Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Fico vyzýva Čaputovú na zastavenie testovania: Prezidentka však na to nevidí dôvod

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zastavila celoplošné testovanie obyvateľstva. Tvrdí, že hlava štátu môže na základe Ústavy SR zastaviť operáciu, pretože sa na ňu vláda neobrátila pri vysielaní vojakov na odberné miesta. Fico hovorí, že iba prezidentka môže na návrh vlády nariadiť využitie vojakov. Ich prítomnosť na odberných miestach bude podľa neho v rozpore s ústavou.

Robert Fico o celoplošnom testovaní:

Fico upozornil, že už pri vyhlásení núdzového stavu bolo vyčlenených 1500 vojakov Ozbrojených síl (OS) SR a na celoplošné testovanie ďalších 8000 vojakov. "Niet žiadnych dôvodov pochybovať, že toto nasadenie vojakov je v príkrom rozpore s ústavou a príslušnými ústavnými zákonmi. Ústavný zákon o bezpečnosti štátu v takej situácii, ako je napríklad núdzový stav, hovorí, že je to iba prezidentka, ktorá môže na návrh vlády nariadiť použitie vojakov," uviedol na sociálnej sieti Fico.

Šéf Smeru-SD sa pýta, kde je návrh vlády a kde je rozhodnutie prezidentky, že vojaci boli nasadení podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Vláda podľa neho o nasadení vojakov rozhodla obyčajným uznesením, čo je v rozpore s ústavou.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Fico zároveň dodal, že začiatkom týždňa chce podať návrh na vyslovenie nedôvery vláde, pretože celá vláda sa odhlasovaním uznesenia podieľa "na tomto protiústavnom stave". Ešte počas týždňa avizoval, že chce vyzbierať podpisy a podať návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Prezidentka nevidí dôvod na zastavenie celoplošného testovania

"Podľa prezidentky je v tejto situácii dôležité vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí majú o testovanie záujem a zároveň zúročiť doposiaľ vykonané prípravné práce ozbrojených síl, samospráv a dobrovoľníkov. Je preto aj dobré naďalej motivovať zdravotníkov k účasti na testovaní, aby v prípade záujmu mohlo byť otestovaných čo najviac občanov," uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec v reakcii na výzvu šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica, aby prezidentka zastavila testovanie.

Prezidentka však považuje za nevyhnutné upraviť podmienky na pohyb ľudí po plošnom testovaní tak, aby nevznikli dve kategórie občanov. "Tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých, pretože na nich nevyšlo," skonštatoval jej hovorca.

Čaputová v piatok dopoludnia vyzvala premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby sa víkendové testovanie obyvateľstva realizovalo tam, kde budú zabezpečené odbery. Zároveň žiada prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a volá po dobrovoľnosti testovania. Poznamenala tiež, že cieľ celoplošnej akcie je nenaplniteľný.

Fico v piatok vyhlásil, že prezidentka môže na základe Ústavy SR zastaviť operáciu, pretože sa na ňu vláda neobrátila pri vysielaní vojakov na odberné miesta. Fico hovorí, že iba prezidentka môže na návrh vlády nariadiť využitie vojakov. Ich prítomnosť na odberných miestach bude podľa neho v rozpore s ústavou.

Viac o téme: PandémiaPrezidentkaRobert FicoSlovenskoSmer-SDKoronavírusZuzana ČaputováCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu