Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Krízový štáb rieši kľúčové témy: Dohoda ešte nie je! Vo vzduchu visí plošné testovanie i školy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ústredný krízový štáb dnes rieši niekoľko tém. Hlavnou mal byť semaforový systém, ktorý mal predstaviť minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ešte pred krízovým štábom predstavil svoj plán aj Richard Sulík. Nie je však jasné, či plány predstavia, premiér s tým nesúhlasí. Diskutovať by sa malo aj o otváraní škôl či ďalšom plošnom testovaní. Podľa Matoviča je Sulíkov plán cestou do pekla.

Vláda a odborníci dnes na krízovom štábe riešia niekoľko kľúčových tém. Krajčí mal predstaviť semaforový plán, no zdá sa, že sa nebude predstavovať ani jeho, ani Sulíkov. Najprv ho musia posúdiť odborníci. Riešiť sa má aj otváranie škôl či ďalšie plošné testovanie. Minister školstva chce školy otvoriť od budúceho pondelka, premiér je však iného názoru. Plošné testovanie, ktoré by malo byť tentokrát povinné, by sa malo konať budúci víkend. Zmeny musia po diskusii schváliť odborníci. 


Boj semaforových plánov: Krajčí má svoju vlastnú predstavu! Čaká sa na rokovanie štábu


Aktualizované 21:30 Do škôl čo najskôr, budúci týždeň to nebude

Ďalším sporným bodom sú školy. Druhý stupeň základných škôl a stredné školy sa zrejme od budúceho týždňa neotvoria, povedal premiér. Naďalej platí, že akékoľvek uvoľňovanie prichádza do úvahy až vtedy, keď bude situácia pod kontrolou a počet prípadov klesne na 750 denne.
Premiér zároveň dodal, že spolu s ministrom školstva chcú ešte tento týždeň prísť s návrhom pre školy. Do škôl by sa aj podľa neho mali vrátiť čo najskôr.

krízový štáb matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 21:25 Na Slovensku sa zrejme uskutočnia ďalšie tri kolá testovania. Použije sa osem miliónov antigénových testov, potvrdil Igor Matovič. "Reálne to vieme organizačne urobiť od 6. decembra, tri víkendy do Vianoc," dodal s tým, že ešte sa stále rokuje a bližší výstup uverejnia v najbližších dňoch. Zrejme až v stredu po rokovaní vlády. 

Aktualizované 17:56 Minister dopravy o tom, ako by mohla tento rok vyzerať lyžovačka a ako bude fungovať cestovný ruch.

Aktualizované 17:40 Na celoplošné testovanie Sulík nevidí dôvod. "Zmysel vidím v testovaní v obvodoch, kde je najväčší problém," povedal. 

Richard Sulík po rokovaní ústredného krízového štábu

Aktualizované 17:38 Matovičovým výrokom ani postupu nerozumie. "Neviem, čo mám už robiť, aby bol premiér spokojný," povedal. "Tieto detinské výroky nebudem komentovať," odpovedal na otázku ako vníma výrok Matoviča o tom, že jeho plán je cesta do pekla. 

Aktualizované 17:36 Richard Sulík potvrdil, že oba pandemické semaforové plány najprv predložia na pandemimckej komisii odborníkom. Potom ho predstavia Ústrednému krízového štábu. "Som rád, že aj minister Krajčí navrhuje nepozerať sa na Slovensko ako celok, ale na regióny," uviedol Sulík.

Aktualizované 17:04 Je potrebné sa usilovať o spoločný protipandemický plán, uviedol prezidentka

Je lepšie mať dva plány ako žiaden, a ešte lepšie je mať jeden spoločný. O to je potrebné sa teraz usilovať. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to na sociálnej sieti uviedla v súvislosti s predstavenými protipandemickými plánmi zástupcov dvoch strán vládnej koalície. "Oceňujem každého, kto sa k riešeniu koronakrízy stavia konštruktívne," dodala Čaputová. Zdôraznila, že SR potrebuje mať v pandemickej situácii podrobný a dlhodobejší plán. Poďakovala sa tiež vedcom, ktorí pri príprave oboch návrhov pomáhali.

Aktualizované 16:03 Premiér potvrdil, že decembrové plošné testovanie nemôže byť dobrovoľné

Ďalšie kolo plošného testovania, ktoré sa má uskutočniť v decembri, nemôže byť dobrovoľné, ako tomu bolo tento víkend (21. - 22. 11.). "My sa musíme rozhodnúť, buď tu bude masívne testovanie, alebo očakávam od kolegu Sulíka, že sa tu postaví a povie, že bude tvrdý lockdown," povedal Matovič. Poukázal, že tretia možnosť neexistuje, pretože "v lekárni sa nedá kúpiť liek na koronu". Poznamenal, že je dôležité sa zaujímať aj o stav pacientov v nemocniciach.

KORONAVÍRUS Krízový štáb rieši
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Premiér sa vyjadril aj k víkendovému testovaniu. Povedal, že s ministrom obrany Jaroslav Naďom očakávali, že sa príde testovať zhruba tretina ľudí. "Bolo to niekde okolo 30 percent," poznamenal Matovič. Ako tvrdí, bol to test toho, či "dokážeme ísť v ústrety tým najťažším trom mesiacom, ktoré nás čakajú". "Z toho jednoznačne vyplýva, že robiť akékoľvek plošné testovanie postavené na dobrovoľnosti absolútnej by boli vyhodené peniaze," uzavrel premiér.

Aktualizované 15:42 Premiér uviedol, že po minulotýždňovej videokonferencii existujú v EÚ úvahy, že ak nebude človek zaočkovaný neprejde hranicami. Bude potrebovať buď PCR test, alebo potvrdenie o očkovaní. 

Ľudí, ktorí sa dobrovoľne nedajú očkovať, nemusia ostatné členské štáty vpustiť na svoje územie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Aktualizované 15:35 Minister financií Eduard Heger uviedol, že tento rok investovali do koronavírusu vyše štyri miliardy eur, ktoré šli na rôzne opatrenia.

Celkovo sme do boja s koronavírusom tento rok investovali štyri miliardy eur, uviedol Heger (Zdroj: Topky/Maarty)

Otváranie škôl a plošné testovanie

V prípade testovania podľa Matoviča platí, že ÚKŠ súhlasilo so systémom testovania ako nástrojom na zníženie počtu denných prírastkov tak, aby denný limit nepresahoval 500 pozitívnych prípadov. Sulík prichádzajúci na ÚKŠ ešte pred premiérom a šéfom zdravotníctva povedal, že očakáva diskusiu o svojom pláne. 

Minister školstva Gröhling očakáva, že školy sa otvoria už v pondelok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Minister školstva Branislav Gröhling verí, že k 30. novembru budú môcť otvárať školy. Matovič mu pred novinármi odkázal, nech radšej najskôr prehovorí do duše straníckemu šéfovi a nech v SaS nemenia svoje postoje tomu, s čím predtým súhlasili. Matovič však naznačil, že prichádza s návrhom, že aspoň maturanti by sa mohli dostať do škôl skôr.

Sulíkov plán je cestou do pekla

Pandemický plán, ktorý v pondelok predstavil minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík, je skôr cestou do pekla. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to povedal predseda vlády SR Igor Matovič, ktorý Sulíkov plán označil za populistickú hru, ktorej chýba solidarita.

Semaforové plány nepredstavia, premiér Matovič uviedol, že Sulík svoj plán odkopíroval (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Matovič kritizuje regionálnu diferenciáciu, myslí si, že je to nezodpovedné. "To, že ak to budeme mať na západe krajiny zelené, ale nebude nás zaujímať, či východ nám horí, je nezodpovedné. Nás teda akože nemá zaujímať, že v inom kúte krajiny budú zomierať ľudia, dôležité je to, aby sme v Bratislave išli do reštaurácie a dáme si tam 'cigárko'?" pýtal sa Matovič. "Musíme sa pozerať na Slovensko ako jednotnú a spojenú krajinu," zdôraznil.

Chaos v plánoch

Pandemický plán SaS by podľa jeho slov nemal byť témou na pondelkovom rokovaní. Sulík by ho mal najskôr predstaviť na konzíliu odborníkov a pandemickej komisii, a ak tam získa hlasy odborníkov, potom sa má o ňom rokovať aj na ÚKŠ. Rovnako však má na prerokovania počkať aj semafor, ktorý má pripravený minister zdravotníctva. "Chceli sme to dnes predstaviť, ale keďže ľudia sú v neustálom chaose, nech teda najskôr predstaví plán pán Sulík a nech sa aj na úrovni odborníkov vyselektuje plán, podľa ktorého pôjdeme," povedal Krajčí.

KORONAVÍRUS Krízový štáb rieši
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Remišová vyzýva koalíciu, aby sa nepredháňala s plánmi

Koaliční partneri by sa mali prestať predháňať s plánmi na boj proti novému koronavírusu. Radšej by mali počúvať odborníkov a expertné tímy, a podľa toho jednotne a dôsledne postupovať. V pondelok k tomu vyzvala podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a  predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Reagovala tak na protipandemický plán Semafor zdravia, ktorý predstavila strana SaS.

"Keď každá koaličná strana začne zverejňovať svoje plány na riešenie krízy s množstvom rozdielnych kritérií, semaforov a farieb, navyše so zjavnými vážnymi nepresnosťami, ľudia v tom budú mať úplný zmätok. Je to presný opak toho, čo treba robiť," povedala. Strana Za ľudí preto navrhuje, aby sa manažment pandémie riadil predovšetkým štyrmi princípmi, ktorými sú predvídateľnosť, primeranosť, prioritizácia a príprava.

Viac o téme: PlánSemaforIgor MatovičMarek Krajčíústredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu