Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vláda rozhodla: Prísny lockdown! Nitru čaká testovanie, do práce len s negatívnym výsledkom

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA/NITRA - Situácia v Nitre je mimoriadne vážna. Okres čaká plošné testovanie a vláda dnes rokovala o ďalších opatreniach. Pre celý okres platí prísny zákaz vychádzania. Na cestu do práce, pre deti či do prírody budú ľudia potrebovať absolvovať test s negatívnym výsledkom.

V okrese Nitra sprísnia od pondelka 11. januára od 5.00 h zákaz vychádzania, ktorý momentálne platí na celom území Slovenska. Dôvodom je kritická pandemická situácia.

VIDEO Vláda informovala o sprísených opatreniach a plošnom testovaní v okrese Nitra

Do práce aj pre deti len s negatívnym výsledkom

Sprísnenie zákazu sa bude vzťahovať aj na cestu do zamestnania, prírody či sprevádzanie dieťaťa do školského zariadenia. Výnimku zo zákazu budú mať osoby s potvrdením o negatívnom antigénovom či PCR teste. Na stredajšom mimoriadnom rokovaní sa na tom uzniesla vláda. Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Sprísnené opatrenia, ktoré prijala vláda pre okres Nitra.
Zobraziť galériu (5)
Sprísnené opatrenia, ktoré prijala vláda pre okres Nitra.  (Zdroj: Topky/Maarty)

Opatrenia platné od 11. januára pre okres Nitra

Testovanie v troch fázach

Situácia v Nitre je podľa ministra Mareka Krajčího ešte horšia, ako bola na Orave. Vláda preto odporučila v okrese Nitra celoplošné testovanie v troch fázach. Situácia sa na Orave zlepšila vďaka plošnému testovanie a Krajčí dúfa, že to isté sa stane v Nitre. "Ak sa ľudia testovania zúčastnia, má to potenciál prečistiť spoločnosť od tých najinfenkčnejších," uviedol šéf rezortu zdravotníctva. 

KORONAVÍRUS Vláda rozhodla: Prísny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zopakoval, že antigénové testy zachytávajú len tých ľudí s koronavírusom, ktorí sa nachádzajú v najakútnejšej fáze ochorenia. Vyzval preto ľudí, aby aj napriek negatívnemu testu dodržiavali zákaz vychádzania. Plošné testovanie prebehne aj vo firme Jaguar Land Rover, kde by mohli otestovať až 5000 ľudí. Aj s týmito testami budú mať ľudia výnimky z prísnejšieho zákazu vychádzania.

Testovanie by malo byť povinné

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyzval primátorov miest, v ktorých sa zhorší situácia, aby zorganizovali plošné testovanie, podobne ako v Trenčíne a Nitre. V Trenčíne však zatial testovanie nemalo až taký účinok ako na jeseň na Orave. "Máme len dve možnosti – očkovanie a testovanie. Preto by sme mali dlhodobo pristúpiť k testovaniu," uviedol Gröhling. Strana SaS chcela presadiť testovanie v najviac postihnutých okresoch už minulý rok. 

KORONAVÍRUS Vláda rozhodla: Prísny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Milan Krajniak preferuje povinné testovanie. "Dobrovoľné plošné testovanie funguje asi tak ako dobrovoľný lockdown," povedal. Krajčí prisľúbil pomoc všetkým samosprávam, ktoré budú chcieť zorganizovať testovanie. "Ak budú mať záujem testovať svojich obyvateľov, vláda urobí všetko preto, aby bolo toto ich úsilie úspešné," povedal. Samosprávy majú podľa neho enormný záujem. Na štvordňpvé plošné testovanie sa chystajú aj Košice. 

Vo štvrtok na Slovensko príde 2,6 milióna testov

Vo štvrtok (7. 1.) príde na Slovensko 2,6 milióna antigénových testov na ochorenie COVID-19, oznámil to minister školstva s tým, že je aj opcia na ďalších 2,6 milióna testov. V priebehu najbližších týždňov tak má byť na Slovensku podľa ministra viac ako päť miliónov testov. Šéf rezortu školstva preto vyzval primátorov a starostov, aby oslovili vládu SR a pristúpili k lokálnym celoplošným testovaniam ľudí na ochorenie COVID-19.

KORONAVÍRUS Vláda rozhodla: Prísny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

S plošným testovaním budú pomáhať aj profesionálni vojaci

S plošným testovaním obyvateľov bude pomáhať do 150 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 30 zdravotníkov. O vyčlenení profesionálnych vojakov na poskytnutie súčinnosti pri testovaní dnes počas online rokovania rozhodla vláda SR.

 

"Testovanie obyvateľov spôsobom, aký bol nastavený v rámci operácie Spoločná zodpovednosť sa opäť potvrdilo ako jedno z najefektívnejších riešení v boji proti rýchlemu a nebezpečnému šíreniu ochorenia. Preto po ňom siahame aj v prípade naozaj kritickej situácie v okrese Nitra," povedal v tejto súvislosti minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že rezort obrany je samozrejme pripravený poskytnúť maximálnu možnú súčinnosť. Na žiadosť organizátora plošného testovania, mesta Nitra, mu ministerstvo obrany okrem personálnej súčinnosti poskytne aj 15-tisíc kusov antigénových testov tak, aby sa s testovaním mohlo začať už v piatok

Viac o téme: TestovanieNitraKoronavírusMarek KrajčíMarek Hattas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu