami. V nemocnici je 3275 pacientov, z toho má 3036 potvrdených ochorenie Covid-19. Na jendotke intenzívnej starostlivosti sa aktuálne nachádza 243 pacientov, pľúcnu ventiláciu potrebuje 246 pacientov. 

Viac o téme: OčkovanieŠtatistikyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu