Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Druhý deň plošného testovania na Orave a v Bardejove: Pribudli viac ako dve tisícky infekčných

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

DOLNÝ KUBÍN - Druhý deň pilotnej fázy plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa vo všetkých troch okresných mestách na Orave začal podľa plánu. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne sa v sobotu otvorili o 08.00 h.

  • V piatok počas prvého dňa plošného testovania bolo otestovaných 61 905 ľudí, z toho 2225 bolo infekčných
  • K 20:00 hod bolo otestovaných 59 613 ľudí, z toho 2207 bolo infekčných
  • Odberné miesta sú otvorené v čase od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 20.00 h. 
  • Otestovať by sa malo celkovo 180 000 osôb
  • Na testovaní sa podieľajú stovky vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov

Týmto ukončujeme dnešný online z plošného testovania na Orave a v Bardejove a ďakujeme vám za pozornosť. 

21:45 K 20:00 hod bolo otestovaných 59 613 ľudí na Orave a v Bardejove, 2207 bolo infekčných. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti po druhom dni pilotnej fázy testovania. Doplnil, že dovedna za oba dni otestovali 121 518 osôb, z toho infekčných bolo 4432 ľudí. To je 3,65 percenta.

20:10 Minister vnútra Roman Mikulec podľa vlastných slov navštívil viacero miest a obcí v testovaných okresoch i mnohé odborné miesta. "Musím povedať, že jedno mali spoločné. Bolo vidieť snahu, spolupatričnosť a spoluprácu," skonštatoval. Obyvatelia boli podľa neho pokojní a testovanie neberú na ľahkú váhu. Vyzdvihol tiež ich zomknutosť. 

19:50 Ozbrojené sily SR zatiaľ nezaznamenali pri testovaní ani jeden bezpečnostný incident. "Keď som sa rozprával s náčelníkom Generálneho štábu OS SR Danielom Zmekom, nezaznamenali nič, čo by akýmkoľvek spôsobom narúšalo bezpečné testovanie. Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa podieľate na tejto najväčšej logistickej operácii, akú kedy Slovensko zorganizovalo," podotkol premiér Matovič. 

Druhý deň plošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

19:25 Doterajšia účasť na pilotnom testovaní prekročila podľa premiéra účasť počas parlamentných volieb na Slovensku. "Chcem povzbudiť Oravcov, poďme do toho a prekonajme výrazným spôsobom rekord, ktorý už dnes vyrábame. Oravci a ľudia v Bardejove, buďte vzorom pre celé Slovensko. Ukážte, že sa to dá a dokážeme byť všetci zodpovední," povedal Matovič.

19:08 Do plošného testovania sa zapojili aj niektorí poslanci Národnej rady, napríklad poslankyňa Eva Horváthová (OĽANO) pomáhala s odoberaním vzoriek. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) prešiel viacero obcí na Orave, kde sa stretol aj so starostami, primátormi a prednostami okresných úradov. Na sociálnej sieti uviedol, že ho mrzí, že v niektorých obciach boli dlhé čakacie doby a poďakoval sa občanom za trpezlivosť, samosprávam, vojakom, zdravotníkom a odborníkom za prípravu a pomoc.

OSPRAVEDLŇUJEM SA ZA ČAKANIE A ĎAKUJEM ZA VAŠU ZODPOVEDNOSŤ!

Posted by Juraj Seliga on Saturday, 24 October 2020

18:47 Ľudia si podľa Matoviča cenia prácu hasičov a priniesli im napríklad aj pečené buchty. 

Keď ľudia prídu za testovanie spontánne zaďakovať hasičom

Posted by Igor Matovic on Saturday, 24 October 2020

18:30 Na Orave a v okrese Bardejov otestovali v sobotu do 17.00 hod 50 430 ľudí, z nich bolo infekčných 1860. Informoval o tom premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii v Námestove. Druhý deň pilotného testovania označil za úspešnejší. Celkovo sa od piatka vykonalo 112 335 testov, infekčných je 4085 ľudí.

18:25 Boris Kollár mal dopravnú nehodu

Premiér Matovič informoval o tom, že predseda parlamentu Kollár sa stal v Bratislave účastníkom vážnej dopravnej nehody, pri ktorej utrpel zranenia. 

17:58 Minister zdravotníctva Marek Krajčí verí, že s nasadením a spolupatričnosťou, akú videl počas pilotného plošného testovania na Orave a v Bardejove, pandémiu nového koronavírusu na Slovensku zvládneme. Situácia v nemocniciach v tejto lokalite je podľa jeho slov zatiaľ stabilizovaná, ocenil aj prístup ich vedenia k pandémii. Zároveň apeloval na občanov, ktorí mali negatívne výsledky testu, aby sa naďalej správali opatrne a zodpovedne. Verí tiež, že armáda a Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR majú dobre spočítané, koľko zdravotníckeho materiálu a ochranných pomôcok treba pri testovaní zabezpečiť. 

Druhý deň plošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR – Miroslava Mlynárová)

17:35 Banská Bystrica a Brezno hľadajú ľudí na administratívne práce, ktorí pomôžu pri celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 budúci víkend. Obe mestá zabezpečia pre týchto ľudí ochranný oblek, respirátor, štít, rukavice a stravu. Okrem toho, odmena za jeden deň je z rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR určená na 70 eur.

17:25 Za dnešok doteraz pribudla ďalšia viac ako tisícka infekčných osôb

Na Orave a v okrese Bardejov otestovali v sobotu do 14.00 h 31 231 ľudí, z nich bolo infekčných 1076. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti. "Celkovo sme od piatka otestovali 93 136 ľudí, z ktorých je 3301 infekčných. Celkový podiel je teda 3,54 percenta," doplnil. 

17:00 Pri sobotňajšej pilotnej fáze plošného testovania na ochorenie COVID-19 pomáhal aj premiér Igor Matovič. Asistoval pri administratíve v súvislosti s odoberaním vzoriek na odbernom mieste v Tvrdošíne. Popoludní sa presunul do Námestova, kde bude informovať o výsledkoch testovania za sobotu.

... dobrý vedúci Úradu vlády je ten, ktorý sa bez ohlásenia objaví v Tvrdošíne, aby vás prišiel vystriedať ... a tak sa vydávame s Romanom a Edom na cestu do Námestova #SpoločnáZodpovednosť

Posted by Igor Matovic on Saturday, 24 October 2020

Na odbernom mieste v Tvrdošíne sa do testovania zapojil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. V Trstenej sa stretol s vedením tamojšej nemocnice, ako aj nemocnice v Dolnom Kubíne a tiež so zástupcami zdravotníkov z Oravy.

Odberné miesta navštívil tiež minister práce Milan Krajniak. Oboznámil sa so situáciou v Bardejovskej Novej Vsi aj v obciach Zborov a Gaboltov. Situáciu na Orave skontroloval i minister vnútra Roman Mikulec, v teréne bol tiež minister obrany Jaroslav. 

SPOLUPRÁCA S ARMÁDOU: AKTUÁLNE V ZBOROVE A V MOKROLUHU Prakticky po každej obci kontaktujem ministra obrany Jaroslava...

Posted by Milan Krajniak on Saturday, 24 October 2020

16:25 V rámci plošného testovania v okrese Bardejov odhalili 15 pozitívne testovaných klientov Bardejovských kúpeľov. Podľa ekonomicko-obchodnej riaditeľky Tamary Šatankovej tam v piatok  mali ubytovaných približne 500 klientov.

16:19 Hlavný hygienik SR Ján Mikas podporuje zavedenie antigénových testov, dokážu podľa neho dostatočne a rýchlo identifikovať najinfekčnejších ľudí. Vyzval preto obyvateľov Oravy a Bardejova, kde prebieha pilotné testovanie, aby sa prišli dať otestovať. Vidí v tom veľký význam. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa na testovaní zúčastnili alebo to plánujú, ako aj dobrovoľníkom, odborníkom, hasičom a zdravotníkom.

Druhý deň plošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Polícia SR - Prešovský kraj )

15:52 V obci Hertník v Bardejovskom okrese pochádzala viac ako tretina zo všetkých doteraz testovaných na ochorenie COVID-19 z iných obcí a z okresného mesta. "Od piatka rána do soboty 15.00 h bolo celkovo otestovaných 582 občanov, z ktorých ich bolo z Hertníka 421 a cudzích bolo 161 ľudí," uviedol starosta obce Jozef Semanek s tým, že doteraz sa prišla otestovať približne polovica obyvateľov obce.

15:40 Dom sociálnych služieb v Sabinove zaznamenal úmrtie klientky, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. 

15:23 Obec Smilno v Bardejovskom okrese hlási nedostatok testov na nedeľňajšie testovanie. Dôvodom je aj zvýšený záujem o testovanie ľudí zo susedných okresov. Rezort obrany ubezpečuje, že testy budú dodané. "Čiastočne boli dodané materiály na dezinfekciu. Je však nedostatok testov a certifikátov. Momentálne na nedeľu nemáme. Ľudia prichádzajú z iných obcí a z mesta Bardejov, kde odberné miesta nestíhajú," uviedla Silvia Paľová z Obecného úradu v Smilne.

15:10 Minister obrany Naď informoval, že boli posilnené odberové tímy, lebo sa v priebehu dnešného dňa nahlásili ďalší zdravotníci. "Tým pádom je možné vidieť i menšie rady aj na tých možno včera plnších odberných miestach," povedal. 

Druhý deň plošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

14:39 Na základe výsledkov plošného testovania od pondelka zatvoria na desať dní materskú školu na Ulici Pod Vinbargom v Bardejove. Rovnako po konzultácii s hygienikmi dôjde k úprave režimu mestského úradu. O záveroch sobotňajšieho rokovania krízového štábu informoval hovorca mesta Štefan Hij. Ako povedal, odberné miesta začali v sobotu ráno v meste fungovať bez problémov.

14:10 Z celkového počtu 61 905 testovaných osôb v rámci piatkového prvého dňa pilotného testovania prišlo najviac ľudí v rámci okresu Bardejov. Najvyšší podiel pozitívnych testov zaznamenali odberné tímy v okrese Tvrdošín - 5,15 percenta. Testovať sa tam prišlo celkovo 10 166 osôb, infekčných bolo 524 obyvateľov. Na sociálnej sieti o tom informuje minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Druhý najvyšší podiel infekčných osôb zaznamenali odberové tímy v rámci najväčšieho oravského okresu Námestova, kam sa prišlo dať testovať 17 711 ľudí. Pozitívny test malo 829 obyvateľov. 

Druhý deň plošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

14:03 V Dolnom Kubíne sa v piatok otestovalo približne 40 percent ľudí. Podľa primátora Jána Prílepka sa to podarilo zvládnuť vďaka vojenskému a zdravotníckemu personálu aj dobrovoľníkom priamo na odberných miestach.

13:47 Záujem ľudí o pilotnú fázu testovania na ochorenie COVID-19 neutícha podľa ministra obrany Jaroslava Naďa  ani počas druhého testovacieho dňa. Do 12.00 hod sa v štyroch okresoch Slovenska podarilo urobiť 21 942 odberov, identifikovali okolo 750 pozitívnych ľudí. Naď doplnil, že testovaním chcú docieliť sťahovanie infekčných ľudí z obehu. 

13:38 Čiastkové čísla sú výrazne horšie ako včera v rovnakom čase

Minister obrany Jaroslav Naď informoval o čiastkových prírastkoch za dnešok. "K 11:00 hod bolo otestovaných 21 942 ľudí, z toho 750 bolo infekčných. Je to výrazne viac, ako v rovnakom čase v piatok," uviedol. Doterajší priemer testovaných a infekčných činí 3,55 pecenta. 

Druhý deň plošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

13:32 Viac ako dve tretiny ľudí starších ako desať rokov otestovali zatiaľ v obci Kurov v Bardejovskom okrese na ochorenie COVID-19. Podľa starostky obce Márie Špirkovej je možné, že nebude dosť testov. "Začali sme o 8.00 h a oproti včerajšku je to výrazne lepšie. Dnes prišli ďalší štyria zdravotníci, takže ich je päť, ide to plynule, ľudia nestoja v dlhých radoch, materiálu zatiaľ máme dosť. Veľa ľudí je v robote mimo okresu, ale chodia k nám na  testovanie aj občania z iných obcí a miest. Asi bude treba ešte testy, ale to je v kompetencii príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí podľa potreby zabezpečujú materiál," uviedla. 

13:21 Premiér Matovič uviedol, že skúsenosti z pilotného testovania by mohli poslúžiť na zlepšenie procesu, ktorý čaká už onedlho celé Slovensko. "Možno by bolo vhodnejšie rozložiť ľudí podľa abecedy a tí, ktorí by nestíhali dostaviť sa na testovanie kvôli práci, by si mohli vybrať náhradný termín," spresnil. 

Druhý deň plošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Co by sa dalo zlepsit podla Matovica - rozlozit podla abecedy, ludia, ktori by nestihali kvoli praci, by si mohli vybrat nahradny termin

12:57 Pilotný projekt plošného testovania spustili aj v Česku, konkrétne v okolí Uherského Hradišťa, ktoré je jedno z najviac postihnutých lokalít. 

12:20 Prvé čiastkové výsledky z odberových dát dnešného testovania by mali byť známe okolo pol druhej. 

12:11 Odberové miesto v Tvrdošíne sa zvonka presúva z dôvodu dažďa do miestnej plavárne. 

12:08 Na Slovensku v piatok pribudlo 2890 infikovaných novým koronavírusom z 13 525 testov.

Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 1061 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo 25 úmrtí, celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 na Slovensku stúpol na 159. 

Druhý deň plošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

11:45 Testovanie na ochorenie COVID-19 v obci Smilno v Bardejovskom okrese využívajú aj ľudia zo susedných okresov. Podľa starostu Vladimíra Barana je možné, že ich bude málo. "V našej obci to prebieha veľmi dobre, ľudia chodia ochotne. Dokonca aj z cudzích okresov, ako Svidník a Stropkov. Využívajú možnosť, že sa môžu dať zadarmo otestovať. Mám obavy, že ak to pôjde takouto rýchlosťou, tak budú dochádzať testy," uviedol. 

11:17 V okrese Tvrdošín sa na niektorých odberových miestach tvoria až dvestometrové rady. 

11:11 Hasičov na odberových miestach navštívi minister vnútra Roman Mikulec. Sto príslušníkov HaZZ (z toho 50 zdravotníckych záchranárov) pokračuje v odoberaní vzoriek a testovaní občanov aj počas dnešného dňa. Mikulec sa má s prezidentom hasičov Pavlom Mikuláškom stretúť o zhruba 11.30 hod. na odberovom mieste v Zázrivej. Neskôr navštívi hasičov v Dolnom Kubíne a Námestove. V rámci svojej cesty sa v Tvrdošíne stretne aj s premiérom Igorom Matovičom.

10:30 Dnes a zajtra budú pri testovaní uprednostnení ľudia z oravských okresov a Bardejova

Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď na Facebooku. Reaguje tak na skutočnosť, že na testovanie cestujú aj ľudia z iných okresov. "Situáciu máme pod kontrolou, priebeh je absolútne hladký, no už teraz sme mali napríklad v obci, ktorá má 200 obyvateľov, vyše 400 záujemcov o testovanie. Počkajte prosím na ďalší víkend! Necestujte prosím zo susedných okresov! Tento víkend totiž potrebujeme pokryť najväčšie ohniská nákazy - Oravu a Bardejov."

DNES A ZAJTRA BUDÚ PRI TESTOVANÍ UPREDNOSTNENÍ OBČANIA Z OKRESOV ORAVY A BARDEJOVA Prosím Vás, rozumiem, že je...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Saturday, 24 October 2020

9:30 "Všetky odberné miesta v Námestove by podľa mojich informácií mali fungovať. Tie, ktoré sme v piatok zlúčili, fungujú v rovnakom režime, no majú viac personálu, takže môžu aj viac testovať," povedal to prednosta námestovského mestského úradu Dušan Jendrašík.

9:00 Krátko pred začiatkom testovania na Orave zverejnil Igor Matovič na Facebooku fotku, na ktorej okrem iného pózuje s náčelníkom Generálneho štábu. 

8:00 V sobotu sa do akcie zapojil aj premiér Igor Matovič, ktorý bude asistovať pri odoberaní vzoriek na odbernom mieste v Tvrdošíne. Informoval o tom na sociálnej sieti. V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od piatka do nedele realizujú pilotnú fázu celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Odberné miesta sú otvorené v čase 08.00 h až 12.00 h a 13.00 h až 20.00 h. Otestovať by sa malo celkovo 180.000 osôb.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Na akcii sa podieľajú stovky vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Z 61.905 otestovaných ľudí na Orave a v Bardejove bolo v piatok 2225 infekčných.

Viac o téme: BardejovOravaKoronavírusCOVID-19Plošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu