Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lučanského usvedčujú ďalší obvinení: Úplatky vyše pol milióna eur! Exšéf polície mal kryť zločiny

Policajný prezident Milan Lučanský odchádza z funkcie.
Policajný prezident Milan Lučanský odchádza z funkcie. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Milan Lučanský skončil v rukách polície. Po tom, ako prišiel z Chorvátska ho zadržali a vypočúvali. Obvinený je za pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.

Počas stredajšej akcie Judáš zadržala NAKA viacerých policajtov. Obvinenie má na krku aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský. Toho však polícia v stredu nezadržala, pretože bol v Chorvátsku. Vo štvrtok ráno okolo šiestej hodiny mal naplánovaný výsluch. Novinári ho čakali v budove prezídia policajného zboru, tam sa však nedostavil. Neskôr prišla informácia, že Lučanského zadržali a o 09:30 mal výsluch. 

AKTUÁLNE Lučanského plánovaný výsluch: VIDEO NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta

Z obvinení vyšetrovateľa vyplýva, že bývalý policajný prezident mal brať vysoké úplatky v sumách až pol milióna eur. Vypovedajú o tom obvinený Norbert Paksi, vtedajší zástupca riaditeľa Útvaru zvláštnych policajných činností, a obvinený František Böhm, podnikateľ, ktorého policajti spájajú s takáčovcami.

Peniaze mal Lučanský dostávať za vynášanie informácií z prostredia polície. Okrem toho, Lučanský sa mal s Paksim a Böhmom dohodnúť na tom, že za pravidelnú finančnú odmenu, bude vtedajším policajný prezident kryť podnikateľské aktivity Františka Böhma súvisiach s trestnou činnosťou v oblasti obchodu s pohonnými hmotami. Lučanský mal takto prijímať úplatky v roku 2015, ale aj po vražde novinára Jána Kuciaka v roku 2018, keď už bol policajným prezidentom. 

Advokát Milana Lučanského

Advokát Milana Lučanského Matúš Beresecký (Zdroj: Ivan Mego)

"Týmto konaním bola Böhmom vyplatená minimálne od augusta 2018 do decembra 2019 v pravidelných mesačných intervaloch obvinenému Mgr. Milanovi Lučanskému finančná odmena vo výške minimálne 510-tisíc eur," tvrdí vyšetrovateľ.

Akcia Judáš

V rámci akcie Judáš zadržali a obvinili osem ľudí - medzi nimi sú Milan Lučanský, Boris Beňa, Peter Gašparovič, Jozef Rehák, Marián Kučerka, Daniel Čech, Ladislav Vičan, Norbert Bödör. Posledný menovaný je vo väzbe pre iné trestné činy.

Bývalí policajti sú obvinení z rôznych závažných trestných činov, ako napríklad podplácanie či vydieranie. Obvinenie generála Milana Lučanského je postavené hlavne na výpovedi exsiskara Františka Bohma zadržaného počas akcie Božie mlyny.

Viac o téme: VäzbaObvinenie NAKAMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu