Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V mäse salmonelóza, na syre pleseň: Potravinoví inšpektori však počas kontrol odhalili ďaleko viac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenskí potravinoví inšpektori si už tradične posvietili tunajšie prevádzky a subjekty. V priebehu septembra odhalili stovky nedostatkov, pričom najviac z nich sa týkalo hygieny. Laboratórne analýzy odobratých vzoriek potravín odhalili napríklad aj salmonelózu.

Počas septembra na Slovensku prebehlo 4 533 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Vykonali ich inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Z uvedeného počtu kontrol dopadlo 269 s nedostatkom. Celkovo sa však zistilo 930 nedostatkov. „Prekontrolovaných bolo 1 590 právnych subjektov a 2 489 prevádzok,“ spresnila na svojom webe ŠVPS SR.

Pokazené mäso i kuracie prsia s nadlimitným obsahom vody: To všetko odhalili slovenskí inšpektori

Najviac kontrol sa zrealizovalo v malých predajniach (1 255), potom nasledujú stredné predajne (1 222) a výroba (849 kontrol). „Najviac nedostatkov bolo v hygiene technologických zariadení a pracovných pomôcok, v hygiene budov a prevádzky, v hygiene predaja a v hygiene skladovania,“ uviedol úrad.

V mäse salmonelóza, na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lietali pokuty

Padlo 176 pokút v celkovej sume 4 374 eur, a to za účelom odstránenia zistených nedostatkov a vylepšenia práce. Ďalšie nedostatky sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona príslušného zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 88 rozhodnutí o pokute v správnom konaní. Pokuty boli uložené vo výške 63 050 eur. ŠVPS SR doplnila, že priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 716,5 eura a najvyššia 6 000 eur.

V mäse odhalili salmonelózu

Počas úradných kontrol sa odobralo 1 444 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli dosiaľ ukončené analýzy u 774 vzoriek. „Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 20 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 2,6 %,“ skonštatovala ŠVPS SR.

  • Parížsky šalát 140 g – prítomnosť baktérie Listeria monocytogenes
  • Eidam 45%, údené plátky - senzorické zmeny (prítomnosť zelenej plesne na povrchu syra)
  • Pizza blok grande - označenie nebolo v súlade s požiadavkami Nariadenia EP a Rady (EU) č.1169/2011 z 15. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom
  • Kuracie stehná chladené - zistená prítomnosť baktérie Salmonella enteritidis
  • Mletý mäsový prípravok (mleté mäso viacdruhové) - bol odhalený výskyt baktérie Salmonella Johhanesburg
  • MP mleté mäso viacdruhové - v zložení ako zložky bolo uvedené hovädzie a bravčové mäso, čo nebolo zohľadnené v názve výrobku, a nevyhovela ani veľkosť písma na etikete produktu
  • Hulala Whiping (sladený cukrársky výrobok k šľahaniu) – inšpektori hovoria o nečitateľnosti písma na obale výrobku
  • Bravčová klobása s teľacím mäsom - najvyššie prípustné množstvo benzo(a)pyrénu a PAU4 bolo prekročené
  • Kuracie prsia chladené - celkový obsah vody bol nad stanovený limit
  • Chardonnay - nesprávny údaj o obsahu alkoholu
  • Rajčiakový pretlak 2-krát koncentrovaný (pasterizovaný) - vzorka nevyhovela senzorickým skúškam, mala príznaky akostného narušenia pre zmenu farby, pachu a chuti
Viac o téme: KontrolaPotravinyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu