Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký projekt: Tisíc VIDEOHODÍN pre deti a učiteľov! Gröhling opäť narazil, školy musíme otvoriť

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva spúšťa ambiciózny projekt. Pre učiteľov i žiakov sprístupní tisíc videohodín, ktoré by im mali pomáhať vzdelávať sa doma počas dištančného vzdelávania. Šéf rezortu Branislav Gröhling nechce riešiť otváranie škôl cez sociálne siete či médiá, no koalícia by to mala dať v budúcnosti na prvé miesto.

Minister školstva ešte ohľadom otvárania škôl nemá oficiálne rozhodnutie od konzília epidemiológov, má len čiastkové informácie o tom, dokedy odborníci navrhujú, aby boli zatvorené. "Školy musíme otvoriť, vzdelanie je najdôležitejšie a už by sme si to mali otvorene priznať," povedal minister.

Minister školstva predstavil veľký projekt, žiaci budú mať k dispozícii tisíc videohodín (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak sa nerozhodne inak, otvoríme koncom novembra

Tvrdí, že v ostatných krajinách sa školy zatvárajú ako posledné, pretože sú prioritou. Gröhling chce preto hovoriť s koaličnými partnermi o tom, aby školy v budúcnosti boli otvárané ako prvé. Koaličné strany by sa mali vyjadriť k tomu, či je podľa nich vzdelávanie prvoradé. Šéf rezortu však dodal, že ak sa nerozhodne inak, v oficiálnom pláne sa píše ako dátum otvorenia škôl 27. novembra a tým sa plánuje riadiť. Premiér Igor Matovič však dlhodobo hovorí, že školy sa otvárať nebudú. Podľa Matoviča sa deti do škôl vrátia najskôr po Troch kráľoch. 

Veľký projekt: Tisíc VIDEOHODÍN
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mali by sme si to vydebatovať na koaličnej rade

Gröhling chce v nasledujúcich dňoch osloviť ostatné koaličné strany v súvislosti s otázkou otvárania škôl. Apeluje na to, aby sa školy pre žiakov opäť otvorili. Podľa ministra by mali predsedovia jednotlivých koaličných strán povedať, či je pre nich vzdelávanie prioritou, alebo nie – teda či budú za to, aby sa školy čím skôr otvorili.

Veľký projekt: Tisíc VIDEOHODÍN
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Gröhling však nebude podmieňovať otváranie škôl svojím zotrvaním vo funkcii. Minister tvrdí, že by sa mali vyjadriť už všetci, nielen ministerstvo školstva. "Myslím si, že by sme si to mali vydebatovať na koaličnej rade. Verím, že budeme mať spoločný názor," povedal šéf rezortu školstva.

Najväčším porazeným môžu byť žiaci

Oficiálne vyjadrenie zo štvrtkového (19. 11.) zasadnutia epidemiológov zatiaľ nepozná. Poukázal na to, že školy sa však musia otvoriť, "pretože najväčším porazeným tejto krízy môžu byť žiaci". "Vzdelanie je dôležité, a tak by sa mali robiť aj nasledujúce kroky," poznamenal minister školstva. Poukázal na to, že v zahraničí sa zatvárajú školy ako posledné a otvárajú ako prvé. "U nás je to naopak," uviedol Gröhling. Myslí si, že celý druhý stupeň základných škôl a stredoškoláci by sa mali do škôl vrátiť čo najskôr.  

Veľký projekt: Tisíc VIDEOHODÍN
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fungovať by mal semafor

Šéf rezortu školstva poznamenal, že na ministerstve majú pripravený koncept na návrat do škôl. Poukázal na to, že v školách fungoval semafor, ministerstvo chce pridať aj mobilné jednotky v rámci pretestovania, ktoré majú vytvárať vyššie územné celky.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra, zatiaľ do 27. novembra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Rezort spúšťa tisíc videí pre žiakov

Počas obdobia zatvorených škôl spúšťa ministerstvo školstva projekt, ktorý pomôže učiteľom a žiakom zvládnuť vzdelávanie dištančnou formou. EDU TV bude databázou krátkych videohodín pre žiakov základných škôl. Projekt v piatok počas tlačovej konferencie predstavil šéf rezortu Branislav Gröhling. Na hodinách pracujú učitelia z celého Slovenska a postupne budú videá, ktorých plánujú vytvoriť okolo 1000, zverejňované.

Veľký projekt: Tisíc VIDEOHODÍN
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Predstavili sme náš plán pre moderné školstvo. Jeden z cieľov, ktorý už dnes realizujeme, je vytvorenie digitálneho učiva alebo databázy krátkych videohodín, ktoré pomôžu učiteľom a žiakom pri zatvorení škôl," uviedol minister školstva. Databázu vytvára ministerstvo školstva spoločne s učiteľmi z praxe. Rezort chce EDU TV sprístupniť aj neštátnym organizáciám a učiteľom z praxe, ktorí môžu prispievať aj svojimi hodinami. Tie môžu zasielať na edutv@minedu.sk. Minister poznamenal, že do projektu sa môžu zapojiť aj neziskové organizácie, ako je napríklad Komenského inštitút.

Materiály aj v iných jazykoch a pre nevidiacich 

"Do dnešného dňa je natočených 180 videí," povedal minister školstva s tým, že ide o videá z predmetov slovenský jazyk, matematika, fyzika, chémia, biológia, dejepis, geografia či občianska náuka pre 6. až 9. ročník základných škôl. Čoskoro podľa Gröhlinga pribudnú aj cudzie jazyky a videohodiny pre žiakov 1. až 5. ročníka základných škôl, ktorých tvorbu bude zastrešovať Štátny pedagogický ústav.  

Veľký projekt: Tisíc VIDEOHODÍN
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V databáze podľa slov ministra pribudnú postupne aj zvukové nahrávky pre nevidiacich žiakov, hodiny v posunkovom jazyku pre nepočujúcich, ale aj hodiny v jazykoch národnostných menšín, a to v maďarčine, rusínčine a rómčine. Videohodiny podľa ministra sú doplnené aj o pracovné listy a majú slúžiť ako pomôcka pri uzatvorení školy alebo v prípade choroby žiaka.

Náučné videá na portáli Viki

"Touto cestou ďakujem učiteľom, ktorí na hodinách EDU TV pracovali a odviedli výbornú prácu," povedal minister s tým, že zároveň vyjadril vďaku aj učiteľom, ktorí v tomto čase učia žiakov na diaľku. Minister poznamenal, že videá spolu s pracovným listom sú zverejnené na portáli Viki. Doplnil, že doteraz stál jeden videofilm okolo 140 eur. Videá majú približne 15 minút, tvorili ich učitelia, ktorí sa ministerstvu dobrovoľne prihlásili.

Veľký projekt: Tisíc VIDEOHODÍN
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa predbežných odhadov by suma na všetky videá podľa Gröhlinga nemala prekročiť jeden milión eur. Okrem toho pre žiakov 1. stupňa základných škôl začala 11. novembra vysielať RTVS v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom reláciu Školský klub. Tvoriť ju bude celkovo 22 dielov.

Ministerstvo školstva by malo v krátkej dobe získať majetkové práva na predražený učiteľský portál Viki, za ktorý zaplatilo 20 miliónov eur. Za túto sumu však nevlastní ani len zdrojový kód portálu. Rezort školstva preto chce v najbližšej dobe podpísať zmluvu na prebratie majetkových práv. Gröhling si od toho sľubuje, že keď sa ministerstvo stane plnohodnotným vlastníkom Viki, môže verejne obstarať aj údržbu portálu.

Viac o téme: ŠkolstvoOtváranieBranislav GröhlingVideohodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu