Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Vláda dnes rokovala od rána: Prišiel aj Sulík, na pretrase aj domáca úloha

Premiér SR Igor Matovič na vláde Zobraziť galériu (10)
Premiér SR Igor Matovič na vláde (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Vláda dnes opäť zasadá v ranných hodinách. Už nie však o šiestej, ale od ôsmej ráno. Počas rokovania je na programe množstvo vecí. Okrem iného vláda diskutuje o podporovaní Základných umeleckých škôl, podrobnosti priblížil minister školstva Branislav Gröhling. Dostavil sa už aj podpredseda vlády Richard Sulík, ktorý má aktuálne s premiérom nie práve ideálny vzťah.

VIDEO Premiér Igor Matovič po rokovaní vlády:

Matovič trvá na tom, že už nebude komentovať iniciatívu SaS k pandémii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:20

Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí bližšie informácie o nákupe testov.

Aktualizované 12:55

Veronika Remišová hovorí, že na vláde sa diskutovalo aj o zvyšovaní testovania a aby sa pristupovalo k intenzívnejšiemu dohľadávaniu kontaktov.

Aktualizované 12:30

Pred novinárov prišiel aj minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.

Aktualizované 12:18

Minister financií Eduard Heger po vláde približuje podrobnosti o tom, ako bude prebiehať plán obnovy.

Aktualizované 12:10

Minister vnútra Roman Mikulec objasňuje opatrenia policajného zboru počas včerajšieho protivládneho protestu.

Aktualizované 11:55

Vyjadrenie poskytol aj minister dopravy a nominant Sme rodina Andrej Doležal.

Minister dopravy Andrej Doležal (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 11:45

Pred novinárov predstúpil Richard Sulík.

Sulík po vláde stále očakáva, že prednesie svoj plán na boj s pandémiou (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Plán, ktorý pripravuje Sulík, by mal podľa neho platiť dlho. "Jedným z veľkých problémov opatrení, ktoré vláda prijíma, ak nie najväčší, je ten, že sa opatrenia veľmi rýchlo menia a vzniká v tom chaos. Preto by bolo rozumné mať jeden plán, ktorý bude na jednej strane platiť povedzme rok alebo až do skončenia pandémie, a na druhej strane bude dostatočne prispôsobivý vývoju," priblížil novinárom Sulík po skončení rokovania vlády.

KORONAVÍRUS Vláda dnes rokovala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ústredný krízový štáb alebo vláda si podľa neho z plánu osvoja to, čo uznajú za vhodné. "Možno si osvoja celý plán, lebo sa budem snažiť o to, aby to bolo komplexné riešenie," dodal.

Aktualizované 11:30

Rokovanie vlády je ukončené.

Diskusia medzi ministerstvami vnútra a financií o preplácaní nákladov obciam za prvé kolá plošného testovania je vo finálnej fáze. Spolu by malo ísť o sumu okolo osem miliónov eur. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval po stredajšom rokovaní vlády. Potvrdil tiež zámer vlády nakúpiť ďalšie antigénové testy.

KORONAVÍRUS Vláda dnes rokovala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Naď deklaroval, že budú robiť všetko pre to, aby samosprávy dostali peniaze čo najskôr. Uvedomuje si, že menšie obce môžu mať pri ďalších kolách testovania finančný problém. Zároveň však podotkol, že "prístup samospráv je rozdielny". Poukázal pritom na odlišnú výšku výdavkov na jedného pretestovaného v jednotlivých obciach. O spôsobe preplácania sa ešte má rokovať aj so Združením miest a obcí Slovenska a Úniou miest Slovenska.

VIDEO Minister obrany Jaroslav Naď:

Aktuálne sa pripravuje testovanie v 458 obciach a mestách, ktoré sa uskutoční nadchádzajúci víkend. "V najbližších hodinách budeme prechádzať jednotlivé mestá a obce," priblížil minister. Pripustil tiež úpravy na odberných miestach vzhľadom na počasie. Organizácia testovania by mala byť rovnaká ako v predošlých kolách. Minister potvrdil tiež zámer vlády nakúpiť ďalšie antigénové testy. Rokovanie o návrhu na zabezpečenie testov na aktuálnom zasadnutí vláda prerušila.

Vyjadrenia o opiciach

Naď odmieta obvinenia, že by hanlivo zovšeobecňoval ľudí, ktorí sa zúčastnili na protestoch počas 17. novembra. Po stredajšom rokovaní vlády pred novinármi uviedol, že vo vlákne online diskusie konkrétne reagoval na extrémistov, ktorí zaútočili na políciu a snažili sa narušiť verejný poriadok.

"Ak niekto toto vytrhne z kontextu a sú to, bohužiaľ, aj konkrétni novinári, tak klame a používa hoaxy," zdôraznil minister. "Ja som opicami nazval len tých, ktorí zranili policajtov a ktorí sa vešali na plot úradu vlády," vyhlásil Naď. Podľa neho je zmysel jeho statusu úplne jasný, ak sa použije ako celok, nielen časť z neho.

Za klamstvo označil aj vyhlásenia o tom, že posielal na protestujúcich armádu. Prítomnosť a pripravenosť Vojenskej polície vysvetlil tým, že v prípade požiadavky zo strany polície sú ozbrojené sily pripravené v rámci svojich spôsobilostí prispieť k zabezpečeniu verejného poriadku.

Podpora ZUŠ

Na podporu udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách (ZUŠ) použije štát 20 miliónov eur, využije pritom eurofondy. Návrh Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, týkajúci sa podmienok projektu na podporu udržania zamestnanosti v ZUŠ v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie a núdzového stavu, v stredu schválila vláda.

Minister školstva Branislav Gröhling o podpore základných umeleckých škôl (Zdroj: Jan Zemiar)

Príspevok bude refundovať 80 percent hrubej mesačnej mzdy pedagogického i nepedagogického zamestnanca, najviac vo výške 1100 eur. Refundácia sa vzťahuje na obdobie marec – jún 2020, teda obdobie mimoriadnej situácie a núdzového stavu, počas ktorého boli okrem iných prevádzok zatvorené aj zariadenia pre deti a mládež.

Z návrhu vyplýva, že na uvedené obdobie bude potrebné vyčleniť 20 miliónov eur, pričom sa to týka zhruba 6192 zamestnancov a 716 ZUŠ vrátane elokovaných pracovísk. Rezort školstva uvádza, že na financovanie budú použité zdroje Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Ľudské zdroje na roky 2014 – 2020. O príspevok na zamestnanca môže požiadať základná umelecká škola, prípadne jej zriaďovateľ, podmienkou je, aby škola bola zaradená do siete škôl a školských zariadení a nebola financovaná prevažne zo súkromných zdrojov.

.Minister školstva Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Považujem za dôležité okrem klasického vzdelávania podporiť aj rozvoj záujmov, nadania a talentu mladých ľudí. Na to by sme nemali zabúdať ani v tomto období. Nechceme, aby koronakríza a s ňou spojený pokles podielových daní (a teda aj pokles financií idúcich do ZUŠ) ohrozili rozvoj talentu mladých ľudí," uviedol na sociálnej sieti šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). Ako dodal, ide o podobný model ako prvá pomoc pre materské školy, ktorej cieľom bolo udržať miesta v materských školách. "Tam už bolo podporené udržanie pracovných miest na 2507 materských školách s počtom 22.189 zamestnancov. Celková vyplatená suma je zatiaľ 54 miliónov eur," dodal minister školstva.

Ako dodal počas rokovania vlády minister školstva, ZUŠ počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu nemohli fungovať, pretože boli úplne zatvorené. Podobne je tomu podľa neho aj počas druhej vlny, keď umelecké školy nemôžu fungovať plnohodnotne. "Pôjde o podporu verejných, súkromných aj cirkevných ZUŠ," dodal šéf rezortu školstva.

Sulík hovoril o Matovičovi

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) pripravuje s odborníkmi vlastný pandemický plán, ktorý plánuje predstaviť a zverejniť v najbližších dňoch. Dokument má obsahovať súbor opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Tie však nebudú platiť plošne pre celé Slovensko, ale lokálne podľa závažnosti situácie.

KORONAVÍRUS Vláda dnes rokovala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Nesplnená domáca úloha

Premiér Igor Matovič (OĽANO) dal Sulíkovi úlohu do nedele (15. 11.) predstaviť alternatívny plán, ako splniť podmienku konzília epidemiológov (denný počet pozitívnych prípadov pod 500) a od konca novembra otvoriť reštaurácie či školy. "Myslel som si, že sa pochlapí a že ukáže, že nevie len nekonštruktívne búrať ako malý nezodpovedný chlapec. Bohužiaľ, nevydalo. Je pondelok (16. 11.) poobede a ani chýru ani slychu o alternatívnom pláne strany SaS," napísal predseda vlády na sociálnej sieti.

Na útoky zo strany predsedu vlády nechce reagovať. Sulík tvrdí, že si vždy povedal svoj názor a nemieni s tým prestať. "Keď premiér má potrebu sa uchýliť k osobným urážkam a útokom, je to skôr jeho vizitka. Ja to nebudem ani opätovať a ani komentovať," skonštatoval.

Návrat do školy

V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra. V stredu počas rokovania vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že budú opätovne predstavovať celý svoj plán, ktorý sa skladá zo semaforu a ďalších opatrení.

Podotkol, že na ministerstve sú si vedomí situácie, ktorá je, a že ju musia pozorne sledovať, aby chránili bezpečnosť a zdravie všetkých. "Dúfam, že mi nikto nebude mať za zlé, že budem obhajovať vzdelanie mladých ľudí a že budem chcieť, aby sa za akýchkoľvek podmienok vrátili čo najrýchlejšie do škôl," povedal minister školstva. Podľa neho je potrebné počkať pár dní, kým si situáciu medzi sebou vydebatujú.

.Minister školstva Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Minister pripomenul, že dlhodobo chce, aby sa deti vrátili do škôl. "Uvedomujem si bezpečnosť a zdravie všetkých mladých ľudí aj učiteľov a toto musíme nejakým spôsobom skĺbiť," povedal Gröhling.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra, zatiaľ do 27. novembra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktorá sa skladá z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Mikulec k včerajším protestom

Utorkové (17. 11.) protesty nemali podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) nič spoločné s pokojným prejavom názoru. Pred stredajším rokovaním vlády potvrdil, že zranení boli viacerí policajti. "Boli tam ľudia, ktorí naozaj chceli vyprovokovať násilie a bitky, používali rôznu pyrotechniku, výbušniny a aj z tejto pyrotechniky boli zranení niektorí policajti," uviedol minister.

Páchateľov podľa Mikulca identifikovali. Niektorí boli zadržaní, ostatných majú riešiť v ďalších konaniach. Hrozí im aj trestné stíhanie za útok na verejného činiteľa. Ako pripomenul, trestná sadzba je v tomto prípade do 24 rokov. "My budeme v tomto veľmi dôkladní a prísni," dodal.

KORONAVÍRUS Vláda dnes rokovala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ostatné ciele dnešného rokovania

Kabinet na svojom 52. rokovaní má tiež vymenovať nových prednostov okresných úradov v Hlohovci a Rožňave. Rovnako sa má zaoberať aj návrhom aktualizácie akčného plánu Národného programu rozvoja starostlivosti o pacientov so zriedkavými chorobami v Slovenskej republike. Po vyše jednomesačnom období, v ktorom od 7. októbra rokovania exekutívy začínali už o 06.00 h, si ministri budú môcť pospať trocha dlhšie, kabinet sa má v stredu zísť o 08.00 h.

Poľská a maďarská nespokojnosť brzdí eurofondy, tvríd Klus

Neústupčivosť Maďarska a Poľska pri vetovaní rozpočtu EÚ na roky 2021 - 2027 i plánu na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze môže ohroziť čerpanie prostriedkov z fondu obnovy. Pripustil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus.

"Aj v utorok (17. 11.) na Rade pre všeobecné záležitosti sme vyzvali našich maďarských a poľských priateľov, aby v prípade, že sa nevedia stotožniť s tým, čo sa krvopotne vyrokovalo, nech to aspoň neblokujú, lebo krajiny tie peniaze potrebujú," uviedol o problematickom schvaľovaní európskeho rozpočtu Klus pred rokovaním vlády. Ak by Poľsko a Maďarsko zotrvávali na vete, podľa Klusa sa bude potrebné zamyslieť nad tým, ako by prostriedky z fondu obnovy mohlo čerpať ostávajúcich 25 členských krajín.

KORONAVÍRUS Vláda dnes rokovala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

I samotný šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v utorok avizoval, že bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku v snahe dosiahnuť, aby ďalej neblokovali schválenie rozpočtu EÚ na roky 2021 - 2027 i plánu na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze.

Maďarsko a Poľsko zablokovali na pondelňajšom (16. 11.) zasadnutí veľvyslancov členských krajín v Bruseli schválenie predmetného dlhodobého rozpočtu vo výške 1,1 bilióna eur a s ním súvisiaceho záchranného balíka zameraného na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

Dali tak najavo svoj nesúhlas s podmienením čerpania finančných prostriedkov EÚ s dodržiavaním zásad právneho štátu. Na tzv. kondicionalite sa v tomto smere dohodli 5. novembra v Rade EÚ vyjednávači Európskeho parlamentu a nemeckého predsedníctva. Členské krajiny EÚ, ktoré nebudú dodržiavať zásady právneho štátu, podľa tejto dohody riskujú stratu prístupu k finančným prostriedkom EÚ.

Viac o téme: VládaRokovanie Igor MatovičRichard SulíkZUŠBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu