Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko čaká plošné testovanie: Mestá sú zúfalé! Máme zmätočné informácie, chýba personál aj prostriedky

Slovensko sa pripravuje na plošné testovanie Zobraziť galériu (13)
Slovensko sa pripravuje na plošné testovanie (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

BRATISLAVA - Slovensko sa pripravuje na plošné testovanie. Žiadny pilot, tento víkend pôjdeme na ostro. Testovanie však nakoniec prebehne len počas dvoch víkendových dní. Mnohé obce a mestá zažívajú pár dní pred testovaním to, čo štyri okresy minulý týždeň. Chýbajú ochranné pomôcky, personál a informácie nie sú postačujúce.

Pilotné testovanie prebehlo napriek počiatočným problémom relatívne hladko. Testy odhalili niečo vyše päťtisíc infekčných ľudí. Počas dušičkového víkendu prebehne prvé veľké plošné testovanie. Starostovia miest a obcí však majú obavy. Dôvodom sú okrem iného aj nedostatočné informácie, ale aj chýbajúce pomôcky či personál. Minister obrany Jaroslav Naď včera uviedol, že časť zabezpečí vláda a časť si majú obce a mestá zabezpečiť z vlastných prostriedkov. 


KORONAVÍRUS Minister obrany predstavuje ďalšie detaily testovania: Vypukne to až v sobotu!


Zmätočná komunikácia môže zmeniť plány

Mesto Banská Bystrica verí, že aj napriek zmätočnej komunikácii zo strany Ústredného krízového štábu SR a štátnych orgánov, ktorá prichádza k samosprávam v súvislosti s celoplošným testovaním občanov na nový koronavírus, sa podarí každú zmenu svojim obyvateľom odkomunikovať včas. Konštatovala to hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Aktuálna zmena aj v prípade banskobystrickej samosprávy spočíva nielen v tom, že testovanie bude realizované počas víkendu 31. októbra a 1. novembra, hoci sa pôvodne pripravovalo na tri dni, ale zmenil sa už aj čas testovania. Odberné miesta majú byť k dispozícii od 7.00 až do 22.00 h. Pôvodne avizovaný termín testovania občanov bol plánovaný od piatka 30. októbra do nedele 1. novembra v čase od 8.00 do 20.00 h.

Ľudí prosíme o trpezlivosť

Mesto v utorok (27.10.) tak nevedelo s určitosťou potvrdiť, či budú otvorené všetky vytypované odberné miesta, o ktorých informovalo ešte v pondelok (26.10.). V Banskej Bystrici sa nateraz počíta so 68 odbernými miestami vrátane dvoch mobilných odberových jednotiek. "V týchto chvíľach pracujeme na tom, aby sme mnohé miesta zabezpečili potrebným osvetlením, keďže testovanie bude realizované prioritne v exteriéroch do neskorých večerných hodín. Ľudí prosíme o trpezlivosť," reagovala hovorkyňa.

"Mesto ďakuje všetkým, ktorí reagovali na výzvu a prejavili záujem pomôcť pri celoplošnom testovaní ako administratívni pracovníci. V tejto chvíli máme kapacity naplnené. Samospráva vybrala 200 záujemcov, s ktorými intenzívne komunikuje," dodala Marhefková.

Informačný leták obsahuje starý termín testovania

Informačný leták, ktorý by mala v týchto dňoch dostať do schránky každá domácnosť, obsahuje starý termín plošného testovania na ochorenie COVID-19, teda od piatka do nedele. „Záväzne však platí, že testovať sa bude iba v sobotu a v nedeľu,“ upozornil  minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ako vysvetlil rezort obrany, s distribúciou letákov začali už minulý týždeň, teda ešte pred zmenou termínov testovania. O skrátení testovania na dva dni rozhodol v pondelok (26. 10.) ústredný krízový štáb. Prvé kolo celoplošného testovania obyvateľov sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu (31. 10. a 1. 11.). Odberné miesta budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h s tým, že posledné stery budú realizovať do 21.30 h.

Slovensko čaká plošné testovanie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB/Ozbrojené Sily SR)

Rezort obrany stále hľadá zdravotníkov, pomáhať môžu vo svojom regióne

Rezort obrany stále hľadá zdravotnícky personál na celoplošné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19. Zdravotníci môžu pomáhať priamo vo svojom regióne. Záujemcovia môžu kontaktovať príslušné regionálne veliteľstvo telefonicky alebo e-mailom. Platí to aj v prípade, že sa už registrovali prostredníctvom formulára. Informovala o tom  hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková."Vyhrať nad nepriateľom môžeme iba spoločne a uvedomujeme si, že bez vás, zdravotníkov, to nepôjde. Pomôžte svojim najbližším, rodine, priateľom a známym priamo vo svojom regióne, buďte hrdinami týchto dní," vyzval zdravotníkov minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Zoznam kontaktov je zverejnený na www.somzodpovedny.sk/zdravotnici.

Zdravotnícku časť odberného tímu bude tvoriť vždy jedna osoba z kategórie „A“, ktorá realizuje výter. Túto kategóriu môže podľa platných predpisov vykonávať lekár, sestra, praktická sestra a zdravotnícky záchranár. "Okrem toho môžu výtery v tíme s osobou z kategórie „A“ realizovať aj pôrodná asistentka, zdravotnícky laborant, študent medicíny (5. ročník), študent medicíny (6. ročník), študent ošetrovateľstva (2. a 3. ročník – sestra) a študent urgentnej zdravotnej starostlivosti (2. a 3. ročník - zdravotnícky záchranár)," vysvetľuje rezort.

Činnosti súvisiace s vykonávaním diagnostického testu, okrem realizácie výteru, môže vykonávať aj zubný lekár, farmaceut, fyzioterapeut, verejný zdravotník, nutričný terapeut, dentálna hygienička, rádiologický technik, zubný technik, technik pre zdravotnícke pomôcky, optometrista, farmaceutický laborant, masér, očný optik, ortopedický technik, zubný asistent, sanitár, logopéd, psychológ, liečebný pedagóg a laboratórny diagnostik.

Naďalej prevažuje reťazové šírenie ochorenia COVID-19 v rodinách

Na Slovensku naďalej prevažuje reťazové šírenie ochorenia COVID-19 v rodinách. Nákaza sa medzi príbuzných zväčša dostane z často navštevovaných kolektívov, respektíve z priameho kontaktu s pozitívne testovanou osobou. K utorkovým (27. 10.) novým prípadom nakazených novým koronavírusom to uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Vyšší výskyt ochorenia COVID-19 hlásili za utorok najmä Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bardejov, Bratislava, Košice, Liptovský Mikuláš, Michalovce, Nitra, Prešov, Prievidza, Poprad, Svidník, Trenčín a Žilina. "COVID-19 sa už vyskytuje prakticky v každej sfére života. Početnejší výskyt prípadov eviduje väčšina krajských miest, pribúdajú však aj v tých okresných," spresnil ÚVZ.

RÚVZ Prešov neeviduje vznik nových ohnísk nákazy, z veľkej časti ide o dohľadané kontakty z podchytených oblastí s výskytom COVID-19. Ochorenie bolo prevažne potvrdené aj medzi príbuznými v rodinách či kolegami na pracoviskách. V pôsobnosti RÚVZ Trenčín prevažujú ochorenia v rodinách i na pracoviskách. COVID-19 bol potvrdený vo viacerých podnikoch, zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb i športovom klube. "V pôsobnosti RÚVZ Prievidza bol zaznamenaný výskyt COVID-19 v zariadení sociálnej starostlivosti, na úrade a zdravotníckom zariadení. V rámci nových potvrdených prípadov však prevažujú dohľadané kontakty pozitívne testovaných osôb," uviedol ÚVZ.

V územnej pôsobnosti RÚVZ Poprad, Nitra, Martin, Michalovce, Košice a Liptovský Mikuláš prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách. Potvrdené prípady COVID-19 však možno nájsť i medzi pracovnými kontaktmi a často navštevovanými kolektívmi. Nový koronavírus sa vyskytuje aj v niektorých zariadeniach sociálnej starostlivosti, kde bol nastavený špeciálny režim fungovania a boli prijaté náležité protiepidemické opatrenia. "Potvrdený bol aj u osôb z výchovno-vzdelávacích zariadení. Vzhľadom na aktívne epidemiologické vyšetrovanie naďalej početne pribúdajú potvrdené prípady medzi úzkymi kontaktmi pozitívne testovaných osôb," poznamenal ÚVZ. 

V RÚVZ Svidník ide primárne o dohľadané kontakty pozitívne testovaných, nákaza sa rozšírila najmä v rodinách a na pracoviskách. Importované prípady sú iba ojedinelé. V RÚVZ Lučenec ide o dohľadané kontakty pozitívne testovaných osôb. Epidemiológovia neevidujú nové ohnisko nákazy.

Na Slovensku v utorok pribudlo 2887 nakazených novým koronavírusom zo 14.642 testov. Pribudlo osem nových úmrtí. Z ochorenia sa za utorok vyliečilo ďalších 791 ľudí. Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Prešovskom kraji (656), nasleduje Trenčiansky kraj (473), Košický (386), Žilinský (355), Nitriansky (296), Banskobystrický (266), Bratislavský (256) a Trnavský kraj (199). Najviac prípadov pribudlo v okresoch Nitra (183), Bratislava (181), Prievidza (157), Košice (146), Prešov (146) či Martin (110).

Slovensko čaká plošné testovanie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Pomôcť môžu i ľudia z podporných profesií v rómskych komunitách

Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková vyzýva terénnych pracovníkov a ľudí pomáhajúcich profesií v oblasti marginalizovaných rómskych komunít, aby sa v čo najväčšom počte zapojili ako dobrovoľníci do organizačného zabezpečenia plošného testovania. Bučková pripomína, že v pomáhajúcich a podporných profesiách pôsobí takmer 4100 ľudí.

„Vyzývam preto všetky pomocné profesie, ktoré pôsobia v obciach s prítomnosťou rómskych komunít, aby pomohli pri testovaní. Ich kapacity môžu byť využité pri samotnej koordinácii testovania či administratívnej pomoci,“ mieni splnomocnenkyňa, ktorá chce sama aktívne pri testovaní pomôcť. Deklaruje, že osobne sa zúčastnia aj zamestnanci jej úradu. Pomôcť je pripravený aj bývalý rómsky splnomocnenec, v súčasnosti poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák, ktorý sa zúčastnil pilotného testovania v okrese Bardejov.

Europoslanec upozornil, že ľudia z pomáhajúcich profesií už neraz potvrdili svoju nenahraditeľnosť v krízových a mimoriadnych situáciách. "Som presvedčený, že terénni asistenti, asistenti osvety zdravia, asistenti učiteľa a takisto príslušníci miestnych občianskych poriadkových služieb a ďalší, budú asistovať pri testovaní počas najbližších dní v čo najväčšom počte a potvrdia svoju dôležitosť a výnimočnosť v regiónoch," uviedol Pollák.

Počas víkendového (31. 10. - 1. 11.) celonárodného testovania bude vytvorených viac ako 5000 odberných miest, pripravených bude 4901 odberných tímov. Oba dni sa bude testovať od 7.00 do 22.00 h, pričom posledný ster sa bude odoberať o 21.30 h.

Rimavská Sobota stále nezverejnila zoznam odberných miest

Rimavská Sobota, ako posledné mesto v regióne, ešte nezverejnila zoznam odberných miest na víkendové celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Na sociálnej sieti na to upozornil predseda mestského poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť Roman Vaľo.

„Podľa prísľubu z vedenia mesta sa tak stane v stredu večer alebo najneskôr vo štvrtok ráno. 48 hodín pred celoplošným testovaním, domnievam sa, že dosť neskoro,“ konštatoval Vaľo. Dodal, že aj napriek tomu urobia všetko pre to, aby sa informácie o odberných miestach dostali čo najrýchlejšie k obyvateľom mesta a aby bolo celoplošné testovanie aspoň také úspešné ako na Orave a v Bardejove.

V Trnave sa za administrátorov a dobrovoľníkov prihlásilo 763 ľudí

Za dobrovoľníkov a administratívnych pracovníkov pri celoplošnom testovaní na COVID-19 sa formou online dotazníka v Trnave za menej než jeden a pol dňa prihlásilo 763 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová.

Mesto zverejnilo v pondelok (26. 10.) dotazník pre záujemcov, ktorí chcú pri blížiacom sa celoplošnom testovaní pomôcť ako administratívni pracovníci pri registrácii ľudí prichádzajúcich na test alebo ako dobrovoľníci na pomocné práce. 

"Za menej než jeden a pol dňa prišlo 763 odpovedí. Najväčší záujem bol o pozíciu administrátora - 643, prekvapením bol aj vysoký počet – 120 záujemcov, ktorí chcú pomáhať bez nároku na odmenu ako dobrovoľníci," uviedla Majtánová.

Vybraných záujemcov už mesto oslovilo a je s nimi v kontakte. V súčasnosti sa pre nich zabezpečuje školenie, ochranné prostriedky a ďalšie potrebné záležitosti. "Zabezpečiť plošné testovanie je pre samosprávy náročná výzva, úloh a povinností je obrovské množstvo. O to viac nás teší, že sa nám podarilo v tak krátkom čase nájsť dostatok spolupracovníkov," uviedol primátor Trnavy Peter Bročka. 

V každej z 55 odberových miestností v Trnave bude administratívny pracovník, ktorý je zároveň zamestnancom mesta a jeden administrátor z radov verejnosti. Okrem toho je pripravených aj 30 náhradníkov na túto pozíciu, ktorá si žiada účasť počas oboch dní. Desiatky dobrovoľníkov sa budú v sobotu a nedeľu striedať, aby vypomáhali pri dodržiavaní rozostupov a pri pomocných prácach.

V Žiline bude 71 odberných miest v 32 lokalitách

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa v Žiline uskutoční na 71 odberných miestach v 32 lokalitách. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka by sa malo otestovať približne 65.000 ľudí s trvalým pobytom v Žiline vo vekovej kategórii od 10 do 65 rokov.

Doplnil, že odberné miesta budú ľuďom k dispozícii od 7.00 h do 22.00 h. "Posledný výter v danom dni urobia zdravotníci už o 21.30 h, aby stihli testy vyhodnotiť. Miesta pre testovanie z väčšej časti kopírujú geografické umiestnenie volebných miestností. Občania sú do nich zvyknutí chodiť a poväčšine ich majú najbližšie k bydlisku. Počas dvoch testovacích víkendov však budú môcť využiť ktorúkoľvek miestnosť," uviedol Miškovčík s tým, že odberné miesto v Mojšovej Lúčke bude otvorené iba v nedeľu (1. 11.).

"Čakajú nás dva mimoriadne náročné dni. Ide o organizačne namáhavú akciu, ktorej v koordinácii s Ozbrojenými silami SR pomáhame, ako vieme. Je samozrejme, že pri akcii takéhoto rozsahu môžu vzniknúť malé problémy, no prosím všetkých Žilinčanov o pochopenie. Venujme v tejto súvislosti zvláštnu pozornosť najmä hendikepovaným ľuďom, starším, ale aj tehotným matkám a ich sprievodu. Keď prídu na testovanie, dajme im prednosť, aby nemuseli dlho čakať. Prejavme svoju ľudskosť a pochopenie," vyzval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Na verejný poriadok a dodržiavanie preventívnych opatrení budú dohliadať príslušníci Policajného zboru SR a Mestskej polície v Žiline. "V skupine na sociálnej sieti 'Odberné miesta Žilina - celoplošné testovanie COVID-19' vznikla občianska iniciatíva, ktorá vyzýva Žilinčanov, aby informácie o naplnenosti jednotlivých odberných miest zdieľali v reálnom čase. Aktuálne informácie Žilinčania nájdu na internetovej stránke mesta, na osobitnej internetovej stránke https://koronavirus.zilina.sk, na mestskej stránke na sociálnej sieti či v mobilnej aplikácii Žilina," dodal hovorca mesta. Mapu odberných miest na celoplošné testovanie na COVID-19 nájdu Žilinčania na internetovej adrese https://koronavirus.zilina.sk/celoplosne-testovanie/.

Levočská nemocnica realizuje testovanie v novom mobilnom odbernom mieste

V areáli levočskej nemocnice zriadili od utorka (27. 10.) mobilné odberové miesto, kde je možné sa otestovať na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková s tým, že testovanie sa bude realizovať zatiaľ každý utorok. 

„K zriadeniu mobilného odberového miesta sme pristúpili z dôvodu pretrvávajúcej mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou COVID-19 a aj preto, že v okrese Levoča nie je takéto odberové miesto a obyvatelia okresu museli chodiť na testovanie do okolitých okresov,“ uviedla námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť levočskej nemocnice Beáta Ružbacká. 

Mobilný odberový tím pozostáva zo zdravotníkov levočskej nemocnice, ktorí sú na testovanie vyškolení. V mobilnom odberovom mieste sa podľa Pavlikovej zatiaľ realizuje testovanie PCR testom, vzorky sa následne posielajú do AGELLAB Zvolen a výsledky sú známe do 48 hodín. Objednať sa je možné cez www.korona.gov.sk. Telefonický kontakt na odberové miesto je 0917 398 156.

Slovensko čaká plošné testovanie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

Mesto Nitra žiada obyvateľov, aby pomohli rozšíriť informácie o testovaní

Mesto Nitra vyzýva obyvateľov, aby pomohli informovať o odberných miestach svojich blízkych či susedov. „Urobiť tak môžu veľmi jednoduchým spôsobom, vytlačením letáka o odberných miestach a jeho vylepením na vchodové dvere bytovky či nástenku bytového domu,“ vyzval verejnosť hovorca mesta Tomáš Holúbek. Podľa jeho slov dôvodom výzvy je aj skutočnosť, že napriek tomu, že samospráva využíva všetky dostupné informačné kanály, z časových dôvodov nedokáže zabezpečiť tlač a distribúciu letákov do domácností pred víkendovým testovaním.

V Nitre bude počas testovania na COVID-19 k dispozícii 64 odberných miest, na ktorých sa bude počas víkendu realizovať celoplošné testovanie. Ak sa testovanie bude konať na školách, tak iba v areáloch škôl, prípadne v školských telocvičniach, no nie vo vyučovacích priestoroch. V niektorých testovacích lokalitách vytvorilo mesto niekoľko odberných miest, kde bude pôsobiť viac odberných tímov. Súčasťou 64 odberných miest sú aj tri drive-in testovacie miesta. Tie vzniknú na Agrokomplexe, pri futbalovom štadióne a pri Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Samostatné odberné miesto bude zriadené na Orechovom dvore. Ženy s tehotenským preukazom a rodičia s deťmi v kočíkoch budú vybavení prednostne, potvrdil Holúbek.

Banská Štiavnica má pripravené aj rezervné tímy dobrovoľníkov

V Banskej Štiavnici začínajú s úpravou odberových miest, prípravy na víkendové celoplošné testovanie tak postupujú do finálnej fázy. Primátorka mesta Nadežda Babiaková pre TASR potvrdila, že samospráve sa prihlásilo viac dobrovoľníkov, ako bolo potrebné, pripravené majú teda aj záložné tímy administratívnych síl. „Prihlásilo sa viac ľudí, ako potrebujeme. Máme teda pokryté všetky odberné miesta aj s rezervou, pričom sme ani nemuseli spätne kontaktovať všetkých, ktorí chceli pomôcť,“ potvrdila Babiaková. Dodáva, že priamo samospráve sa zatiaľ ponúkli aj dvaja lekári, ktorí môžu odoberať vzorky.

Na území mesta bude k dispozícii desať odberných miest, samospráva ich zoznam zverejnila na sociálnej sieti. Sú medzi nimi napríklad kultúrne centrum, domov mládeže, niekoľko základných a materských škôl či požiarna zbrojnica dobrovoľných hasičov. Mesto v utorok (27. 10.) pracovalo na zabezpečení dostatočného množstva materiálno-technických pomôcok a dezinfekcie, vo štvrtok začína s prípravou tých odberných miest, ktoré sú v dôsledku zákazu vychádzania aktuálne nevyužívané. Primátorka ocenila, že samospráve ponúkli pomocnú ruku aj niektorí podnikatelia z oblasti gastroprevádzok, ktorí chcú odberným tímom poskytnúť balenú stravu.

Máme si hľadať zdravotníkov?

Mesto Levoča v súvislosti s celoplošným testovaním zriadi na svojom území desať odberných miest. Potvrdil to primátor mesta Miroslav Vilkovský. Najväčší problém vidí so zdravotníkmi, ktorí majú vykonávať testovanie. K utorku (27. 10.) nemá informácie, kto budú tí zdravotníci. "Pravdepodobne to Ministerstvo zdravotníctva SR aj Ministerstvo obrany SR vie, ale my ako samospráva nie," uviedol Vilkovský s tým, že mesto čaká na ďalšie informácie.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Ako ďalej ozrejmil, na každé odberné miesto potrebujú troch zdravotníkov. Primátor sa pýta, či si majú hľadať zdravotníkov sami alebo ich pošle ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo obrany. V prípade pokynu vie samospráva požiadať miestnu nemocnicu o poskytnutie zdravotníkov. Dobrovoľníkov na administratívne úkony majú podľa jeho slov dostatok.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vilkovský priblížil, že prvé odberné miesto bude v základnej umeleckej škole na Námestí Majstra Pavla, pri základnej škole na Námestí Štefana Kluberta budú dve odberné miesta a v základnej škole na ulici Gašpara Haina ďalšie dve. Odberné miesto bude aj v areáli športovej haly na ulici Jána Francisciho a v základnej škole na tej istej ulici. Na testovanie bude k dispozícii počas soboty (31. 10.) aj priestranstvo pri materskej škole v mestskej časti Levočské Lúky.

V nedeľu (1. 11.) zriadia odberné miesto v priestoroch Lesov mesta Levoča v Levočskej Doline. Posledným odberným miestom počas oboch testovacích dní bude areál levočskej nemocnice. V prípade požiadavky ministerstva obrany vie samospráva zriadiť ďalšie odberné miesta. „Obyvatelia mesta, ktorým nevyhovuje odberné miesto podľa ich trvalého pobytu, môžu absolvovať testovanie v inom odbernom mieste na území mesta Levoča alebo mimo mesta. V odberných miestach na území Levoče môžu absolvovať testovanie aj obyvatelia iných miest a obcí,“ doplnil primátor.

V meste Myjava bude k dispozícii desať odberných miest

V meste Myjava bude počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 v rámci akcie Spoločná zodpovednosť k dispozícii desať odberných miest. Informovalo o tom mesto Myjava na svojej webovej stránke. Testovanie sa uskutoční počas najbližšieho víkendu. Odberové miesta budú k dispozícii od 7.00 do 12.00 h a od 13.00 do 22.00 h. "Jedinou výnimkou z hľadiska času bude obvod číslo 9 'U Belanských', v ktorom sa budú odbery vykonávať iba v sobotu, a obvod číslo 10 'U Vankov', kde sa odbery budú vykonávať iba v nedeľu," informovalo mesto.

Samospráva prosí občanov vzhľadom na okolnosti, dynamiku a časovú náročnosť, v ktorej sa prípravy na celoplošné testovanie uskutočňujú, o trpezlivosť pri vykonávaní testov na jednotlivých odberových miestach. "Úspešnosť akcie závisí predovšetkým na komunikácii a ústretovosti obyvateľov, štátu a samosprávy," doplnilo mesto. Samospráva komunikuje s jednotlivými zložkami a Ozbrojenými silami SR, ktorých poverení pracovníci prevzali v pondelok (26. 10.) odberové miesta. Tie boli na účel vykonávania odberov schválené a ďalej sa dolaďujú detaily materiálneho a pracovného zabezpečenia, ktoré by mali byť uskutočnené v priebehu niekoľkých dní.

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB/Ozbrojené Sily SR)

Hnúšťa je dobre pripravená, tvrdí primátor

Mesto Hnúšťa v Rimavskosobotskom okrese je na celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 dobre pripravené. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Roman Lebeda po zasadnutí krízového štábu mesta. „Máme dostatok administratívnych pracovníkov i náhradníkov a dostatok ochranných materiálov, overalov, plexisklových bariér aj dezinfekčných prostriedkov. Máme odkomunikované odberné miesta s armádou,“ konkretizoval primátor.

Ako dodal, odberných miest bude dokopy sedem a budú kopírovať volebné miestnosti, s výnimkou mestskej časti Likier, ktorá je zlúčená s ďalšou mestskou časťou Kolónia. Ich odberné miesto bude v miestnej špeciálnej základnej škole. Na šiestich odberných miestach sa bude podľa Lebedu testovanie konať obidva dni. „Výnimkou je miestnosť v Hačave, kde sa bude testovať iba v nedeľu (1. 11.),“ konkretizoval.

Lučenec spustil informačnú kampaň, občanom doručí aj letáky

Jedným z následkov rozhodnutia vlády, že testovanie bude prebiehať len dva dni, je aj fakt, že ľudia dostanú alebo už dostali informačné letáky so starými informáciami. V súvislosti s prípravou na celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 preto spustila samospráva Lučenca informačnú kampaň. Podľa slov vedúcej kancelárie primátorky Márie Bérešovej ju zatiaľ vedú na webovej stránke mesta, na sociálnej sieti a cez mestský rozhlas.

"Máme pripravené aj letáky, ktoré rozdistribuujeme do schránok občanov. S ich vytlačením sme však ešte čakali na informáciu od ústredného krízového štábu, ktorý mal spresniť čas na testovanie,“ priblížila vedúca. Dodala, že na letáku budú informácie o jednotlivých lokalitách na testovanie v meste a ďalšie doplňujúce údaje. "Distribuovať ľuďom ich chceme vo štvrtok (29. 10.) alebo v piatok (30. 10.)," konkretizovala Bérešová.

Slovensko čaká plošné testovanie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Karlova Ves zvolila štyri odberné miesta,kde bude možné prísť autom

V bratislavskej Karlovej Vsi budú k dispozícii počas víkendového plošného testovania na nový koronavírus štyri miesta, na ktorých bude možné nechať sa otestovať z auta. Takzvané drive-thru miesta vzniknú na parkoviskách pri Iuvente, v Slávičom údolí, parku SNP a tiež na parkovisku pod mostom Lafranconi. Mestská časť o tom informuje na sociálnej sieti.

Samospráva upozorňuje, že odberné miesta ešte nie sú schválené dozorným orgánom. "Predpokladáme však, že schválené budú," uviedla mestská časť. Polovica odberných miest má byť v exteriéri, napríklad na námestí Pribišova, pri miestnom úrade či pri ZŠ na Karloveskej ulici a v školskom areáli na Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch. Samospráva takisto ďakuje za záujem dobrovoľníkov. "Za posledných päť dní nám prišlo vyše 250 mailov," uviedla Karlova Ves.

V Topoľčanoch odporúčajú ľuďom, aby chodili podľa abecedy

Mesto Topoľčany zverejnilo zoznam 24 odberných miest, v ktorých počas víkendu prebehne plošné testovanie na ochorenie COVID-19. Ako upozornil mestský úrad, každé odberné miesto je prioritne určené pre obyvateľov okolitých ulíc.

Okrem priestorov základných a stredných škôl sú odberné miesta umiestnené aj na mestskom úrade, v dome kultúry, v spoločenskom dome, ale i na futbalovom štadióne či letnom kúpalisku. Radnica zároveň obyvateľom mesta odporučila, aby v rámci hladkého priebehu testovania prichádzali v sobotu na odberné miesta ľudia s priezviskom začínajúcim písmenami A až N a v nedeľu s priezviskom začínajúcim písmenami O až Ž.

V Trenčíne budú testovať aj na štadiónoch, letisku a výstavisku

Päťdesiat odberných miest na celoplošné testovanie bude v Trenčíne v základných a stredných školách, kultúrnych strediskách, ale aj na zimnom a futbalovom štadióne, na trhovisku, letisku a výstavisku. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

„Na štyroch odberných miestach sa budú odoberať vzorky priamo z automobilov. Určené sú prioritne pre obyvateľov, ktorí sa pre zdravotný hendikep nemôžu na testovanie dostaviť inak ako autom. Dve takéto miesta budú na letisku, jedno na výstavisku a jedno v areáli bývalého Vojenského opravárenského podniku Trenčín,“ informoval hovorkyňa.

Na výzvu mesta podľa nej zareagovalo 450 dobrovoľníkov, väčším problémom je získať na odberné miesta dostatočný počet zdravotníckeho personálu, problém priebežne riešia. „Rovnako je na samosprávach, aby zabezpečili ochranu a bezpečnosť administratívnych pracovníkov, preto pre nich nakupujeme vhodné ochranné pomôcky. Komunikácia s Ozbrojenými silami SR je veľmi dobrá a pomerne intenzívna,“ doplnila hovorkyňa.

Ako dodala, časovo je to veľmi náročné i vzhľadom na to, že musia mať nejakú rezervu aj na informovanie verejnosti. „Dnes sme zverejnili zoznam odberových miest a ďalšie informácie budeme postupne dopĺňať. To, čo má do začatia testovania pripraviť samospráva, bude pripravené. Svoje úlohy si splníme,“ zdôraznila Ságová.

Do odberných miest v Liptovskom Mikuláši by malo prísť 22-tisíc ľudí

Celoplošné testovanie na nový koronavírus bude v meste Liptovský Mikuláš na 29 odberných miestach. Testovať by sa malo 22.000 ľudí, samospráva ich rozdelila podľa abecedy do oboch odberných dní. Informovala o tom v stredu hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Odporúčame obyvateľom, ktorých priezvisko sa začína písmenom A až K v abecednom poradí, aby sa zúčastnili na odberoch počas soboty 31. októbra. Obyvateľom so začiatočným písmenom priezviska L až Ž odporúčame zúčastniť sa na testovaní v nedeľu 1. novembra," priblížila hovorkyňa.

Zoznam odberných miest schválili príslušníci Ozbrojených síl SR, navrhované testovacie miesta stále čakajú na schvaľovací proces regionálnej hygieny. Členovia odberných tímov budú pred výkonom svojej činnosti otestovaní na COVID-19.

"Informácie o celoplošnom testovaní sa menia počas každého dňa niekoľkokrát. Preto prosíme obyvateľov, aby sledovali našu stránku www.mikulas.sk, mestský facebook, pozerali mestskú televíziu a sledovali mobilnú aplikáciu SOM Liptovský Mikuláš, ktorá posiela najaktuálnejšie správy na telefóny obyvateľov v reálnom čase. Aplikácia je k dispozícii pre všetky mobilné telefóny s operačným systémom Android, a taktiež pre zariadenia Apple," dodala Čapčíková.

Celoplošné testovanie obyvateľov v meste Liptovský Mikuláš sa uskutoční v sobotu 31. októbra a v nedeľu 1. novembra v časoch od 7.00 h do 13.00 h a od 14.00 h do 22.00 h. Posledný odber bude o 21.30 h.

Odberné miesta v Turčianskych Tepliciach kopírujú volebné okrsky

Odberné miesta na celoplošné testovanie obyvateľov na nový koronavírus v Turčianskych Tepliciach kopírujú okrsky pri voľbách. Nachádzať sa budú v každej mestskej časti, informovala o tom radnica na internetovej stránke. Obyvatelia sa počas nadchádzajúceho víkendu budú môcť dať otestovať v urbárskom dome v Dolnej Štubni, kultúrnom dome v Turčianskom Michale, kultúrnom dome v Diviakoch, budove spojenej školy - gymnázia v Horných Rakovciach, budove spojenej školy - základnej školy na Školskej ulici a v kultúrnom a spoločenskom stredisku vo Vieske.

"Všetky odberné miesta budú riadne označené a pohyb a jednotlivé činnosti na nich budú riadiť členovia odberných tímov zložených z príslušníkov Ozbrojených síl SR, Policajného zboru, zdravotníckeho personálu a administratívnych pracovníkov z radov zamestnancov mesta a prihlásených dobrovoľníkov," uviedla radnica. Na testovanie mesto odporúča prísť do najbližšieho odberného miesta k miestu pobytu, avšak každého obslúžia aj na ktoromkoľvek inom odbernom mieste.

"Preto zároveň občanov vyzývame na spolupatričnosť v zmysle vzájomnej výmeny informácií o aktuálnej vyťaženosti jednotlivých odberných miest počas realizácie testovania. Týmto spôsobom by tak zároveň prispeli k celkovo hladšiemu priebehu testovania na území nášho mesta," dodala samospráva. Turčianske Teplice majú momentálne približne 6500 obyvateľov, z ktorých je približne 4500 občanov vo veku od desiatich do 65 rokov.

Slovensko čaká plošné testovanie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Úrad v Pliešovciach je v karanténe, na víkend sa však pripravujú

Celý obecný úrad v Pliešovciach vo Zvolenskom okrese je už druhý týždeň v karanténe, na víkendové celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa však pripravujú. „Z jedenástich zamestnancov obecného úradu mal jeden človek pozitívny test na nový koronavírus. Pracujeme preto všetci z domu, na úrad som prišiel len pre organizáciu celoplošného testovania,“ povedal v stredu starosta obce Štefan Sýkora. 

Ako dodal, v dedine budú dve odberné miesta. Pôvodne samospráva počítala s tým, že pripravia tri miesta pre odber. Schváliť to však musel Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo Zvolene. 

Nakoniec sa tak ľudia budú môcť prísť otestovať do obecného kultúrneho domu, pripravené budú dve odberné miesta a testovať sa bude cez okná. „Administratívnych pracovníkov máme zabezpečených, nemáme však zatiaľ za nich náhradníkov,“ poznamenal starosta s tým, že informácie o zdravotníkoch by mohla mať obec vo štvrtok alebo v piatok. „Komunikujeme so zástupcami ozbrojených síl, ktorí sú pridelení do Pliešoviec,“ zhrnul a doplnil, že samospráva sa prostredníctvom videokonferencie spojila aj s okresným úradom. 

Podľa semafora okresov a počtu prírastkov je v súčasnosti okres Zvolen v červenej fáze. K 27. októbru eviduje tento región 258 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Prvé kolo celoplošného testovania sa má konať počas dvoch víkendových dní, a to od 31. októbra do 1. novembra.

V Novej Bani budú testovať v exteriéri, pripravených je päť miest

V Novej Bani sa celoplošné testovanie obyvateľstva uskutoční v exteriéri na všetkých piatich odberových miestach. Na poslednú chvíľu sa ich zoznam mení, na mestskom úrade sa testovať nebude. Potvrdil to primátor Branislav Jaďuď. Nová Baňa na svojom oficiálnom webe zverejnila v utorok (27. 10.) zoznam odberových miest, v stredu však primátor potvrdil jednu zmenu. „Súkromné zariadenie Mediform nám ponúklo svoje odberové miesto v areáli bývalej nemocnice, na mestskom úrade sa teda testovať nebude,“ vysvetlil primátor.

Ostatné odberové miesta ostávajú nezmenené, testovanie tak bude v priestoroch gymnázia, strednej odbornej školy, centra voľného času a v mestskej budove, bývalej „veterine“ na Bernolákovej ulici „Celé testovanie v Novej Bani bude v exteriéri,“ potvrdil primátor. Odoberanie vzoriek by podľa jeho slov malo fungovať cez okná a dvere jednotlivých priestorov, zdravotníci a administratívni pracovníci budú teda aj pred nepriaznivým počasím chránení v interiéri. Pre obyvateľov má mesto v prípade dažďa pripravené veľké stany, odporúča však priniesť si dáždniky. „Týmto zabezpečíme, že personál sa nebude miešať s ostatnými ľuďmi,“ poznamenal primátor.

Samospráva už má k dispozícii takmer štyri desiatky dobrovoľníkov, napriek tomu stále hľadá rezervné posily. Primátor tiež potvrdil, že pomoc poskytol aj veľký počet novobanských zdravotníkov, ešte však nevie, či budú pridelení na odberové miesta na území mesta. Ochotu pomôcť prejavili aj miestni podnikatelia, ktorí samospráve ponúkli napríklad stravu pre odberové tímy, ubytovanie pre vojakov či rôzne ochranné pomôcky.

V Moldave nad Bodvou bude päť odberných miest, hľadajú dobrovoľníkov

V Moldave nad Bodvou bude na celoplošné testovanie pripravených päť odberných miest. Prevažne nejde o tie isté miesta, na ktoré sú obyvatelia zvyknutí počas volieb. Potvrdila tp prednostka úradu Klára Vranaiová s tým, že naďalej hľadajú zdravotníkov aj dobrovoľníkov. Odberné miesto v Kultúrnom dome v mestskej časti Budulov bude k dispozícii len v sobotu (31. 10.). Podľa Vranaiovej je dôvodom to, že v tejto časti žije približne 300 ľudí, pre ktorých je testovanie na ochorenie COVID-19 odporúčané.

Ďalšie štyri odberné miesta budú k dispozícii oba víkendové dni. Pôjde o bývalú budovu STS na Budulovskej ulici, amfiteáter na Záhradnej ulici, trhovisko na Školskej ulici pri Inkubátorovom dome a bývalý areál Kvist na Rožňavskej ulici. „Obyvateľom sú odporúčané odberné miesta podľa ulíc, kde bývajú.  Abecedne sme to už neurčovali,“ spresnila. Podľa radnice pre skrátenie pôvodne trojdňového celoplošného testovania na dva dni museli prerozdeľovanie ulíc pre odberné miesta prerábať. Spôsobilo to tiež obavy zo zabezpečenia dostatočných kapacít. Počet obyvateľov mesta, ktorým je testovanie odporúčané, odhadujú približne na 7400.

Mesto na svojej webovej stránke uvádza, že naďalej hľadá dobrovoľníkov na neplatenú výpomoc pri organizačnom zabezpečení celoplošného testovania. Mali by napríklad usmerňovať obyvateľov pri odbernom mieste, pomáhať s organizáciou čakajúcich záujemcov pri testovaní, dohliadať na dodržiavanie rozostupov či hlásiť nečakané udalosti pred odberným miestom. Rovnako ako zdravotníci sa môžu podľa radnice hlásiť na adrese kovacsova.jana@moldava.sk.

Slovensko čaká plošné testovanie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB/Ozbrojené Sily SR)

Mesto Prievidza zriadi 35 odberných miest, dve budú drive-thru

Plošné testovanie antigénovými testami na nový koronavírus budú môcť obyvatelia v Prievidzi absolvovať na 35 miestach, z toho dve budú drive-thru. Informoval o tom v stredu hovorca mesta Michal Ďureje. Väčšinu odberných miest zriadi mesto v miestnostiach s väčšou kapacitou, ako sú telocvične či športová hala. Vo viacerých z nich bude k dispozícii viac odberných tímov. Obyvatelia sa budú môcť dať otestovať v Základnej škole (ZŠ) s materskou školou (MŠ) Malonecpalská, ZŠ Rastislavova, ZŠ P. J. Šafárika, na Ciglianskej ceste, Gymnáziu V. B. Nedožerského, Dome kultúry, ZŠ S. Chalupku, SOŠ T. Vansovej a Obchodnej akadémii.

Odberné miesta budú aj na ZŠ s MŠ Dobšinského, Strednej odbornej škole obchodu a služieb, športovej hale, Strednej zdravotníckej škole, centre voľného času, ZŠ Energetikov. Obyvatelia Veľkej Lehôtky, Malej Lehôtky a Hradca sa budú môcť dať otestovať v miestnych kultúrnych domoch, drive-thru odberné miesta budú na parkoviskách pri obchodných centrách Korzo a Rozvoj.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta, mesto hľadá zdravotníkov

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke. „Pre obyvateľov mesta Trenčín samospráva pripravila 50 odberných miest. Z toho sú štyri miesta drive in, určené prioritne pre obyvateľov, ktorí sa pre zdravotný hendikep nemôžu na testovanie dostaviť inak ako autom. Ženy s tehotenským preukazom, rodičia s deťmi v kočíkoch, ľudia v seniorskom veku či ľudia s hendikepom budú v odberných miestach vybavovaní prednostne,“ informuje mesto.

Trenčianska radnica sa v záujme personálneho pokrytia odberných miest obrátila so žiadosťou o pomoc na zdravotníkov. Na webovej stránke umiestnila dotazník, prostredníctvom ktorého sa môžu zdravotníci prihlásiť. Radnica upozorňuje zdravotníkov, ktorí vyplnili národný formulár, aby sa prihlásili aj prostredníctvom trenčianskeho lokálneho.

Slovensko čaká plošné testovanie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

V Spišskom Podhradí budú robiť odbery v stanoch a prístreškoch

Mesto Spišské Podhradie má štyri odberné miesta na približne 3500 odberov. Všetkých ľudí budú testovať vonku v stanoch a prístreškoch, zázemie pre odberové tímy bude v mestských budovách. Uviedol to primátor mesta Michal Kapusta. Na testovanie bude slúžiť areál mestského úradu (MsÚ) na Mariánskom námestí 34 a 37, areál MsÚ Starý jarok 44 a ďalším miestom je úradovňa a zbrojnica Katúň. Mesto momentálne ešte hľadá zdravotníkov, zatiaľ má desať ľudí, potrebovalo by ešte aspoň dvoch. Administratívnych pracovníkov majú osem a v zálohe sú ďalší traja ľudia.

„Som veľmi rád, že sú to všetci naši domáci, čo pracujú najmä v zdravotníctve. Ide o lekárov, lekárnikov, záchranárov, vyškolených pracovníkov v DSS. V administratívnom tíme sú zase študenti vysokých škôl so zdravotníckym a pedagogickým zameraním, naši hasiči a aj ďalší ochotní ľudia z mesta a okolia,“ vyzdvihol primátor.

Mesto Spišské Podhradie naráža na problém, čo sa týka ochranných prostriedkov, akými sú overaly pre administratívu, štíty a podobne. „Na začiatku debaty bolo povedané, že všetko dostaneme, a potom neskôr z toho vyšlo, že o dobrovoľníkov sa máme postarať sami a štát nám to potom preplatí,“ skonštatoval Kapusta. V tejto súvislosti hovorí o dvoch problémoch. Mesto to musí zaplatiť hneď z vlastných rezerv, ktoré sú podľa jeho slov tenké. Problém vidí aj v zaobstarávaní ochranných prostriedkov, ktoré na trhu chýbajú.

V Sobranciach chcú testovať čo najviac v exteriéri

V meste Sobrance bude na celoplošné testovanie obyvateľstva na nový koronavírus pripravených päť odberných miest. Až na jedno kopírujú okrskové volebné miestnosti a minimálne dve budú v exteriéri, povedal primátor mesta Pavol Džurina."Zmenu sme urobili len v okrsku dva, kde bola volebná miestnosť v dome kultúry, kde by sme nesplnili podmienky vojakov a regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Nebudú tam teda dve miesta, ale len jedno. Druhé bude v Strednej odbornej škole obchodu a služieb," priblížil.

Odberové miesta pripadajúce na budovy základných škôl mesto zriadi v exteriéri, primátor by rád videl exteriérové miesto aj pri dome kultúry. Či priestranstvo spĺňa požiadavky, má byť predmetom stretnutia so zástupcami vojska. Rovnako tak si potrebuje u armády overiť, aká konkrétna súčinnosť sa od mesta očakáva.

"Dostávame rôznorodé informácie. Tak aby sme vedeli, čo všetko máme zo strany samosprávy zabezpečiť," vysvetlil Džurina s tým, že mesto už medzičasom zakúpilo dezinfekčné prípravky a postrekovače, ale i niekoľko stanových prístreškov na testovanie vonku. "Bolo nám prisľúbené, že investície na testovanie budú refundované zo strany štátu," doplnil. Ako primátor dodal, administratívnych pracovníkov sa mestu na základe výzvy podarilo získať dostatok. "Máme dokonca vytvorenú rezervu," uzavrel.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Košickí medici pomáhajú pri testovaniach aj v nemocniciach

Študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach majú skúsenosti s testovaním na ochorenie COVID-19 a sú pripravení pomôcť aj pri celoplošnom testovaní. Košickí medici zároveň pomáhajú pri starostlivosti o pacientov vo viacerých nemocniciach. Uviedla to hovorkyňa fakulty Jaroslava Oravcová. Od polovice októbra pre pandémiu nového koronavírusu realizujú praktickú výučbu na LF UPJŠ iba študenti šiesteho ročníka študijného programu Všeobecné lekárstvo a Zubné lekárstvo.

Pred nástupom na prax do zdravotníckych zariadení sú na dvojtýždňovej báze testovaní antigénovými rýchlotestami. Odberové tímy pozostávajú zo študentov piateho a šiesteho ročníka. Podľa Monitorovacej a koordinačnej rady UPJŠ je prax vyšších ročníkov v nemocniciach počas zákazu vychádzania potrebná a je v súlade s nariadením vlády SR. Ako povedal dekan LF Daniel Pella, v núdzovom stave sú študenti piateho a šiesteho ročníka lekárskych fakúlt považovaní za zdravotníckych pracovníkov. „Na zdravotníkov plniacich si svoje povinnosti sa ustanovenia o zákaze pohybu logicky nevzťahujú. Okrem toho je aj v štátnom záujme, aby študenti ukončili štúdium medicíny načas a mohli pomáhať bojovať s pandémiou s riadnym diplomom v rukách,“ dodal.

Asi stovka košických medikov pomáhala minulý týždeň pri testovaní na nový koronavírus v Bardejovskom okrese a študenti sú podľa Oravcovej pripravení pomôcť aj pri celoplošnom testovaní počas najbližších dvoch víkendov. Pripomenula, že opakovane realizovali testovanie antigénovými rýchlotestami napríklad i na košickom magistráte a pred začiatkom akademického roka pomáhali aj s odobratím takmer 1300 vzoriek od zahraničných študentov na vyšetrenie metódou PCR.

Medici v dôsledku zhoršenej epidemiologickej situácie zároveň aktuálne vypomáhajú vo viacerých nemocniciach v regióne, pričom pribúdajú požiadavky z ďalších. Napríklad v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice na dohodu pomáha viac ako 150 medikov. Väčšinou boli pridelení ako výpomoc na rôzne lôžkové oddelenia. Niekoľko študentov pomáha s odbermi vo veľkokapacitnom odberovom mieste. „Okrem toho nedávno požiadala o pomoc medikov z UPJŠ LF aj popradská a šačianska nemocnica a tiež Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša v Košiciach, kde pre urgentnosť situácie v dôsledku výpadku personálu vypomáhajú študenti piateho ročníka v rámci výučby predmetu všeobecné lekárstvo,“ dodala Oravcová.

Slovensko čaká plošné testovanie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Novozámčania sa môžu dať testovať aj v cisársko-kráľovskej jazdiarni

Obyvatelia Nových Zámkov budú môcť využiť počas víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 celkovo 22 odberných miest vrátane jedného pojazdného odberného miesta. „Vzhľadom na krátkosť času nie je možné zabezpečiť testovanie obyvateľov podľa miesta trvalého pobytu a informovať v dostatočnom predstihu. Preto prosíme občanov, aby na testovanie využívali odberné miesta čo najbližšie k svojmu bydlisku,“ požiadala verejnosť radnica.

Počas testovania budú jednotlivé miesta monitorované a v prípade dlhších čakacích dôb budú obyvatelia nasmerovaní na iné blízke odberné miesto príslušníkmi Ozbrojených síl SR, mestskej polície, respektíve prostredníctvom sociálnych sietí mesta Nové Zámky a Televízie Nové Zámky. Väčšina odberných miest v Nových Zámkoch je zriadená v priestoroch základných a stredných škôl, občania sa však môžu dať testovať aj v športovej hale Milénium, v Cisársko-kráľovskej historickej jazdiarni, v Dome Matice slovenskej, v kine Mier, na Okresnom úrade Nové Zámky, v Dennom centre seniorov i v priestoroch Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

V okrese Vranov nad Topľou pomôžu aj dobrovoľní hasiči

Pomoc pri víkendovom celoplošnom testovaní obyvateľstva na nový koronavírus v okrese Vranov nad Topľou ponúka aj viac ako tretina dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) pôsobiacich v ňom. Potvrdila to vedúca organizačného odboru okresného úradu Slavomíra Krajčiová."V okrese je 65 DHZ, k dnešnému dňu je prihlásených 25," uviedla. Spomedzi 72 odberných miest, ktoré v okrese vzniknú, ich bude 17 v okresnom meste, naopak, v niektorých obciach sa testovanie vykonávať nebude.

Ako Krajčiova spresnila, odberným miestom pre obce Piskorovce a Rafajovce budú Ďapalovce. V Holčíkovciach sa budú môcť dať otestovať obyvatelia obcí Giglovce, Girovce a Jasenovce, v Tovarnom zo Štefanoviec a Tovarnianskej Polianky. Obec Matiaška bude spádovou obcou pre obyvateľov z Remenín, Ruskej Vole, Detrika a Vavrinca, obec Vlača pre obce Babie, Ďurďoš a Prosačov. V Pavlovciach očakávajú aj obyvateľov obcí Medzianky a Radvanovce. Pre obyvateľov Juskovej Vole bude odberným miestom obec Vechec, pre Zlatníčanov Hlinné, obyvatelia Michaloku sa budú môcť dať otestovať v Merníku a testovacie miesto v obci Sedliská poslúži aj obyvateľom obce Vyšný Kazimír.

Viac o téme: TestovanieSlovenskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu