Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ide do tuhého! Testovanie na vlastnej koži: VIDEO Nepríjemné divadlo, paniku ale odložte bokom

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky:Maarty)

BRATISLAVA - Vysmrkáte sa, odkašlete si a potom vám zdravotník jemne vloží do nosa "paličku", ktorou odoberie vzorku potrebnú na to, aby sa ukázalo, či máte koronavírus. Nevyzerá to práve príjemne. Niektorí sa pri odbere mračia, robia grimasy. Aké to je, na čo by ste sa mali pripraviť a čo robiť, aby ste to zvládli?

Celoplošné testovanie je za dverami. V prípade, že sa ho plánujete zúčastniť, sa vám pravdepodobne víria hlavou rôzne otázky o tom, čo vás vlastne čaká. Možno vás prenasledujú obavy z hromady ľudí naokolo, z vyššieho rizika nákazy, možno sa však bojíte samotného testu. Posledné menované sme si vopred vyskúšali za vás.

Ide do tuhého! Testovanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

Pri pohľade na zábery si poviete, nič príjemné. Je to skutočne tak. No rozhodne sa to dá vydržať. Úprimne, na ktorý zákrok u lekára sa tešíte? Aj k zubárovi smerujete s bolesťou zuba a s myšlienkou, že vŕtanie prinesie bolesť. No opravený zub je napokon úľavou. 

Testovanie na vlastnej koži: Nepríjemné divadlo, ktoré sa dá zvládnuť (Zdroj: Topky:Maarty)

Zachovajte pokoj

Riaditeľka Centrálneho laboratória Alpha medical ZÁPAD Katarína Dudová, ktorá nás sprevádzala počas našej návštevy priznala, že každý znáša testovanie inak. Niekto je podľa nej citlivý viac, niekto menej. 

My sme si na vlastnej koži vyskúšali antigénový test, ktorý sa odoberá výterom z nosa, aj spoľahlivejší PCR test, pri ktorom sa vám pár sekúnd "vŕtajú" nielen v nose, ale aj v ústnej dutine. Oba sme absolvovali tesne po sebe. Dvojitá nálož. Niektorí z tých, ktorí sa dali v otestovať v rovnaký deň ako my, si to z rôznych dôvodov zopakovali niekoľkokrát aj v minulosti. "Už majú aj vás, ste začipovaní," vtipkovali.

Ide do tuhého! Testovanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

Zdravotníci nám poradili, aby sme nezakláňali hlavu, nadýchli sa a najmä, aby sme nestresovali a boli pokojní. Výter nebolí, skôr by sa dal opísať ako nepríjemné šteklenie. "Paličkou" vám vniknú do nosa, je tenká, cítite ju, no vyslovene vám neprekáža. Rozumným nápadom je mať po ruke vreckovku, prirodzenou reakciou je napríklad slzenie očí.

Niektorí si počas odberu zakašlú, iní majú chuť si kýchnuť. Ani neviete ako a odsúvate hlavu. No v prípade, že spolupracujete, vám zdravotník šikovne odoberie vzorku. Po všetkom je do tridsiatich sekúnd. 

PCR verzus antigénové testy

Od začiatku pandémie z každej strany počúvame, že testovať je potrebné. Dôvod je prostý, kľúčové je zachytiť infikované osoby, aby nákazu nešírili ďalej. Hoci aj nevedomky, keďže nemajú príznaky.

No v prípade plošného testovania, ktoré sa uskutoční už tento víkend, sa názory odborníkov zjavne líšia. Jedným z dôvodov je aj typ použitých testov. Ide o antigénové testy, ktorých výsledky sa dozviete už do polhodiny po odobratí vzorky. Tie, ktorými nás "preverí" štát, pripomínajú tehotenský test. Dve čiarky rovná sa pozitívny výsledok. Tento typ testov je založený na stanovení bielkoviny, ktorá sa nachádza v obale vírusu. 

Ich citlivosť je však nižšia, ako v prípade PCR testov. Citlivé sú predovšetkým v čase, keď je človek najviac infekčný, teda tri až päť dní od nástupu prejavov ochorenia. Pre rýchlosť stanovenia výsledku sú však takéto testy cenné v poľných podmienkach, pri veľkom počte ľudí, keď je treba rýchlo a efektívne oddeliť chorých od zdravých.

Antigénový test, ktorý použili v našom prípade v Alpha medical, funguje na princípe imunifluorescencie. Výsledok neodčítate okom, preukáže ho analyzátor. Test (vpravo), ktorým otestujú Slovákov, pripomína tehotenský test. Dve čiarky rovná sa pozitívny výsledok.
Zobraziť galériu (5)
Antigénový test, ktorý použili v našom prípade v Alpha medical, funguje na princípe imunifluorescencie. Výsledok neodčítate okom, preukáže ho analyzátor. Test (vpravo), ktorým otestujú Slovákov, pripomína tehotenský test. Dve čiarky rovná sa pozitívny výsledok.  (Zdroj: Topky:Maarty)

Najspoľahlivejšiou metódou na detekciu koronavírusu zostáva už spomínaný PCR test. Vo vzorke stanovuje RNA vírusu. Výsledok sa nedozviete na počkanie, keďže odobratý materiál putuje do laboratória. Proces od odobratia vzorky po stanovenie výsledku trvá niekoľko hodín. 

Nedostatok zdravotníkov

Prezident Slovenskej lekárskej komory vyzval vládu, aby zvážila celoplošné testovanie aj z iného dôvodu. Za dôležité považuje mať pripravenú stratégiu. Hovoril o podozrení, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo odborné. Celoplošné testovanie považuje za "vydieranie", pretože ľudia podľa neho nemajú na výber. Igor Matovič ale tvrdenia zástupcov SLK odmieta.

Obavy vznikajú aj pre nedostatok lekárov a zdravotníckeho personálu či materiálneho vybavenia. Vážny problém so zdravotníkmi priznal dokonca aj minister obrany Jaroslav Naď. Sťažujú sa aj samosprávy, keďže pravidlá sa menia zo dňa na deň. Čas sa pritom kráti a o posledných detailoch sa rozhodne ešte dnes.

Testy alebo karanténa

V princípe sa môžete rozhodnúť, že na testovanie nepôjdete, musíte však zotrvať desať dní v karanténe. Ďalšou možnosťou je zúčastniť sa celoplošného testovania, čím v prípade, že bude váš výsledok negatívny, získate certifikát od štátu a nebude pre vás platiť zákaz vychádzania.

Zvoliť si môžete aj inú cestu. Tou je test PCR, ktorý vyhodnocujú v laboratóriu. Nie je však zadarmo a ak má byť rovnocenný s celoplošným testovaním platí podmienka, že musí byť vykonaný od 29. októbra. 

Výsledok antigénového testu bol v našom prípade negatívny.
Zobraziť galériu (5)
Výsledok antigénového testu bol v našom prípade negatívny.  (Zdroj: Topky:Maarty)

V prípade testovania samozrejme platia aj výnimky. Nemusia sa ho zúčastniť deti do 10 rokov, ľudia, ktorých za posledných 90 dní pozitívne otestovali na Covid-19, autisti, onkologickí pacienti, ale tiež tí, ktorí majú potvrdenie od lekára, že zo zdravotných dôvodov nemôžu absolvovať test. Prísť nemusia ani seniori nad 65 rokov. Tí však potom musia taktiež zotrvať v karanténe.

Viac o téme: TestovanieKoronavírusHoaxyAlphamedicalPlošné testovaniePCRAntigénový test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu