Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Čaputová zrušila Matovičov plán: Nedostatočná príprava na testy a nenaplniteľný cieľ!

Zuzana Čaputová a Igor Matovič Zobraziť galériu (7)
Zuzana Čaputová a Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová dnes v paláci po desiatej hodine doobeda prijala náčelníka Generálneho Štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka a veliteľa operácie Spoločná zodpovednosť Ivana Pacha. Po približne hodinovom rokovaní hlava štátu poskytla médiám vyhlásenie, ktoré však vládu určite nepoteší. Matovič už oznamuje aktualizované číslo obsadenosti zdravotníkov.

Aktualizácia 16:10:

Krátko po štvrtej hodine večer premiér Igor Matovič oznámil už nové čísla obsadenosti zdravotníkov v tímoch po celom Slovensku. "100% naplnenosť tímov mimo zdravotníkov. 73% naplnenosť tímov so zdravotníkmi. Každú hodinu pribúdajú desiatky a desiatky ďalších zdravotníkov. Vojačky a vojaci idú na 120% a verím, že do rána bude absolútna väčšina odberných tímov pripravená na spustenie najväčšej záchrannej misie na Slovensku," píše Matovič.

Slabá pripravenosť

"Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl som dnes požiadala náčelníka gen. štábu OS SR a veliteľa operácie Spoločná zodpovednosť brigádneho generála Ivana Pacha, aby mi doložili pripravenosť tejto operácie," začala Čaputová. "Z celkového množstva potrebných odberných tímov je pripravených zhruba 60 percent (údaj platný k 30. októbru 11:45) na oba víkendové dni," hovorí prezidentka a upozorňuje, že uvedený stav je platný len menej ako 24 hodín pred spustením samotnej operácie.

VIDEO Vyhlásnie prezidentky Zuzany Čaputovej po rokovaní:

Čaputová apeluje na vládu, aby netrestala občanov kategorizovaním po testovaní (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Chýba zdravotnícky personál. Cieľ pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska je podľa slov Zmeka a Pacha nenaplniteľný. "Je zrejmé, že v rámci celoplošného testovania nebude možné otestovať státisíce záujemcov o testovanie. Požiadala som premiéra Igora Matoviča o nasledovné: zabezpečiť testovanie tam, kde budú zabezpečené odbery, vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí majú o testovanie záujem," pokračuje Čaputová.

Žiadosť premiérovi

To však nie je jediná vec, ktorú Čaputová od Matoviča žiada. Ide totiž o sporný zákaz vychádzania. "Žiadam prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a netrestať následne ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú, alebo z iných dôvodov na test nemôžu ísť. Žiadam zrušiť kategorizovať občanov na tých, ktorí na test išli a na tých, ktorí sa na test nedostavili, pretože na nich nevyšlo," dôrazne žiada premiéra Matoviča Čaputová.

KORONAVÍRUS Čaputová zrušila Matovičov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovič už o probléme vie

Premiér oznámil, že dnes sa navyše uskutočnilo mimoriadne rokovanie vlády. Ten si je vedomý len vyše 60-percentnej pripravenosti zdravotníkov. "Naďalej dôverujeme slovenským zdravotníkom a veríme, že obsadenosť zdravotným personálom sa dnes ešte výrazne zvýši. Poďme preto všetci urobiť maximum," dúfa Matovič.

Napriama odpoveď premiéra prezidentka

Premiér Matovič neskôr v statuse nepriamo reagoval na slová prezidentky s istou dávkou kritiky. "Niekto sa rozhodne v ťažkej chvíli nadbiehať názoru ľudí, ktorí si myslia, že majú právo nakaziť iných ... iní pomáhajú do poslednej chvíle ako vedia. Lebo si uvedomujú, že poriadne zvládnuté celoplošné pretestovanie je spôsob, ako sa vyhnúť tvrdému lockdownu (milióny ľudí doma bez práce). Lebo si uvedomujú, že vyhľadaním 30-50 tisíc pozitívnych ľudí behom víkendu, zachránime desiatky tisíc ľudí pred ochorením, tisícky ľudí pred trvalými následkami a stovky ľudí pred smrťou ... a nemocnice pred kolapsom," píše Matovič.

Sulík si myslí, že bolo chybu prezidentku nezahrnúť

"Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa ukazuje, že bolo od začiatku chybou nezahrnúť do takýchto rozsiahlych plánov prezidentku SR a vrchnú veliteľku Ozbrojených síl SR Zuzana Čaputovú. Avšak pár hodín pred spustením akcie môžu byť akokoľvek dobre mienené rady aj kontraproduktívne. Vláda prijala mimoriadne ťažké rozhodnutie a v súčasnosti stojí pred logisticky extrémne ťažkou úlohou. V tejto chvíli musíme všetci ťahať za jeden povraz," uvádza sa v stanovisku Richarda Sulíka, ktoré médiám zaslala jeho hovorkyňa Katarína Matejková.

KORONAVÍRUS Čaputová zrušila Matovičov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kollárovci rešpektujú prezidentku, ale ...

Vládne hnutie Sme rodina rešpektuje názor prezidentky SR Zuzany Čaputovej v súvislosti s plošným testovaním, rozhodnutie je však podľa neho na vláde, a najmä na premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO). „Hnutie Sme rodina vždy podporovalo všetky aktivity smerujúce k úspešnému zvládnutiu COVID-19 a všetkých následkov spojených s týmto ochorením. Akceptujeme názor prezidentky, ale rozhodnutie, akým spôsobom má prebehnúť testovanie, je na vláde, a najmä na premiérovi,“ uviedlo hnutie.

KORONAVÍRUS Čaputová zrušila Matovičov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opozícia podporila prezidentku

Prístup prezidentky Zuzany Čaputovej už víta aj opozičný Hlas-SD. "Ak sa má plošné testovanie tento víkend uskutočniť, strana HLAS – sociálna demokracia žiada jeho konanie len v rámcoch vymedzených a odôvodnených prezidentkou republiky," píše strana na sociálnej sieti.

Fico hovorí o protiústavnosti

Podľa šéfa Smeru Roberta Fica je zajtrajšia plánovaná prítomnosť 50 rakúskych vojakov na našom území protiústavná. "Vyzývam slovenskú prezidentku, zastavte toto šialenstvo, ktoré sa zajtra odohrá. Tí vojaci tam budú zajtra stáť protiústavne," povedal aj na margo slovenskej armády Fico, keďže argumentuje, že na armádu má vplyv len prezidentka na základe vládneho rozhodnutia. 

Krajniak s Doležalom stále pracujú na riešení

Zatiaľ čo pani prezidentka predčasne trúbi na ústup, vláda ďalej pracuje na zabezpečení úspechu operácie Spoločná zodpovednosť. V statuse na sociálnej sieti to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Zároveň hlavu štátu za jej verejný apel kritizuje. "Dobrý vrchný veliteľ ozbrojených síl má kapitulovať ako posledný, nie ako prvý," vyhlásil. Deklaroval, že spolu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina), vedúcim úradu vlády Júliusom Jakabom, šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richardom Strapkom a jeho tímom oslovujú ďalších a ďalších zdravotníkov, aby pomohli s pretestovaním. "Veríme, že odberných tímov bude cez víkend dostatok, aby mohol byť pretestovaný každý, kto bude chcieť. Budeme pre to robiť všetko až do zajtra 07.00 h, kým sa otvorí všetkých 5000 odberných miest," dodal.

Testovanie už tento víkend

Celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa bude realizovať počas najbližšieho víkendu, a to počas soboty (31. 10.) a nedele (1. 11.). V pondelok o tom rozhodol ústredný krízový štáb, počas zasadnutia o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO).

"Som veľmi rád, že sa nám potvrdil zmysel pilotného testovania a na základe toho môžeme mať nádej, že touto operáciou, ktorú by sme realizovali počas najbližšieho víkendu, dokážeme identifikovať desiatky tisíc infekčných ľudí, ktorých môžeme aj s ich rodinami poprosiť, aby strávili nasledujúcich desať dní v karanténe, a tým pádom nenakazili ďalších ľudí," uviedol Matovič.

Nedostatok zdravotníkov, Petržalke pomôžu Rakúšania

Premiér Matovič už avizoval, že zdravotníci, ktorí sa na testovaní budú účastniť celé dva dni (sobota, nedeľa) tak dostanú prémiu za mimoriadne nasadenie plus stovka za každý deň. Dokopy si tak zdravotník môže zarobiť za víkend 700 eur. Sám priznal, že s týmto plánom prichádza kvôli stálemu nedostatku zdravotníkov. 

Problémy s dobrovoľníkmi sa objavili aj v mestskej časti Petržalka v Bratislave, ktorá ale bude zrejme vyriešená pomocou zo zahraničia, a síce z Rakúska. Oznámil to premiér na sociálnej sieti.

Ako priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), rozhodnutie zmeniť dni testovania na sobotu a nedeľu, namiesto pôvodného plánu testovať od piatka do nedele, súvisí s personálnymi, logistickými a materiálnymi limitmi. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko doplnil, že počas tejto noci sa bude velenie operácie venovať jej preplánovaniu.

KORONAVÍRUS Čaputová zrušila Matovičov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmena z troch dní na dva si vypýtala svoju daň

Keďže testovanie bude počas dvoch dní, nie troch, bude podľa Zmeka potrebné doplniť kapacity personálu a tiež posúvať časy. Tie však nechcú príliš naťahovať, pretože personál podľa neho už počas pilotného projektu pracoval na hranici ľudských možností. Dodal, že každým odberným miestom má prejsť približne 35 ľudí za hodinu.

KORONAVÍRUS Čaputová zrušila Matovičov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) verí, že testovanie a následné pretestovanie spôsobí, že dokážeme zachytiť väčšinu nakazených. Počty infikovaných by tak mali podľa neho začať klesať. Myslí si, že akékoľvek iné riešenie by bolo drahšie, náročnejšie a drastickejšie pre ekonomiku. Verí, že môžeme byť aj inšpiráciou pre iné krajiny a po pretestovaní si budeme môcť do veľkej miery vydýchnuť.

Viac o téme: Zuzana ČaputováDaniel ZmekoIvan Pach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu