Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Operácia Spoločná zodpovednosť začína: Vláda poverila armádu organizovaním veľkého testovania!

Vláda Igora Matoviča dnes poverila armádu pri organizovaní jedného z najväčších testovaní národa na koronavírus. Zobraziť galériu (17)
Vláda Igora Matoviča dnes poverila armádu pri organizovaní jedného z najväčších testovaní národa na koronavírus. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Aj keď je nedeľa a v tomto čase zvyčajne vláda nezasadá, dnes bolo na úrade pomerne rušno. Členovia kabinetu sa dnes zišli, aby dohodli detaily o avizovanom celoplošnom testovaní na Covid-19. S touto operáciou majú pomáhať aj Ozbrojené sily SR. Vláda na tlačovej konferencii oznámila, že sa definitívne začína fáza prípravy najväčšieho testovania v dejinách Slovenska!

Premiér Matovič už počas včerajšej tlačovej konferencie avizoval, že dnes si vláda mimoriadne zasadne k dôležitému bodu, a síce spôsob, akým sa vykoná celoplošné testovanie na koronavírus na Slovensku. Pri tomto budú asistovať Ozbrojené sily SR. Rokovanie začalo dnes o 14:00. Padlo dôležité rozhodnutie.

VIDEO Tlačová konferencia po mimoriadnom rokovaní vlády:

Vláda definitívne spúšťa systém prípravy veľkého testovania na koronavírus, pomôže aj armáda (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pomôže vyše 8-tisíc jednotiek armády

Na tlačovej konferencii sa nachádzajú traja predsedovia koaličných strán. Stranu Za ľudí reprezentuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Vláda dnes pripravila operáciu "Spoločná zodpovednosť"," uvádza na začiatku brífingu minister obrany Jaroslav Naď. Testovanie prebehne podľa očakávania podľa novembrových víkendov, ako bolo už včera ohlásené. Potrebných bude 5000 osôb štátneho aparátu plus 8000 príslušníkov ozbrojených síl a množstva zdravotníckeho personálu.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V najbližších dňoch každý starosta a primátor podľa Naďa môže očakávať návštevu, kde budú prebraté detaily. "Dôležitým aspektom bude pilotné testovanie," povedal Naď s tým, že 24 . -  25. októbra sa uskutoční v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov. "To, čo chystáme teraz, nemá vo svete obdobu," poznamenal šéf rezortu obrany. Viacero krajín podľa neho už pripravuje podobné opatrenia.

Minister hospodárstva Richard Sulík tvrdí, že je dôležité vedieť, kto je a kto nie je nakazený. "Kto bude nakazený, bude musieť stráviť čas v karanténe. Plne to podporujem," poznamenal po nedeľnom rokovaní vlády Sulík. Zároveň oceňuje, že v štyroch najviac nakazených okresoch dôjde k celoplošnému testovaniu.

KORONAVÍRUS Operácia Spoločná zodpovednosť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Je to výzva, ale ideme do toho, vyhlásil minister Naď

"Napriek tomu, že je to veľka výzva, naše rezorty sú plne pripravené tejto výzve čeliť a toto pretestovanie zrealizovať," pokračuje Naď. "Plánujeme nasadiť na splnenie tejto úlohy prakticky všetkych dispozibilných vojakov, samosprávu a ostatné zložky tak, aby sme to zvládli," vyhlásil Naď.

Potvrdzuje tiež, že ešte pred prvým týždňom testovania prebehne ešte skoršie testovanie okresov Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Bardejov. Náši susedia v zahraničí podľa ministra uvažujú o podobných krokoch. Naď okrem toho vyzval aj opozíciu, aby sa ku koalícii pridala a "ťahali za jeden povraz". "Vopred ďakujem všetkým vojačkám a vojakom. Vy im všetkým ukážete, aké sú dôležité ozbrojené sily v rámci krízového manažmentu krajiny," ukončil svoju reč Naď.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič hovorí, že ide o poslednú šancu

Premiér priznáva, že celoplošné testovanie je podľa jeho slov poslednou možnosťou. "Toto je jediná cesta z pekla, do ktorého sa jednoznačne rútime. Inak skončíme s opatreniami ako v Izraeli, New Yorku alebo v Madride," vyhlásil premiér Igor Matovič. "Aj mňa to hnevá, že som musel prepustiť zamestnancov. Ale ak sa nevzchopíme, bude to podobný prúser ako v Taliansku, ja by som veľmi nerád dopadol tak, ako dopadlo Bergamo," povedal šéf Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár. Ten navyše vyzval, aby sa spolupráce chytil opozičný Smer a Hlas.

KORONAVÍRUS Operácia Spoločná zodpovednosť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Celoplošné testovanie podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vyvolá veľký hnev obyvateľstva, čo chápe. Tvrdí, že je to posledná možnosť, ako odvrátiť lockdown. Zároveň vyzval opozíciu, aby nerozbíjala spoločnosť, a aby spoločne zatiahli za spoločný povraz. 

KORONAVÍRUS Operácia Spoločná zodpovednosť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister hospodárstva Sulík spomína na tlačovej konferencii na to, ako ich pred 3 týždňami na neverejnom zasadnutí Matovič s touto myšlienkou oslovil. "Moja prvá reakcia bola, že je to super nápad," povedal Sulík, ktorý celoplošné testovanie schvaľuje a sám test už trikrát absolvoval. Sulík tiež potvrdzuje prvý "dušičkový termín" na prvú vlnu celoplošného testovania.

KORONAVÍRUS Operácia Spoločná zodpovednosť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Poďme vymyslieť spôsob, akým by prišlo čím viac ľudí. Čím menej ľudí príde, tým väčšia šanca, že skončíme v lockdowne a budeme neslobodní mesiac," odpovedal Matovič na otázku, či bude testovanie povinné a koľko ľudí by chcel, aby sa zúčastnilo testovania. Matovič pripomína senzitivitu testu, ktorú prečítal z príbalového letáku z balenia jedného z testov 99,68 percenta.

KORONAVÍRUS Operácia Spoločná zodpovednosť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Povinné alebo nie?

Matovič povedal, že počas zasadnutia vlády sa bavili dlho o tom, či bude testovanie povinné alebo doborovoľné, definitívnu odpoveď ešte nemá. Cieľom je identifikovať čo najviac šíriteľov vírusu, poznamenal predseda vlády. "Základ organizačného úspechu sú OS SR," povedal Matovič s tým, že zárukou úspechu dobre zrealizovaných testov sú zas zdravotníci. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) verí, že na Slovensku je dostatok personálu, ktorí sa do realizácie testovania zapojí. 

KORONAVÍRUS Operácia Spoločná zodpovednosť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér ešte na záver brífingu demonštratívne otvoril jedno balenie testu, aby verejnosti ukázal, aká ohybná je vzorková tyčinka testu určená na výter. "Nie je to tak, ako niektorí konšpirátori tvrdia, že by sa s tým mohol prepichnúť mozog, tá tyčinka je dokonale ohybná," uistil verejnosť Matovič.

Premiér Igor Matovič
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Takto vyzerá obsah balenia testu
Zobraziť galériu (17)
Takto vyzerá obsah balenia testu  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister obrany už zverejnil ďalšie detaily na sociálnej sieti Facebook. "Prosím vás tiež o zodpovednosť v diskusiách ktoré budete viesť, doma, s priateľmi, v rodinách, na internetoch v najbližšom týždni, kým budeme uzatvárať detaily tejto operácie," píše Naď.

Aktualizácia 18:06:

Vláda poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. V nedeľu o tom rozhodol vládny kabinet na mimoriadnom rokovaní.

Mimoriadne zasadnutie vlády
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Každý má určené svoje úlohy

Podľa informácií z vládneho materiálu, ktorý už bol schválený vyplýva, že jednotliví členovia vlády dostanú svoje povinnosti. "Minister obrany má do 30. novembra 2020 vyčleniť do 8000 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva. Ministri zdravotníctva a vnútra v spolupráci s ministrom obrany majú do 30. novembra 2020 zabezpečiť prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19 v čase núdzového stavu a podporiť činnosť ozbrojených síl Slovenskej republiky najmä čo sa týka náboru potrebných ľudských zdrojov. Minister vnútra v spolupráci s ministrom financií má vyčleniť z rozpočtovej kapitoly Všeobecná pokladničná správa finančné prostriedky na plnenie úloh podľa tohto uznesenia. Predseda Správy štátnych hmotných rezerv má zabezpečiť ochranné pomôcky a testy na celoštátne testovanie obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19. Starostovia a primátori majú plniť na svojom území úlohy vyžadované orgánmi štátnej správy v súvislosti s prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19 v čase núdzového stavu," uvádza sa v materiáli.


KORONAVÍRUS Matovič prichádza s veľkým plánom: Celoplošné testovanie už o niekoľko dní!


Detaily a závery z rozhodnutia vlády

"Testovanie na celoštátnej úrovni pomôže lepšie identifikovať existujúce ohniská nákazy, umožní poskytnutie primeranej zdravotnej starostlivosti aj pre prípady so slabými alebo žiadnymi príznakmi ochorenia COVID-19 a účinnejšie oddelenie nakazeného obyvateľstva," uvádza sa v materiáli.

Testovať sa budú všetci obyvatelia Slovenska starší ako desať rokov. Hlavná časť testovania sa uskutoční v dňoch 30. októbra do 1. novembra a v dňoch 6. až 8. novembra. V dňoch od 23. do 25. októbra sa uskutoční pilotné testovanie so zameraním na okresy, v ktorých sa v súčasnosti najviac šíri ochorenie COVID-19.

Odberové miesta budú podľa schváleného materiálu umiestnené a zariadené tak, aby bolo možné zabezpečiť dodržanie všetkých opatrení na obmedzenie šírenia nového koronavírusu. Odberové miesta budú zriadené tak, aby ich dostupnosť pre obyvateľstvo bola čo najlepšia, podobne ako v prípade zriaďovania volebných miestností.

Na odberových miestach budú pôsobiť integrované tímy vedené profesionálnymi vojakmi OS SR, preto vláda navrhla vyčleniť do 8000 príslušníkov armády. Okrem profesionálnych vojakov OS SR budú integrované tímy pozostávať z príslušníkov Policajného zboru, kvalifikovaného zdravotníckeho personálu a administratívneho personálu. "Odber vzoriek na testovanie bude uskutočňovať výhradne odborne kvalifikovaný zdravotnícky personál," píše sa v schválenom materiáli.

Umiestnenie odberových miest a časy, kedy bude možné odberové miesto navštíviť, budú oznámené prostredníctvom vysielania Rozhlasu a televízie Slovenska, v TASR a zverejnením na stránke https://korona.gov.sk/.


Plán oznámil premiér pomerne nečakane

Na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19. Vláda sa na projekt pripravuje už tri týždne. Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné. V sobotu to počas tlačovej konferencie uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽANO).

Galéria: Príchody na mimoriadne rokovanie vlády

Pretestovanie Slovákov by malo prebiehať takým istým systémom ako pri voľbách. V približne 5997 volebných okrskoch sa vytvoria odberné miesta. V každom bude asi sedem ľudí, a to policajti, príslušník ozbrojených síl, miestnej štátnej správy a zdravotníci, vysvetlil premiér. Ľudia by mali na odberné miesto prísť s občianskym preukazom. Obyvatelia, ktorí žijú mimo svojho trvalého pobytu, môžu prísť na testovanie na najbližšie odberné miesto, nemusia sa presúvať do svojho bydliska. Premiér podotkol, že tam budú dopísaní do odberových zoznamov.

Testovanie zadarmo

Ľudia by mali byť otestovaní podľa Matoviča počas dvoch víkendov. Matovič tvrdí, že testovať by sa malo v časových rozvrhoch podľa abecedného poradia obyvateľov. Malo by sa tak predísť zhromažďovaniu sa ľudí na jednom mieste. "Testovanie bude bezplatné," dodal. Zatiaľ nevedel povedať, či bude povinné alebo dobrovoľné. Matovič uviedol, že podľa predbežných názorov pediatrov by sa deti do desať rokov nemuseli testovať.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyhrali tri firmy

Testovať sa bude pomocou antigénových testov, ktoré štátne hmotné rezervy objednali v objeme 13 miliónov kusov. Antigénové testy zachytia infekčných ľudí, podotkol predseda vlády. Testy budú podľa premiéra stáť v priemere asi štyri eurá bez DPH za kus. "Boli tri víťazné firmy a najnižšia cena bola 3,90 eura a najvyššia 4,45 eura. Stredná cena od firmy, z ktorej je najviac testov nakúpených, je 3,95 eura," uviedol premiér.  

Výhodou testu podľa Matoviča je, že sa vie veľmi rýchlo vyhodnotiť. Výsledky by mali byť známe zhruba do 15 minút. "Hlavné pretestovanie prebehne takto za dva týždne počas soboty a nedele (31. 10. – 1. 11.). Tento najbližší víkend (24. – 25. 10.) by sme chceli spustiť pilotný projekt a pretestovať najkrízovejšie okresy, ktoré na Slovensku máme, presne takým istým spôsobom, ako to bude prebiehať na celom Slovensku," uviedol Matovič. Mali by to byť okresy Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín. Ak budú interné kapacity stačiť, pôjde aj o okres Bardejov.

Matovič nechce zažiť situáciu, že sa budú stavať poľné nemocnice a bude sa rozhodovať o tom, kto má alebo nemá ísť do nemocnice. "Ak toto zvládneme, môžeme byť vzorom pre celý svet," povedal premiér. Viac informácií bude podľa neho známych v nedeľu 18. októbra, kedy sa mimoriadne zíde vláda.

Viac o téme: VládaRokovanie KoronavírusPlošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu