Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Slová ministra zdravotníctva sa potvrdili: Pribudli ďalšie obete, najmladšia má 44 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

BRATISLAVA - Na Slovensku pribudlo 19 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Celkovo tak v krajine podľahlo ochoreniu 134 ľudí. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Priblížila, že v nemocnici v Humennom zomreli muži vo veku 66, 70 a 88 rokov, v ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku skonali muži vo veku 57, 69 a 75 rokov, v martinskej Univerzitnej nemocnici vo veku 45, 61, 65 a 72 rokov. V nemocnici v Bardejove skonali 79 a 81-roční muži, vo Fakultnej nemocnici v Nitre 83-ročný muž, muž v rovnakom veku skonal aj v nemocnici v Čadci.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Vo Fakultnej nemocnici v Trnave zomrel 55-ročný muž, 85-ročná žena skonala v domove sociálnych služieb, 72-ročný pacient vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, 78-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Prešove a 44-ročná žena v nemocnici v Michalovciach.

MZ SR dodalo, že v nemocniciach je hospitalizovaných 876 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 731 z nich. Na JIS je 20 osôb. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje aktuálne 63 pacientov.

Slová ministra Krajčího sa potvrdili

Denne zomrie v slovenských nemocniciach na nový koronavírus priemerne 18 ľudí. Ako uviedol vo štvrtok po rokovaní vlády SR minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), situácia na Slovensku je vážna a nie je pod kontrolou. Predpokladá, že toto číslo sa bude ešte zvyšovať.

Mimoriadne zasadnutie vlády
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krivka Slovenska podľa šéfa rezortu zdravotníctva kopíruje českú krivku, dokonca má podľa jeho slov mierne strmší ráz ako susedné Česko. Poukázal na to, že 14-dňová incidencia prípadov nového koronavírusu na 100.000 obyvateľov sa zvýšila z 269 na 359 prípadov.

Počet hospitalizovaných pacientov sa zvýšil zo 424 na 731 osôb. Počet osôb na JIS sa zvýšil z 18 na 20 ľudí a na pľúcnej ventilácii zo 49 na 63 osôb. Za sedem dní sa priemerný počet prípadov za deň zvýšil z 1214 osôb na 1586 osôb. Sedemdňový priemer testov sa z čísla 8858 zvýšil na 10.134 testov.

KORONAVÍRUS Slová ministra zdravotníctva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Stúpa aj percento pozitívne testovaných zo súboru, ktoré sa denne otestuje. "Reprodukčné číslo potrebujeme zraziť pod hodnotu jeden. Potom by nám postupne mali začať klesať počty infikovaných," doplnil Krajčí s tým, že toto číslo sa v súčasnosti pohybuje medzi úrovňou 1,25 až 1,45. Miera denného rastu počtu infikovaných je päť až desať percent. Čas zdvojnásobenia je v intervale sedem až 14 dní.

Za dramatický považuje minister zdravotníctva aj nárast počtu pacientov v nemocniciach. Veľmi dramatická situácia v slovenských nemocniciach môže byť okolo 9. novembra. Ak by nedošlo k opatreniam, Krajčí by očakával okolo 3500 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19.

Viac o téme: OčakávaniaČíslaNárastKrivkaúmrtiaKoronavírusMarek KrajčíCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu