Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS sa blíži: Informácie stále chýbajú! Samosprávy to vzali do vlastných rúk

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Už v sobotu vypukne na Slovensku plošné testovanie. Pravidlá sa menia každý deň. Samosprávy stále nemajú kompletné informácie, no snažia sa testovanie pripraviť podľa svojich možností.

Situácia ešte stále nie je ideálna. Mnohým mestám a obciam stále chýba personál, ochranné pomôcky, ale aj dôležité informácie, podľa ktorých by sa riadili. Samosprávy však vzali veci do vlastných rúk. 


KORONAVÍRUS Minister obrany predstavuje ďalšie detaily testovania: Vypukne to až v sobotu!


Košice zvládnu otestovať maximálne polovicu ľudí

Košice zvládnu otestovať maximálne polovicu obyvateľov pri súčasnom počte zdravotníkov, ktorých poskytol štát. Uviedol to primátor Jaroslav Polaček na sociálnej sieti. Zároveň zverejnil predbežný zoznam 108 objektov určených na celoplošné testovanie.

„Metropola východu, druhé najväčšie mesto v našej krajine, bude mať podľa najnovších informácií k dispozícii výrazne menej kvalifikovaných tímov, než potrebuje,“ uviedol s tým, že naďalej rokuje a bude žiadať silnejšiu podporu. Košice plánujú požiadať o pomoc aj svoje partnerské mestá, aby poskytli kvalifikovaný personál na odber vzoriek. Čo sa týka administratívnych pracovníkov aj dobrovoľníkov, tých majú dostatok. Pomáhať majú mestskí policajti, poslanci aj zamestnanci mesta.

Prešov distribuuje obyvateľom informačné letáky

Mesto Prešov v súvislosti s celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19 distribuuje obyvateľom do schránok letáky s potrebnými informáciami, a to vrátane časového harmonogramu testovania podľa abecedy a rozpisu odberných miest. Celkovo ich roznesie 32.600 kusov. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.

"Na testovaní sa môžu zúčastniť aj deti od desať rokov. Neodporúčame ho však ľuďom nad 65 rokov, ktorí trávia väčšinu času doma, majú rôzne zdravotné obmedzenia alebo obmedzenú pohyblivosť. Testovanie bude prebiehať za prísnych epidemiologických opatrení a miestnosti budú dezinfikované," uviedol Tomek.

Test môžu ľudia absolvovať na odbernom mieste v čase od 7.00 do 21.30 h s výnimkou prestávok, ktoré budú v čase od 12.00 do 12.45 h a od 18.00 do 18.30 h. Mesto apeluje na ľudí, aby navštevovali odberné miesta podľa prvého písmena priezviska - vrátane mäkčeňov a dĺžňov. V prípade pozitívneho výsledku je podľa Tomeka nutné absolvovať domácu desaťdňovú karanténu. V prípade negatívneho výsledku je naďalej potrebné eliminovať stretávanie sa s ostatnými ľuďmi na nevyhnutné minimum a dodržiavať opatrenia schválené vládou SR.

"Obyvateľom mesta odporúčame, aby sa testovania zúčastnili na odbernom mieste – v okrsku, v ktorom boli voliť počas posledných volieb do NR SR. Ľudí, ktorí navštívia odberné miesto v Reštaurácii Išľa na Fintickej ulici, prosíme, aby podľa možností neprichádzali na testovanie autom pre nedostatok parkovacích miest v tomto areáli," vysvetlil Tomek. Na webstránke mesta nájdu ľudia odkaz, kde si môžu po zadaní svojej ulice overiť názov a adresu okrsku, v ktorom mohli voliť vo voľbách do NR SR a kde sa môžu dať otestovať.

V Rožňave bude 14 odberných miest v desiatich lokalitách

Dokopy 14 odberných miest v desiatich lokalitách bude zriadených v meste Rožňava počas víkendového celoplošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej stránke roznava.sk.

„Odporúčame využiť miesto čo najbližšie pri vašom bydlisku. K bezproblémovému zvládnutiu testovania nám môžete pomôcť aj dodržaním odporúčaného harmonogramu testovania podľa priezvisk,“ odkazuje samospráva obyvateľom. Dodáva, že imobilní a nevidiaci občania budú uprednostnení od 7.00 h do 9.30 h v odbernom mieste na Mestskom úrade Rožňava, ktorý má bezbariérový prístup.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

Žiar nad Hronom je na celoplošné testovanie pripravený

Mesto Žiar nad Hronom je na celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 pripravené, stále však nie je isté, či bude k dispozícii aj dostatok zdravotníkov. Aktuálne informácie aj obavy na sociálnej sieti zverejnil primátor Peter Antal.

„Stále nemáme informáciu, či budeme mať dostatok zdravotníkov, ktorí majú realizovať samotné odbery. A k tejto informácii sa nevieme stále dostať. Časť zdravotníkov sme si už zabezpečili po vlastnej linke, napriek tomu, že to nie je naša povinnosť,“ informoval Antal.

Primátor potvrdil, že zo strany mesta je na operáciu Spoločná zodpovednosť všetko pripravené. Na území mesta sa bude nachádzať 12 odberových miest. Obyvateľom samospráva odporúča využiť to, ktoré podľa rozpisu prislúcha miestu ich bydliska v čase pridelenom podľa začiatočného písmena priezviska. Kompletný zoznam odberových miest aj s detailnými inštrukciami samospráva zverejnila na webovej stránke mesta.

Mesto dokázalo zabezpečiť dostatok administratívnych pracovníkov, pripravené má aj záložné tímy. Na odberových miestach budú okrem dezinfekcie ľudí chrániť aj germicídne žiariče. „Mali sme extrémne málo času na prípravu, ale zvládli sme to, napriek tomu, že pravidlá sa menili aj počas hry. Verím, že svoje povinnosti zvládnu aj štátne orgány,“ zhodnotil Antal.

V Snine sa bude dať testovať na 13 odberových miestach

Obyvatelia mesta Snina sa v rámci víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 budú môcť dať otestovať na ktoromkoľvek z 13 odberových miest. V rámci mesta sú rozmiestnené podľa volebných okrskov. Ako informovala Michaela Šalachová z oddelenia strategického rozvoja mestského úradu, ak budú podmienky a počasie vyhovujúce, testovanie by radi realizovali v exteriéroch školských zariadení.

Okrem prípravy odberových miest má mesto podľa nej zabezpečený aj dostatočný počet administratívnych pracovníkov. "V zmysle aktuálnej požiadavky z Okresného úradu Snina sme zároveň počet doplnili o ďalšie dve záložné osoby do 50 rokov a osem osôb nad 50 rokov," doplnila. Mesto tiež malo osloviť viacero spoločností zabezpečujúcich dezinfekciu odberových priestorov a zaobstaralo i súčinnosť s mestskou políciou.

V Klenovci stále nemajú dosť zdravotníkov na tri odberné miesta

V obci Klenovec v Rimavskosobotskom okrese budú na celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 vytvorené tri odberné miesta. Samospráva však stále neregistruje dostatok zdravotníkov na zabezpečenie ich prevádzky. Potvrdila to starostka Zlata Kaštanová.

"Zabezpečili sme všetko potrebné, administratívnych pracovníkov máme dosť, ale zdravotníkov doteraz nie. Vyzvali sme ich, ale zatiaľ nemáme naše tri odberné miesta naplnené zdravotníckymi pracovníkmi," konštatovala starostka, podľa ktorej obec o tejto skutočnosti informovala Ozbrojené sily SR.

Prvé odberné miesto v Klenovci bude v hasičskej zbrojnici na Sládkovičovej ulici, druhé v kultúrnom dome a tretie v miestnej základnej škole. Samospráva pôvodne uvažovala aj o športovej hale, tá je však podľa starostky pre ľudí trochu "odruky". Klenovec má v súčasnosti podľa údajov samosprávy okolo 3060 občanov a je tak najväčšou dedinou v okrese. Zároveň je štvrtou najväčšou obcou po okresnom sídle, Hnúšti a Tisovci.

Banskobystrická nemocnica bude požadovať od plánovaných pacientov PCR test

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici bude od 9. novembra požadovať od pacientov pred príjmom na plánovanú hospitalizáciu a operáciu negatívny výsledok PCR testu na ochorenie COVID-19. Zdôvodňuje to zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou a bezpečnosťou pacientov i personálu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje s tým, že pacienti sa na PCR test môžu objednať na stránke www.korona.gov.sk.

Negatívny výsledok nesmie byť starší ako 72 hodín a pacient ho predloží pri príjme v tlačenej forme. "Aby sme zabezpečili plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti u pacientov, ktorí majú byť prijatí na plánovanú hospitalizáciu/operáciu v termíne od 1. do 8. novembra, budeme akceptovať negatívny výsledok antigénového testu z celoplošného testovania v SR," zdôraznila Maťašeje. Pacientom pri akútnom príjme urobia antigénový test.

K štvrtku bolo v banskobystrickej nemocnici hospitalizovaných 27 pacientov s ochorením COVID-19, z toho na umelej pľúcnej ventilácii sú traja ľudia. Má 55 pozitívne testovaných zamestnancov na nový koronavírus a 11 sú pre podozrenie z nákazy v karanténe.

Rooseveltova nemocnica v Banskej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB / Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica)

Košický samosprávny kraj pomáha zabezpečiť priestory a zdravotníkov na testovanie

Do príprav na celoplošné testovanie na nový koronavírus sa zapája aj Košický samosprávny kraj (KSK). Aktuálne poskytuje súčinnosť okresným úradom pri zabezpečení dostatočného počtu zdravotníckeho personálu v jednotlivých odberných miestach. Ako ďalej vo štvrtok informoval, samosprávam poskytol priestory krajských stredných škôl, v ktorých sa bude testovať.

Úlohou samospráv bolo okrem iného zabezpečiť dostatočný počet zdravotníckeho personálu, ktorý bude robiť odbery antigénovými testami. V prípade, že to nebolo v ich silách, požiadali o súčinnosť okresné úrady. "Košický samosprávny kraj poskytol Ministerstvu vnútra SR a okresným úradom informácie o všetkých poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorým sme vydávali povolenie na prevádzku zdravotníckeho zariadenia. Ak v niektorých odberných miestach bude chýbať zdravotnícky personál, okresné úrady môžu na základe informácií poskytnutých župou uložiť osobám poskytujúcim zdravotnú starostlivosť pracovnú povinnosť na výkon testovania," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. 

KSK mobilizuje aj dobrovoľníkov, ktorí majú záujem pomôcť počas nasledujúcich dvoch víkendov s pomocnými prácami. Prostredníctvom Dobrovoľníckeho centra Košického kraja sa ako dobrovoľník môže prihlásiť každý, kto má nad 18 rokov, stačí napísať e-mail na dckk@dckk.sk. Krajské dobrovoľnícke centrum aktuálne eviduje najväčší nedostatok dobrovoľníkov v meste Košice. 

Po obhliadkach zo strany Ministerstva obrany (MO) SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva kraj vyčlenil 20 samosprávnych stredných škôl, kde by malo byť 25 odberných miest. "Keďže vyučovanie na školách prebieha dištančne, spolu so samosprávami pripravujeme ich priestory na víkendové celoplošné testovanie. Odberné miesta sa budú nachádzať v telocvičniach, väčších zasadačkách, vo vstupných vestibuloch, ale aj vo vonkajších areáloch škôl," priblížil Trnka. 

V Košiciach bude odberné miesto na Strednej športovej škole na Triede SNP, na Strednej odbornej škole (SOŠ) na Ostrovského ulici, na Obchodnej akadémii Polárna, Gymnáziu Šrobárova, Strednej priemyselnej škole dopravná na Hlavnej a na Hotelovej akadémii na Južnej triede. Na Zemplíne sa bude testovať na trebišovskom gymnáziu, Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Michalovciach, Strednej zdravotníckej škole v Michalovciach, SOŠ techniky a služieb vo Veľkých Kapušanoch, gymnáziu v Kráľovskom Chlmci, SOŠ dopravy a služieb v Strážskom, SOŠ technickej v Michalovciach, SOŠ obchodu a služieb v Sobranciach, SOŠ techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci a na Spojenej škole v Sečovciach. Na Spiši to budú hotelová akadémia, gymnázium a SPŠ technická v Spišskej Novej Vsi a gymnázium v Krompachoch. Kraj ponúkol samosprávam aj priestory škôl na Gemeri, zatiaľ však neboli vybrané na účely celoplošného testovania.

Mesto Stropkov je na celoplošné testovanie pripravené

Mesto Stropkov je na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 pripravené. Ako uviedol hovorca mesta Peter Novák, v sobotu (31. 10.) bude zriadených päť odberných miest s desiatimi testovacími tímami.

"V nedeľu (1. 11.) to budú štyri odberné miesta a 12 tímov. Zo strany mesta sú zabezpečení administratívni pracovníci, mestskí policajti, príslušníci občianskych hliadok Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) a z radov zamestnancov Mestského úradu (MsÚ) aj dobrovoľníci zastrešujúci jednotlivé odberné miesta. Aktuálne dávame dokopy požadovaný materiál potrebný na vybavenie odberných miest," uviedol Novák.

Ako povedal, aktuálne majú k dispozícii dostatočný počet obslužného personálu - dobrovoľníkov i administratívnych pracovníkov. "Uvidíme, čo ukážu prvé hodiny testovania a sme pripravení jednotlivé tímy doplniť," skonštatoval Novák.

"Odber v mestskej časti Sitníky bude prebiehať pod prístreškom vo futbalovom areáli, na ulici Orgovánovej budú realizované z priestorov komunitného centra s tým, že testované osoby sa budú zdržiavať len v exteriéri. Ostatné odberové miesta budú zriadené v areáloch troch základných škôl, pričom čakáreň na výsledky bude zriadená v exteriéri," dodal Novák s tým, že v meste žije 9290 ľudí starších ako desať rokov.

Kežmarok pripravuje 12 odberných miest

Mesto Kežmarok pripravuje na testovanie 12 odberných miest, pričom jedna polovica z nich je vonku a druhá vo vnútri budov. Potvrdil to Ondrej Miškovič z oddelenia komunikácie a propagácie mesta. "Občanov mesta začneme testovať v sobotu (31. 10.), v nedeľu (1. 11.) po 14.00 h prosíme občanov, ktorí v našom meste nemajú trvalý pobyt a budú sa chcieť testovať, aby prišli. Jedno miesto na Hlavnom námestí 3 v budove Reduty budeme mať vyhradené aj pre imobilných," priblížil Miškovič. Ako ďalej ozrejmil, v každej z budov, kde budú testovať, má byť jedno odberné miesto. Zároveň bude na každom mieste vojak. Ak by bol niekto z personálu pozitívny, bude zabezpečený ďalší.

Deväť odberných miest bude vo Svidníku

Deväť odberných miest bude ľuďom k dispozícii vo Svidníku v rámci plošného testovania na ochorenie COVID-19. Ako uviedla hovorkyňa mesta Kristína Tchirová, obyvateľov starších desať rokov a mladších ako 65 rokov evidujú 7 938. "Každé odberné miesto bude mať spracovaný technický a personálny list obsahujúci personálne obsadenie odberového tímu, naskladnenie materiálov osobitne za Ministerstvo obrany (MO) SR a mesto Svidník. Máme vyskladaný mestský koordinačný štáb plniaci úlohy logistiky, zásobovania, koordinácie a informovanosti obyvateľstva. Máme tiež zabezpečené miesto stravovania a už len realizujeme úlohy, ktoré súvisia so zabezpečením tesne pred testovaním," uviedla Tchirová.

Mestám a obciam spôsobilo problém aj skrátenie testovania

Informácie v oblasti celoplošného testovania sa menia zo dňa na deň, ani príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR nedokážu zodpovedať všetky otázky, ktoré trápia starostov. Po stretnutí krízového štábu s predstaviteľmi OS SR v Považskej Bystrici to povedal starosta obce Domaniža v Považskobystrickom okrese František Matušík. „Veľkým problémom pre obce a mestá bude skrátenie testovania na dva dni. Ak budú pri testovaní veľké rady, ľudia sa na to vykašlú. Testovanie je dobrá vec, no myslím si, že najväčším problémom bude, aby sme vôbec stihli otestovať všetkých ľudí,“ skonštatoval Matušík.

Celá ťarcha testovania tak bude podľa neho na samosprávach, ktoré musia zabezpečiť časový harmonogram testovania na odberných miestach. Problémom môže byť aj testovanie obyvateľov iných obcí. „Od rána do popoludnia vyjdeme v ústrety v prvom rade vlastným občanom, večer budeme testovať ľudí, ktorí sa neotestovali v zmysle harmonogramu, a aj záujemcom o testovanie, ktorí nemajú v obci trvalé bydlisko. Chceme tak umožniť všetkým našim občanom, aby sa dostali na testovanie,“ zdôraznil Matušík.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Podľa prednostu Okresného úradu v Považskej Bystrici Andreja Tordu je momentálne najväčším problémom nedostatok zdravotníkov. Dúfa, že OS SR v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR ich deficit vyriešia tak, aby bolo možné zabezpečiť všetky odbery. „Urobíme všetko pre to, aby sa v sobotu a v nedeľu otvorili všetky odberné miesta za účasti všetkých členov odberných tímov. Priebežne budeme komunikovať so starostami, problémy budeme riešiť individuálne,“ zdôraznil Torda. 

Zvolen

Mesto Zvolen odporúča, aby sa ľudia počas víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 dali otestovať v odporúčaných časoch. „Každé mesto zvolilo iný spôsob rozdelenia obyvateľov pri celoplošnom testovaní. Vo Zvolene to bude delenie nielen na ulice. Aby sme zmiernili očakávaný nápor ľudí na odberné miesta, odporúčame dať sa otestovať v konkrétnom čase,“ informoval zvolenský hovorca Martin Svatuška.

„Celkovo máme 20 odberných miest, na mnohých by však mali pracovať po dva, niekde dokonca tri odberové tímy. Tým sa zvyšuje množstvo ľudí, ktorí v nich môžu byť otestovaní. Ku každému sú priradené jednotlivé ulice nášho mesta aj s odporúčaným časom, kedy ich obyvatelia môžu prísť,“ uviedla primátorka mesta Lenka Balkovičová. „Nerobíme si ilúzie, že ľudia nebudú čakať v dlhých radoch. Obrazy z Oravy a Bardejova nám však dávajú jasne najavo, čo nás cez víkend čaká. O to viac sme sa snažili rozptýliť obyvateľov nielen podľa ulíc, ale aj podľa časov,“ dodala s tým, že v prípade nutnosti sa však môžu ísť Zvolenčania otestovať kdekoľvek inde a v inom čase.

🔴 Kliknutím na nižšie uvedené odkazy nájdete nielen odporúčané odberné miesto, ale aj čas, kedy sa môžete prísť počas...

Uverejnil používateľ Mesto Zvolen Streda 28. októbra 2020

Hovorca pripomenul, že pôvodné vyjadrenia predstaviteľov vlády hovorili o odberných miestach v sídlach volebných miestností. To sa však podľa neho ukázalo ako neuskutočniteľné. „Testovať sa malo napríklad v Domove sociálnych služieb na Záhonku, čo je neprijateľné. Chceme predsa seniorov chrániť, nie ich vystaviť ešte väčšiemu riziku nákazy. Okrem toho sme mnoho miest museli zrušiť či presunúť, pretože nevyhovovali požiadavkám predstaviteľov ozbrojených síl,“ zhrnula primátorka s tým, že niektorí obyvatelia tak budú musieť ísť ďalej od svojich domovov. Doplnila tiež, že mesto tak plní požiadavky hygienikov a vojakov.

Zoznam odberných miest nájdu záujemcovia na oficiálnej webstránke mesta. Odkazy informujú nielen o odporúčaných odberných miestach, ale aj o čase, kedy sa môžu prísť počas soboty a nedele otestovať. Prvé kolo celoplošného testovania sa má konať počas dvoch víkendových dní, a to od 31. októbra do 1. novembra.

Pri kamerových záznamoch netreba zabúdať na opatrenia

Ak chce obec alebo mesto informovať o situácii pred odberným miestom počas plošného testovania na ochorenie COVID-19 prostredníctvom obecnej kamery, respektíve kamier, musí prijať primerané technické a prípadne aj organizačné opatrenia. Samosprávy na to upozorňuje v usmernení Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR. Pred samotným živým prenosom, výhradne po dobu testovania, musí napríklad rozostriť záber tak, aby neboli osoby identifikovateľné. Zaistený však bude účel živého vysielania, teda prehľad o tom, aký je dlhý rad pred odberným miestom alebo aký je približný čas čakania. V opačnom prípade by bolo takéto vysielanie v rozpore s účelom, na ktorý mestská a obce kamery zákonné prevádzkujú v zmysle zákona o obecnej polícii.

"V prípade, ak obec alebo mesto iba na tento účel nainštaluje nové kamery, je potrebné, aby aj pri ich prevádzke (na daný účel monitorovania hustoty osôb a čakacej lehoty pred odberným miestom) postupovala v zmysle vyššie uvedeného 'rozostrenia obrazu'," zdôrazňuje ÚOOÚ SR. Zaistí sa tým, že samospráva bude informovať len o počte osôb pred odberným miestom a nebude dochádzať k spracúvaniu osobných údajov. Ďalšou možnosťou, ako môže mesto alebo obec informovať o aktuálnej situácii, je napríklad v pravidelných intervaloch zverejňovať informáciu o počte ľudí a približnom čase čakania na svojej webovej stránke, prípadne môže na to využiť obecný rozhlas.

"Odporúčanie platí nielen pre obce a mestá, ale pre všetkých prevádzkovateľov, ktorí by chceli kamery určené na iný účel spracúvania osobných údajov využiť na účely monitorovania hustoty a pohybu osôb pred testovacím odberným miestom v rámci plošného testovania, ak nie je možné využiť iný informačný kanál," poznamenáva ÚOOÚ SR. Obecné kamery, napríklad tie, ktoré prevádzkuje obec alebo mesto (obecná alebo mestská polícia) a účel, na ktorý monitorujú priestor obce alebo mesta, je daný v zmysle zákona o obecnej polícii. Tento pôvodný účel spracúvania nezahŕňa živé vysielanie (live stream) záberov z odberných miest za účelom sledovania počtu osôb pred odberným miestom a dĺžky čakania.

Partizánske

Celoplošné testovanie antigénovými testami počas nadchádzajúceho víkendu budú môcť obyvatelia v Partizánskom absolvovať na 24 miestach. Dve z nich, v mestských častiach Malé Bielice a Návojovce, budú k dispozícii len v jeden víkendový deň. Informoval o tom primátor Jozef Božik.

Jozef Božik
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Samospráva zriadila odberné miesta prevažne v budovách škôl na území mesta, vo viacerých z nich bude k dispozícii viac tímov. Obyvatelia budú môcť absolvovať odbery na gymnáziu, strednej odbornej škole, Základnej škole (ZŠ) Radovana Kaufmana, ZŠ s materskou školou Veľká Okružná, ZŠ Rudolfa Jašíka, ZŠ Malinovského i v kultúrno-spoločenskom centre v Šimonovanoch. Odberné miesto v spoločenskom centre v Malých Bieliciach bude otvorené iba v nedeľu (1. 11.), v Kultúrnom dome v Návojovciach iba v sobotu (31. 10.). Všetky miesta mesto pripravilo tak, aby zdržanie občana v interiéri bolo minimálne.

V Hontianskych Tesároch bude odberné miesto v stane

V obci Hontianske Tesáre v Krupinskom okrese bude počas víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 jedno odberné miesto. Potvrdila to vo štvrtok starostka obce Dana Kohútová. „Testovať sa bude vo vonkajšom stane pred obecným úradom,“ doplnila. „Dobrovoľníkov z radu zdravotníkov máme na sobotu (31. 10.) dvoch, na nedeľu (1. 11.) zatiaľ iba jedného, pretože si ľudia musia plniť aj svoje pracovné povinnosti,“ spomenula s tým, že samospráva má tiež zabezpečených administratívnych pracovníkov. K dispozícii sú aj ľudia na dezinfikovanie prostredia a aj usmerňovanie občanov, ktorí budú prichádzať na testovanie. „Ochranné oblečenie a pomôcky by mali zabezpečiť Ozbrojené sily SR. Zatiaľ ich nemáme, dúfame však, že všetko stihnú,“ dodala Kohútová.

Mesto Krupina vytvorilo šesť odberných miest v exteriéri. „Priestory základných škôl boli na účely testovania jednoznačne zamietnuté z dôvodu bezpečnosti a ochrany zdravia detí a zamestnancov v školstve,“ informuje samospráva na svojej oficiálnej webstránke, kde nájdu Krupinčania aj podrobný zoznam odberných miest. Patria tam napríklad vstupný exteriérový priestor mestského úradu, mestský futbalový štadión či Amfiteáter Viliama Polónyiho. Prvé kolo celoplošného testovania sa má konať počas dvoch víkendových dní, a to v sobotu 31. októbra a v nedeľu 1. novembra.

Obce v okrese Malacky

Obce v okrese Malacky využívajú pri odberných miestach, na ktorých sa bude počas víkendu testovať, čo najviac exteriérové možnosti, v mnohých prípadoch napríklad futbalové štadióny. V rámci odporúčaní, ktoré majú zabrániť dlhým radom pred odbernými miestami, niektoré samosprávy navrhujú časový harmonogram podľa abecedného poradia začiatočných písmen priezvisk, iné zasa navrhujú využiť určené časy podľa ulíc a miesta bydliska.

Odporúčanie využiť odberné miesto podľa miesta bydliska sformulovala napríklad obec Rohožník či Zohor s tromi testovacími miestami, ktoré využívajú aj svoje športové areály. Podľa ulíc odporúčajú prísť na testovanie aj vo Vysokej pri Morave, kde budú obe odberné miesta na miestnom futbalovom štadióne. "Prostredníctvom miestneho rozhlasu budeme informovať o priebehu a počte ľudí na odberných miestach," píše obec na svojom webe a sľubuje, že spolu s armádou a hygienikmi urobí všetko pre plynulý priebeh testovania. Vo Veľkých Levároch či Borinke odporúčajú obyvateľom prichádzať na testovanie v určenom časovom rozpätí podľa abecedy.

V obci Kostolište pri Malackách, s ktorou sa spája vôbec prvý identifikovaný prípad ochorenia COVID-19 na Slovensku, zvolili kombináciu – navrhujú rozdelenie v rámci dní podľa ulíc a čas v konkrétny deň podľa abecedy. Väčšina obcí naďalej hľadá dobrovoľníkov, najmä zdravotníkov, ktorých prítomnosť je kľúčová pre celú akciu. Dostatok dobrovoľníkov, ktorí pomôžu administratívne zabezpečovať testovanie, hlásia z Lozorna či Malaciek. V okresnom sídle bude jedným z odberných miest aj Pálffyovský kaštieľ. Počas víkendového (31. 10. - 1. 11.) celonárodného testovania bude vytvorených viac ako 5000 odberných miest, pripravených bude 4901 odberných tímov. Oba dni sa bude testovať od 7.00 do 22.00 h, pričom posledný ster sa bude odoberať o 21.30 h.

Handlová

Plošné testovanie antigénovými testami budú môcť obyvatelia nadchádzajúci víkend absolvovať na 14 odberných miestach v Handlovej a na piatich v Bojniciach. V Handlovej sa budú môcť zúčastniť na odberoch prevažne v priestoroch škôl, kde bude k dispozícii viac tímov, Bojnice vyčlenili priestory podobné volebným okrskom.

Handlovčania budú môcť absolvovať odbery v Základnej škole (ZŠ) Mierové námestie, ZŠ Morovnianska cesta, zdravotnom stredisku, strednej odbornej škole, dome kultúry, sídle Hateru a ZŠ Školská. Exteriérové odberné miesto bude pri bani na Štrajkovej ulici, drive-thru na Námestí baníkov. V požiarnej zbrojnici v Novej Lehote bude odber iba v sobotu (31. 10.) a v Dome kultúry v Morovne iba v nedeľu (1. 11.).

ℹ️ POZOR! 🔴 DRIVE IN ODBEROVÉ MIESTO V HANDLOVEJ ➡️ V Handlovej si budete môcť vybrať zo 14 odberových miest...

Uverejnil používateľ Mesto Handlová Streda 28. októbra 2020

Bojnická samospráva zriadila odberné miesta podobné volebným okrskom. Obyvatelia a klienti miestnych kúpeľov sa budú môcť dať otestovať v kultúrnom centre na Hurbanovom námestí, centre voľného času, červenom kútiku bojnickej nemocnice a Dome kultúry v Dubnici. Bližšie informácie nájdu obyvatelia na stránke mesta, v tejto súvislosti im radnica odporúča, aby využili miesta podľa prislúchajúcich ulíc a časy podľa priezviska.

Bratislava

Hviezdoslavovo námestie, dostihová dráha, nábrežie, trhovisko či futbalový štadión sa v Bratislave cez víkend zmenia na odberné miesta na celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Testovať sa bude i na parkoviskách, v kultúrnych domoch, školách, úradoch, v autobusoch a na viacerých miestach bude v hlavnom meste možný odber aj z auta formou "drive-through". Viaceré bratislavské mestské časti už zverejnili zoznam odberných miest a aj ďalej budú verejnosť o testovaní informovať prostredníctvom webu, sociálnych sieti, SMS správ či mobilných aplikácií.

Centrálna bratislavská mestská časť Staré Mesto pripravuje 40 odberných miest na 22 adresách. Väčšina miest bude vonku. "Na testovanie vonku využijeme unimobunky, stan aj autobusy," avizuje na sociálnej sieti staromestská samospráva. Testovať sa bude na viacerých školách, respektíve v ich areáloch. Odberné miesta nájde verejnosť aj na Hviezdoslavovom námestí, na Námestí slobody, na Námestí Eugena Suchoňa, Námestí SNP, pri Propelleri na Rázusovom nábreží, na parkovisku pri novej budove Slovenského národného divadla, na trhovisku na Poľnej či pod Slavínom. V Petržalke, počtom obyvateľov najväčšej bratislavskej mestskej časti, bude 96 odberných miest v 31 lokalitách. "Väčšina odberných miest bude zriadená v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, v stredných a cirkevných školách. Testovať sa bude v exteriéri aj interiéri, pričom v interiéri sa bude realizovať iba samotný odber," informovala samospráva. Najviac exteriérových odberných miest sa bude nachádzať na dostihovej dráhe (12), najviac interiérových v Ekonomickej univerzite (6). Obyvatelia sa budú môcť prísť otestovať aj autom k obchodnému centru Danubia, kde budú zriadené štyri odberné miesta.

Milí susedia, Ružinovčania, akcia guľový blesk/plošné testovanie na COVID-19 nám už klope na dvere. Ako úplne prvé...

Uverejnil používateľ Martin Chren - starosta Ružinova Streda 28. októbra 2020

V bratislavskom Ružinove bude 70 odberných miest. Mestskej časti sa podarilo pripraviť osem miest, kde bude testovanie prebiehať priamo z auta, napríklad na Zlatých pieskoch pri obchodnom centre Styla či pred a za Miestnym úradom na Mierovej (presmerované budú preto trolejbusy linky 212, ktoré budú jazdiť po Gagarinovej) či na parkovisku pri trhovisku Miletičova. "Priamo vo vestibule Miestneho úradu na Mierová 21 bude miesto na prednostné testovanie tehotných žien a onkologických pacientov," uviedol starosta Ružinova Martin Chren. Podotkol, že všetci vojaci na všetkých odberových miestach budú požiadaní, aby imobilné osoby či vo vysokom štádiu tehotenstva brali čo najrýchlejšie a nenechali čakať v radoch. V bratislavskom Novom Meste sa bude dať otestovať na 38 odberných miestach, a to aj v interiéri i exteriéri. Väčšina miest je na školách či v ich areáloch.

Testovať sa bude aj v garáži Národného futbalového štadióna, Dome odborov Istropolis, na miestnom úrade i v amfiteátri v areáli Kuchajda. Testovanie podľa abecedy niektoré mestské časti odporúčajú, iné tento systém nevyužijú. Viacerým samosprávam sa podarilo zabezpečiť dostatok administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov, aktuálne hlásia však nedostatok zdravotníkov.

Humenné

Snaha mesta Humenné je realizovať celoplošné testovanie obyvateľstva na nový koronavírus na čo najviac odberných miestach v exteriéri. Uviedla to Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu s tým, že na území mesta vznikne spolu 24 odberných miest. V rámci okresu ich bude ďalších 40.

Humenské odberové miesta budú v prevažnej miere kopírovať volebné miestnosti z tohtoročných parlamentných volieb. Výnimkou sú tri miesta. „Priestory regionálnej veterinárnej a potravinovej správy nahradí obchodná akadémia, namiesto Vihorlatského múzea, kaštieľa, bude testovanie realizované v mestskom kultúrnom stredisku a Denné centrum na Laboreckej ulici 26 nahradí Základná škola Laborecká,“ spresnila Lattová s tým, že všetky odberné miesta v interiéri sú priechodné, so samostatným vstupom a výstupom. „Snaha je mať čo najviac odberných miest v exteriéri,“ dodala. Ako doplnila, samospráva má na zabezpečenie administratívy k dispozícii dostatok pracovníkov a pre prípad potreby i náhradníkov.

Ako potvrdila prednostka Okresného úradu Humenné Silvia Cukrovaná, testovacie miesta nebudú zriadené v každej obci okresu. Obyvatelia spolu 21 obcí budú musieť za testovaním vycestovať do susednej obce. „Z prvotného zoznamu bolo v okrese pre nevyhovujúce podmienky zrušené jedno odberné miesto v obci Zbudské Dlhé, osada. Jej obyvatelia sa budú môcť otestovať v obci Zbudské Dlhé,“ priblížila Cukrovaná s tým, že všetky ostatné odberné miesta spĺňajú protiepidemické podmienky.

Piešťany

Odberné miesto na víkendové testovanie na ochorenie COVID-19 zriadilo mesto Piešťany aj v tamojších kúpeľoch pre ubytovaných hostí. Bude otvorené v Kongresovom centre na Kúpeľnom ostrove a od 13. hodiny ho môže navštíviť aj verejnosť. Informuje o tom webová stránka radnice.

Spolu je v Piešťanoch určených 21 odberných miest, v exteriéri budú situované stanovištia na kúpalisku Eva a tiež v prírodnom kine v mestskom parku. Mesto vypísalo výzvu na prihlasovanie sa dobrovoľníkov na administratívne práce, podľa hovorkyne mesta Drahomíry Moretovej sa do štvrtka prihlásilo 189 záujemcov. Mesto pre hladký priebeh celoplošného testovania upustilo od vyberania poplatkov za parkovanie. "Počas testovacích dní bude parkovanie v celom meste zdarma," dodala hovorkyňa.

INFORMÁCIE O TESTOVACÍCH MIESTACH V Piešťanoch bude na testovanie pripravených 21 testovacích miest. Všetky potrebné...

Uverejnil používateľ Mesto Piešťany Streda 28. októbra 2020

Slovenské liečebné kúpele Piešťany vyhradili dva zo svojich hotelov pre pozitívne testovaných, ktorí nemôžu karanténu absolvovať v domácom prostredí. Jeden z hotelov je pre tých, ktorí chcú zostať mimo domu preto, lebo niekto z ich rodiny je pozitívny. Ubytovanie je hradené, v sume 29 eur je plná penzia v prípade pozitívnych klientov servírovaná na izbu.

Je ťažké odhadnúť, koľko ľudí sa príde dať testovať

V Bratislave je veľmi ťažké odhadnúť, koľko obyvateľov sa zúčastní na celoplošnom testovaní na COVID-19. Dôvodom je, že tu žije množstvo ľudí bez trvalého pobytu. Upozornil na to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že bude preto dôležité online sledovať pokyny z odberových miest, aby sa dokázalo otestovať čo najviac ľudí. "Testovacie miesta budú stíhať len tak-tak, očakávame aj dlhé rady," upozornil taktiež na sociálnej sieti starosta bratislavského Ružinova Martin Chren. Ružinov i ďalšie mestské časti budú preto verejnosť informovať prostredníctvom sociálnych sietí, mobilných aplikácií, svojich webových stránok či formou SMS o tom, kde sa môžu ľudia dať ísť testovať a ako sú jednotlivé odberné miesta vyťažené.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Hlavné mesto zároveň chystá na svojom webe zoznam odberných miest v jednotlivých bratislavských mestských častiach. Zoznamy odberných miest už postupne začali zverejňovať aj mestské časti. Primátor Vallo vyjadril rešpekt bratislavským starostkám a starostom. "Na nich bola prenesená veľká časť úloh spojených so samotnou realizáciou vládou nariadeného plošného testovania. Od náboru personálu a jeho stravovania počas náročnej služby, cez zabezpečenie vhodných priestorov a ochranných pomôcok, až po informovanie obyvateľov," uviedol na sociálnej sieti.

Mestské časti sa podľa Valla museli postarať aj o distribúciu testov na odberové miesta, skladovanie odpadu, nocľah aj servítky na vykašliavanie. "Z mála a prakticky denne sa meniacich informácií v neuveriteľne krátkom čase zorganizovali nemožné," skonštatoval primátor.

Pri testovaní pomôžu aj zdravotníci z humenskej ORL kliniky

Pri víkendovom celoplošnom testovaní na nový koronavírus pomôžu aj zdravotníci z otorinolaryngológie (ORL) kliniky v Humennom. Ako uviedol primár súkromného zdravotníckeho zariadenia Igor Hriseňko, celoplošné testovanie vníma veľmi pozitívne a jeho akékoľvek spochybňovanie považuje za "veľmi nevhodné".

Do celoplošného testovania sa ako dobrovoľníci prihlásilo šesť lekárov a dve zdravotné sestry spolu zo 67 zamestnancov kliniky. "Vzhľadom na potrebu zabezpečenia chodu kliniky 24 hodín nonstop počas víkendu a vzhľadom na to, že časť pracovníkov je v karanténe, to považujem za dobré číslo," zhodnotil. Podľa Hriseňka je plošné testovanie "veľmi dobrá vec". "Pomôže nám to aspoň čiastočne vyselektovať potenciálne infekčných pacientov," vyjadril sa.

Rimavská Sobota

Dovedna 27 odberných miest budú môcť počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 využiť v meste a mestských častiach obyvatelia Rimavskej Soboty. Ich zoznam zverejnila samospráva vo štvrtok na svojej internetovej stránke rimavskasobota.sk.

Odberné miesta podľa samosprávy kopírujú volebné okrsky v meste s tromi výnimkami. „Volebný okrsok č. 13 je z materskej školy (MŠ) na sídlisku Rimava premiestnený do budovy Gymnázia I. Kraska. Volebný okrsok č. 14 z MŠ sídlisko Rimava do budovy župného domu na Námestí M. Tompu a volebný okrsok č. 24 zo Spoločného domu v mestskej časti Tomašová do budovy Základnej školy P. Dobšinského,“ konkretizuje mesto.

Bardejov

Mesto Bardejov má schválené všetky odberné miesta v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19. Po zasadnutí mestského krízového štábu vo štvrtok o tom informoval hovorca mesta Štefan Hij. "Na základe skúseností, ktoré samospráva získala pri pilotnom testovaní v meste a okrese Bardejov uplynulý víkend, sa dá predpokladať, že testovanie sa uskutoční bez nejakých vážnejších excesov či už hygienicko-epidemiologického, alebo bezpečnostného charakteru. Vyvíjame maximálne úsilie, aby to tak aj bolo. Všetky odberné miesta sa podrobili kontrole a boli zástupcami kontrolného orgánu schválené," uviedol Hij.

Uverejnil používateľ I Bardejov Streda 28. októbra 2020

V súčasnosti sa pripravujú zmluvy na výkon práce dobrovoľníkov - administrátorov, ktoré by si jednotliví dobrovoľníci mali prevziať v piatok (30. 10.). "Odberné miesta budú pripravené začať svoju činnosť v stanovenom termíne, pri plnom personálnom zabezpečení," doplnil Hij. Samospráva opäť vyzýva obyvateľov na ústretovosť, pochopenie a trpezlivosť. Ako povedal Hij, aj keď realizujú všetky úkony, ktoré by mali zabezpečiť hladké a bezproblémové testovanie, veľa bude záležať aj od uvedomelosti a zodpovednosti ľudí.

Obce zo Žarnovického okresu

Starostovia obcí v okrese Žarnovica sa obávajú, či operácia Spoločná zodpovednosť nezlyhá na nedostatku zdravotníckeho personálu, o ktorom doposiaľ nemajú žiadne informácie. Odberové miesta majú pripravené, kritizujú však nedostatok informácií a neustále sa meniace nariadenia. Starosta najväčšej obce v okrese Hodruša-Hámre Jozef Uram tvrdí, že nové informácie získava z médií, nariadenia vlády sa často menia a sú zmätočné. „Pre istotu sme zakúpili dezinfekciu, jednorazové obleky, ochranné rukavice, respirátory aj rúška,“ povedal s tým, že stále nie je jasné, čo a v akom množstve z ochranných pomôcok dodá armáda. Priestory na testovanie sú v obci zabezpečené, na troch odberných miestach budú pomáhať aj niektorí obecní poslanci. O zdravotníkoch, ktorí by v Hodruši-Hámroch stery vykonávali, starosta nemá žiadne informácie.

Zo zmätočných pokynov nemá radosť ani starosta Brehov Juraj Tencer. Kým v Brehoch už majú zabezpečený aj zdravotnícky personál, starosta sa z dôvodu ich nedostatku obáva o priebeh testovania v iných obciach a mestách. Otázna je podľa jeho slov aj schopnosť štátu zabezpečiť ochranné pomôcky. Dezinfekciu aj ochranné obleky preto samospráva zháňala po vlastnej línii.

V obci Veľká Lehota bude pripravené jedno odberové miesto, k dispozícii je dostatočný počet administratívnych pracovníkov a samospráva myslela aj záložné tímy. Kľúčový však bude podľa starostu Jozefa Mihála dostatočný počet zdravotníkov. Rovnaký názor zdieľa aj starosta obce Voznica Kamil Blaho. O tom, či bude pre obec zabezpečený dostatok personálu schopného testovať, nemá žiadne informácie. „Ochranné pomôcky si zháňame sami, overaly ale nemáme, budeme musieť počkať, čo prinesie armáda,“ zhodnotil Blaho. Priestory na testovanie sú vo Voznici pripravené, pomáhať tu budú zamestnanci obce. Pomocnú ruku totiž neponúkol žiadny dobrovoľník.

V Kľaku sa aj napriek malému počtu obyvateľov podarilo zohnať dostatok dobrovoľníkov na administratívne úkony, kapacity vystačia aj na prípadné druhé kolo testovania. „Ak je pripravená armáda, tak sme pripravení aj my,“ zhodnotil starosta Ľuboš Haring. Priestory kultúrneho domu sú podľa jeho slov pripravené na operáciu, obec má zabezpečené v prípade potreby aj ochranné pomôcky pre dobrovoľníkov.

Pri odhade záujmu v Bratislave je iný vzorec, tvrdí Baňacký

Samosprávy mestských častí hlavného mesta čaká pri organizácií priebehu víkendového testovania o to náročnejšia úloha, že nemôžu vychádzať len z čísiel evidovaných obyvateľov, ale aj z veľkého počtu ľudí, ktorí nie sú na pobyt prihlásení. Vo videu na sociálnej sieti to vo štvrtok uviedol starosta bratislavského Lamača Lukáš Baňacký, ktorý zastupuje aj Združenie miest a obcí (ZMOS) pri rokovaní ústredného krízového štábu.

"Toto je úplne odlišná situácia, ako bola pri pilotnom testovaní na Orave a v okrese Bardejov, kde môžu reálne vychádzať z menšieho záujmu, ako je evidovaný počet obyvateľov. Pre nás platí opačný vzorec, to znamená, obyvatelia, ktorí sú na pobyt prihlásení a zároveň veľké množstvo ľudí, ktorí v Bratislave administratívne nemajú pobyt," upozornil, žiadajúc týmto obyvateľov Lamača, aby počas testovania sledovali komunikačné kanály mestskej časti, prostredníctvom ktorých bude samospráva informovať o nápore na jednotlivých odberných miestach a touto cestou bude tiež odporúčať konkrétny testovací bod či čas testovania.

Lukáš Baňacký
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Baňacký zároveň vysvetlil, že samosprávy musia byť pri avizovaní odberných miest a celého priebehu testovania opatrné. "V tomto informačnom chaose, ktorý sprevádza celú akciu, je potrebné uvádzať len definitívne, konečné informácie, aj tie o odberných miestach a ich počtoch," zdôraznil. Myslí si, že samosprávy, ktoré boli až príliš iniciatívne pri oznamovaní týchto informácií, budú možno nútené pôvodné oznámenia korigovať. "Môže sa totiž stať, že príslušné miesto neodsúhlasia hygienici či armáda, alebo nebude zabezpečený zdravotnícky personál, čo je najväčší problém tejto akcie," ozrejmil lamačský starosta.

Deklaroval, že Lamač definitívne schválený a personálom zabezpečený zoznam odberných miest dosiahol v stredu (28. 10.) večer. V katastri Lamača bude šesť odberných miest, na tri z nich využijú športovú halu Na barine. Jedno odberné miesto zriadili aj v novovznikajúcej škôlke v časti Bory. Práve toto miesto odporúča starosta tým, ktorí na presun chcú využiť auto. "Inak by som požiadal o peší presun k odberným miestam, je zrejmé, že priepustnosť pri jednotlivých odberných miestach je v prípade peších oveľa vyššia,“ dodal.

Na to, že je ťažké odhadovať počet ľudí, ktorí sa v hlavnom meste zúčastnia testovania, práve vzhľadom na množstvo osôb bez nahláseného pobytu, upozornil aj samotný primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Aj on preto považuje za dôležité sledovať pokyny z odberových miest online. "Testovacie miesta budú stíhať len tak-tak, očakávame aj dlhé rady," upozornil taktiež na sociálnej sieti Martin Chren, starosta Ružinova, na území ktorého bude 70 odberných miest, čo je druhý najvyšší počet po Petržalke (96).

V "zozname adries" odberných miest v Bratislave sú napríklad Hviezdoslavovo námestie, dostihová dráha, nábrežie, trhovisko či Národný futbalový štadión na Tehelnom poli. Testovať sa bude i na parkoviskách, v kultúrnych domoch, školách, úradoch, v autobusoch a na viacerých miestach bude v hlavnom meste možný odber aj z auta. Viaceré bratislavské mestské časti už zverejnili zoznam odberných miest a aj naďalej budú verejnosť o testovaní informovať prostredníctvom webu, sociálnych sieti, SMS správ či mobilných aplikácií.

Senica

V meste Senica bude počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 k dispozícii 17 odberných miest, ktoré vo väčšine prípadov kopírujú volebné okrsky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Odberné miesta podľa samosprávy kopírujú volebné okrsky v meste so štyrmi výnimkami. "Volebný okrsok č. 3 je z denného centra pre organizácie premiestnený do priestorov spoločnosti Dema Senica. Volebný okrsok č. 4 je z gymnázia presunutý do Obchodnej akadémie na Dlhej ulici. Okrsok č. 8 je z denného centra presunutý na mestskú plaváreň a okrsok č. 12 je zo Základnej školy s materskou školou na Sadovej ulici presunutý na zimný štadión," uviedla Moravcová.

Na testovaní sa nezúčastnia klienti domovov sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti v nemocniciach, ktorých otestujú priamo v zariadeniach. "Plošné testovanie sa uskutoční v sobotu 31. októbra a v nedeľu 1. novembra. Odberné časy sú stanovené od 7.00 do 12.00 h, od 12.45 do 18.00 h a od 18.30 do 22.00 h s tým, že posledný ster je plánovaný o 21.30 h," doplnila hovorkyňa mesta.

Bánovčania

Obyvatelia sa budú môcť dať počas nadchádzajúceho víkendu otestovať na nový koronavírus i na desiatich miestach v Bánovciach nad Bebravou. Tie samospráva zriadila v školách či kultúrnych domoch. Informovala o tom vo štvrtok v tlačovej správe.

"Odporúčame obyvateľom navštíviť odberné miesta podľa zoznamu ulíc, ktorý je zverejnený na stránke mesta v záujme toho, aby sa zamedzilo hromadeniu čakajúcich a neprimeranému zaťaženiu niektorých miest, keďže pociťujeme nedostatok zdravotníckeho personálu," uviedla bánovská radnica. Obyvatelia sa budú môcť dať otestovať v kine Tajms, centre voľného času, na Strednej odbornej škole strojníckej, v mestskom kultúrnom stredisku, na gymnáziu, základnej umeleckej škole, v mestskej športovej hale, na Základnej škole (ZŠ) Školská, v kultúrnych domoch v Biskupiciach a Dolných Ozorovciach.

Na viacerých miestach bude pôsobiť viacero tímov. "Odberné miesto na ZŠ Školská má bezbariérový prístup. V tejto súvislosti prosíme obyvateľov, aby tam umožnili prednostný odber osobám so zdravotným znevýhodnením, seniorom a tehotným ženám," dodala samospráva.

Viac o téme: PrípravaSamosprávySlovenskoPlošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu