Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Slovensko by malo mať 180-tisíc vakcín začiatkom budúceho roka, tvrdí Marek Krajčí

Prvá dávka vakcín proti novému koronavírusu v počte 180.000 kusov by mala na Slovensko doraziť začiatkom budúceho roka.
Prvá dávka vakcín proti novému koronavírusu v počte 180.000 kusov by mala na Slovensko doraziť začiatkom budúceho roka. (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

BRATISLAVA – Prvá dávka vakcín proti novému koronavírusu v počte 180.000 kusov by mala na Slovensko doraziť začiatkom budúceho roka. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) to povedal vo štvrtok v relácii TV Markíza Na telo Plus, pričom doplnil, že vakcinácia určite nebude povinná, ale dobrovoľná.

Vylúčil, že by niekto nemohol ísť do práce v prípade, že by sa rozhodol nedať sa zaočkovať. "Klinické skúšky sú takmer pred koncom. Vždy sa môžu zastaviť, ale je tu viacero firiem. Najmä dve firmy sú na tom veľmi dobre a tieto dve vakcíny pravdepodobne budú k dispozícii v Európe. Distribúcia vakcíny bude recipročne na základe obyvateľov a toľko, koľko si krajiny tých vakcín objednali. Takže by sa to malo začať viac-menej v jednom termíne v celej Európe," povedal s tým, že protokol určí, kto bude zaočkovaný v prvej várke.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Ministerstvo zdravotníctva už v minulosti komunikovalo, že rýchlejší vývoj vakcíny na ochorenie COVID-19 neznamená, že nebude dostatočne preverená. Ak bude uvedená na trh, bude bezpečná. Jej rýchly vývoj je výsledkom nasadenia väčšieho množstva ľudí a využitia väčšieho množstva prostriedkov.

Každá vakcína musí počas vývoja prejsť tromi fázami klinického skúšania. V prvej a druhej fáze sa naočkuje najprv desiatkam, potom stovkám dobrovoľníkov a pozoruje sa, či u nich dôjde k rozvoju nejakých vážnych nežiaducich účinkov. Ak sa objavia len bežné nežiaduce účinky, ktoré bývajú aj pri iných vakcínach a neobjavia sa žiadne iné závažné nežiaduce účinky, tak postupuje do tretej fázy.

V nej sa vakcína naočkuje tisíckam dobrovoľníkov a pozoruje sa, či zabraňuje vzniku ochorenia a či sa neobjavia nejaké menej časté nežiaduce účinky. V poslednej fáze hodnotí všetky výsledky nezávislá komisia, ktorá schvaľuje, či sa vakcína dostane na trh. Hodnotí, či je dostatočne bezpečná a účinná. Ako členský štát Európskej únie je aj Slovensko zapojené do spoločného obstarávania na zabezpečenie vakcín. V rámci požiadaviek na predobjednávanie dodávky vakcín požiadalo o 3 milióny vakcín.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaSlovenskoKoronavírusMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu