Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Súd rozhodol v prípade Jaroslava Haščáka: Finančný žralok ide do väzby

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK - Finančník a jeden z najbohatších mužov na Slovensku Jaroslav Haščák strávil dve noci v cele predbežného zaistenia. Prokurátor však podal návrh na väzbu a dnes o nej rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Výsledok je už známy.

Aktualizované o 21:20

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák bude stíhaný väzobne. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie Pamela Záleská rovnako rozhodla aj v prípade Dany Arpášovej. Správu priniesol Denník N. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Obaja podali sťažnosť.

 "Sudkyňa ŠTS vyhovela návrhu prokurátora a vzala obidve obvinené osoby do väzby, a to z dôvodu obavy z kolúzneho správania sa obvinených. Obidvaja podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd, vo veci bude naďalej prebiehať vyšetrovanie," povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvinení podľa jeho slov vypovedajú, ale vinu nepriznávajú. "Rozhodnutie vnímame ako nesprávne," reagoval právny zástupca Jaroslava Haščáka Martin Škubla.

Aktualizované o 15:30 

Výsluch Jaroslava Haščáka sa na Špecializovanom trestnom súde skončil po niekoľkých hodinách. Rozhodnutie o tom, či jeden z najbohatších Slovákov skončí vo väzbe, vyhlásia o 20:00.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na vzatie do väzby spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Policajný vyšetrovateľ ho obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Haščák sa následne vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmieta a mieni sa brániť. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám.

MIMORIADNE V Pente zasahuje NAKA! Prvé FOTO zadržaného Jaroslava Haščáka, obvinenie z prania špinavých peňazí

O tom, či Haščák strávi aj najbližšie dni a týždne za mrežami, rozhodne Špecializovaný trestný súd, rozhodovať by mala sudkyňa Pamela Záleská. Tá je známa aj zo senátu, ktorý rozhodoval v kauze zmenky, v ktorej sú neprávoplatne odsúdení Pavol Rusko a Marian Kočner. 

Návrh na väzbu Haščáka odôvodnila prokuratúra obavami z ovplyvňovania svedkov a marenia dôkazov a obavami, že finančník utečie. 

"Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd návrh na väzbu dvoch osôb stíhaných pre korupčnú trestnú činnosť a trestný čin legalizácie príjmov z trestnej činnosti. U jednej osoby z dôvodu útekovej a kolúznej a u druhej z dôvodu kolúznej väzby," informovala horkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Návrh na vzatie do väzby Haščáka je podľa jeho advokáta Martina Škublu nedôvodný. "Nie je splnená materiálna podmienka väzby, keďže ani obvinenie Jaroslava H. v tejto veci nie je dôvodné," uviedol Škubla.

Kauza Gorila

Jaroslava Haščáka zadržala polícia v utorok, kedy mal plánovaný výsluch.  Obvinili ho z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Haščáka priviedli ozbrojení kukláči aj do sídla Penty v bratislavskom Digital Parku, v ktorom do neskorých večerných hodín robili prehliadku. 

AKTUÁLNE Súd rozhodol v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

AKTUÁLNE Súd rozhodol v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spolu s Haščákom vyšetrovateľ obvinil aj bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželku Danu, ktorá v minulosti tiež pracovala pre tajnú službu. 

Viac o téme: VäzbaJaroslav HaščákPentaNAKADigital Park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu