Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jedno z tajomstiev NAKA odhalené: Čo sa skrýva za názvami Božie mlyny či Judáš? Vysvetlenie je niekedy od veci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Božie mlyny, Očistec, Búrka, Judáš... Aj takéto názvy niesli akcie NAKA, ktorých je za poslednú dobu ako maku. Kto pomenovania vymýšľa, čo znamenajú a môže sa stať, že sa na ich tvorbe bude podieľať aj verejnosť?

Polícia priznala, že takéto otázky dostáva zo strany verejnosti pomerne často. Rozhodli sa teda priblížiť "tajomstvo", ktoré tak zaujíma Slovákov.

Jedno z tajomstiev NAKA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Vulgarizmy nečakajte

Ako vysvetlila polícia, názvy akcií sú krycie. Z toho automaticky vyplýva, že nejde o ich atraktívnosť z pohľadu medializácie. "Názov akcie by mal byť zrozumiteľný pre okruh policajtov, ktorí na nej pracujú. Zároveň nemôže odkrývať zameranie akcie a nemôže byť vulgárny. Názvy akcií sa používajú dlhé roky, nejde o nič nové," ujasnili ochrancovia zákona.

Aj úplne "od veci"

Názov môže vystihovať podstatu akcie či charakteristiku zainteresovaných osôb, situácie ktorej sa týka, opísala polícia. Možno by ste však nečakali, že pomenovanie môže byť aj úplne "od veci". Je to individuálne. Pravidlá v podstate neexistujú.

Kto je autorom?

Názvy akcií majú na svedomí operatívni pracovníci, aby v predprípravnom ale aj prípravnom konaní, až do momentu zverejnenia informácií o akcii pre verejnosť, kryl ich zámer pred nepovolanými osobami.

Verejnosť si "neškrtne"

Páčilo by sa vám, keby ste trefný názov pre akciu elitnej polície vymysleli práve vy? Tento sen sa vám nesplní. "Tipy na názvy akcií nemôže navrhovať verejnosť, pretože sa do jej zverejnenia nedozvie o jej existencii," vysvetlila polícia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu