Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Hlasistom došla trpezlivosť: Pellegrini podáva trestné oznámenie na Matoviča a členov vlády

Pellegrini informuje o podaní trestného oznámenia na Matoviča. Zobraziť galériu (5)
Pellegrini informuje o podaní trestného oznámenia na Matoviča. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Kritická situácia ohľadom koronavírusu už nenechala chladnými ani poslancov Hlasu-SD a pretiekol im pohár trpezlivosti. Kvôli kolabujúcemu systému v Nitre, pomalému očkovaniu či ďalším komplikáciám podávajú na vládu trestné oznámenie. Konkrétne aj na premiéra Igora Matoviča.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD podá v najbližších dňoch trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a členov vlády. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Peter Pellegrini.

VIDEO Tlačová konferencia Hlasu-SD:

Pellegriniho Hlas-SD podáva na premiéra Matoviča trestné oznámenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Peter Pellegrini. Strana má podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa i trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. Premiér podľa Pellegriniho nerešpektuje a mení odporúčania iných orgánov, a preto mohol tiež porušiť paragraf Trestného zákona, ktorý hovorí o marení úlohy verejným činiteľom.

KORONAVÍRUS Hlasistom došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zneužívanie právomoci verejného činiteľa spája Pellegrini s tým, že z otvorených lyžiarskych stredísk benefitoval podľa neho predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Hovoril o podozrení z účelového upravovania opatrení v prospech ľudí, ktorým ostali otvorené prevádzky.

Členovia vlády mohli podľa Hlasu-SD spáchať aj trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. Ohrozením mohol byť podľa Pellegriniho vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina), ktorý po návrate z Veľkej Británie nedostatočne vysvetlil, či dodržal opatrenia a či sa testoval na ochorenie COVID-19. Následne potvrdili nákazu viacerí členovia vlády.

To nie je všetko, chcú skrátiť volebné obdobie

Poslanci Hlasu-SD tiež predložia na najbližšiu schôdzu parlamentu návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia parlamentu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Peter Pellegrini. Poslanec Richard Raši zároveň uviedol, že požiadal o zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru, kde by mal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) okrem iného vysvetliť, ako ide riešiť stav nemocníc počas pandémie.

KORONAVÍRUS Hlasistom došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini sa tiež v utorok pýtal, prečo premiér a členovia vlády nereagujú na kritickú situáciu v súvislosti s rastom hospitalizácií v nemocniciach a rastúcimi úmrtiami na ochorenie COVID-19 či situáciou v Nitre. Pellegrini kritizoval, že nezasadá ústredný krízový štáb. Očakával by okamžité reakcie kompetentných. Matovič sa podľa neho nemôže vyhovárať na vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) ani na žiadneho člena vlády.

Raši chce aj mimoriadny výbor

Poslanec Hlasu-SD a lekár Richard Raši zároveň uviedol, že požiadal o zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru, kde by mal šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí vysvetliť, ako ide riešiť stav nemocníc počas pandémie.

KORONAVÍRUS Hlasistom došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Reaguje aj premiér

Premiér v reakcii uviedol, že ho názory Pellegriniho nezaujímajú. Zopakoval, že za vlád Smeru-SD, ktorého bol Pellegrini súčasťou, sa systematicky rozkrádalo zdravotníctvo. Dodal tiež, že ľudia okolo Pellegriniho kritizovali opatrenia. "Moralizovanie" z ich strany preto považuje Matovič za absurdné.

KORONAVÍRUS Hlasistom došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Trestné oznámenieIgor MatovičPeter PellegriniKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu