Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Ministerka spravodlivosti pozastavila výkon funkcie dvom sudcom z akcie Víchrica

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dočasne pozastavila výkon funkcie dvom sudcom zadržaným v rámci stredajšej (28. 10.) policajnej akcie Víchrica, a to Jozefovi Kolcunovi z Najvyššieho súdu SR a Otílii Dolákovej z Okresného súdu Bratislava I. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

"V prípade ostatných sudcov nateraz takýto postup nie je otázkou dňa," informoval rezort s tým, že sudcovia David Lindtner a Jarmila Urbancová majú prerušený výkon funkcie sudcu a sudkyňa Katarína Bartalská má pozastavený výkon ešte na základe akcie Búrka.

"Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta pozorne sleduje vývoj situácie ohľadom sudcu Kolcuna. Vzhľadom na to, že po vznesení obvinenia a začatí trestného stíhania pre úmyselný trestný čin už nie je predseda oprávnený sudcovi dočasne pozastaviť výkon funkcie považuje rozhodnutie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vo veci konať za mimoriadne dôležité. Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta zároveň poukazuje na urgentnú potrebu dostať zo súdneho systému ľudí, u ktorých sa preukáže, že sa spreneverili etickým princípom, ako aj zásadným hodnotám sudcovskej morálky. Na druhej strane pevne verí a dúfa, že aktuálna situácia neodradí hodnotovo pevných ľudí, aby do systému súdnictva vstúpili, a tým výraznou mierou prispeli k, tak žiaducej, očiste justície," informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR momentálne rozhoduje o žiadosti generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby troch obvinených sudcov. Ide o Jozefa Kolcuna, Jarmilu Urbancovú a Davida Lindtnera.

Pri akcii s krycím názvom Víchrica zadržala v stredu (28. 10.) Národná kriminálna agentúra viaceré osoby. Médiá informovali, že okrem vyššie zmienených sudcov medzi nimi mal byť aj právnik a podnikateľ Zoroslav Kollár.

Viac o téme: VýkonSudcoviaFunkciaPozastavenieMária KolíkováOtília DolákováJozef Kolcun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu