Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Matovič prichádza s veľkým plánom: Celoplošné testovanie už o niekoľko dní!

Matovič prišiel s priznaním o veľkom testovacom pláne. Zobraziť galériu (6)
Matovič prišiel s priznaním o veľkom testovacom pláne. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR - František Iván, Roman Hanc)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19. V sobotu to počas tlačovej konferencie uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Premiér prišiel s priznaním, že tento plán sa poradilo držať v tajnosti takmer 3 týždne, dnes s ním vyšiel na verejnosť. Matovič dokonca pohrozil demisiou, ak tento plán narazí na odpor v koalícii!


  • premiér Igor Matovič oznámil celoplošné testovanie na Covid-19
  • testovanie sa plánuje na obdobie dvoch víkendov - počas toho dušičkového a toho nasledujúceho (31. október - 1. november; 7. - 8. november)
  • vláda objednala 13 miliónov testov, podľa vicepremiéra Richarda Sulíka sú už aj kúpené
  • na odber bude stačiť občiansky preukaz, podobne ako pri voľbách, z neho sa odpíše rodné číslo, testovanie má prebehnúť vo volebných miestnostiach
  • ešte nie je isté, či bude testovanie povinné
  • testovanie bude bezplatné a bude určené pre všetkých ľudí, ktorí sa v čase dvoch víkendov počas Dušičiek budú nachádzať na našom území
  • premiér pohrozil, že ak proti testovaniu niekto z koalície zaprotestuje, podá demisiu
  • dokopy tri zmluvy na nákup testov sú už zverejnené na stránke Centrálneho registra zmlúv

VIDEO Tlačová konferencia Igora Matoviča:

Matovič vyhlásil, že vláda chce počas dušičiek uskutočniť celoplošné testovanie na koronavírus (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Premiér na tlačovej konferencii potvrdil už viaceré kuloárne informácie o tom, že by sa Slovensko malo pripraviť na veľké, masívne testovanie národa na nový koronavírus. "Nastal čas, aby som ako predseda vlády Slovenskej republiky povedal, ako to je v skutočnosti. Nastal čas, aby som sa priznal," začal Matovič. Týmto "chirurgickým rezom" chce premiér podľa vlastného stanoviska podstatne zamedziť šíreniu Covid-19. Premiér chce, aby testovanie prebehlo počas dvoch víkendov v blízkosti sviatku všetkých svätých. Testovanie bude bezplatné nielen pre Slovákov, ale aj pre ľudí, ktorí sa budú v tom čase na Slovensku nachádzať.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


KORONAVÍRUS Čaká nás plošné testovanie? Vláda má v pláne nákup veľkého množstva materiálu


Tému už rozoberal aj v Bruseli

Rokovať o tom mal už s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv. "Už som o tejto téme rozprával aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a môžem povedať, že štáty Európskej únie k nám v tejto chvíli vzhliadajú," povedal na začiatku brífingu premiér. Ten hovorí, že na testovanie by mali využiť antigénové testy, ktoré sa dajú vyhodnotiť aj zo slín a výsledok by mal byť známy do niekoľkých minút. Týchto testov vraj objednali až 13 miliónov„Bude to operácia, akú Slovensko nezažilo a myslím, že ani iná krajina,“ vyhlásil na začiatku premiér Matovič. "Boli tri víťazné firmy a najnižšia cena bola 3,90 eura a najvyššia 4,45 eura. Stredná cena od firmy, z ktorej je najviac testov nakúpených, je 3,95 eura," uviedol premiér.

KORONAVÍRUS Matovič prichádza s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Zmluvy budú viditeľné čoskoro

Predseda vlády zopakoval, že ako vláda chceli byť kľúčoví v "otvorenom vládnutí", a teda všetko by malo byť transparentné. V súvislosti s masovým testovaním vyhlásil, že Správa štátnych hmotných rezerv spustila obstarávanie, a tak občania v Centrálnom registri zmlúv čoskoro budú môcť nájsť dokumenty na nákupy testov. Matovič tvrdí, že práve on sám nosil v hlave myšlienku, aby naša krajina bola prvou na svete, ktorá pretestuje všetkých obyvateľov. 

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Premiér dodal, že v tom, aké bude mať to testovanie promo sa spolieha na médiá. "Spolieham sa na to, aby ľudia prišli, ale ak príde len polovica ľudí, tak to nemá zmysel. V tomto zmysle je možno uvažovať nad tým, či to bude povinné," povedal premiér s tým, že v tomto kontexte by aj tzv. "antirúškari" prehodnotili, či pod hrozbou pokuty na testy prídu.

Ak testovanie nebude, podá demisiu

Matovič navyše razantne pohrozil, že ak by vzišiel z koalície návrh, aby sa z toto testovanie zrušilo, podá demisiu. "Ak by takýto návrh vzišiel, ja sa pod to nepodpíšem, radšej podám demisiu," vyhlásil premiér na tlačovej konferencii. "Toto je spôsob, ako si môžeme Slovensko zobrať hrobárovi z lopaty. Ideme po českej línii len 2 týždne dozadu. Nechcem sa dožiť stavania poľných nemocníc. Mimoriadne ma mrzí spochybňovanie opatrení koaličným partnerom a o to viac považujem túto cestu masívneho celoplošného pretestovania ako jedinú možnú," povedal na záver brífingu premiér Matovič.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mimoriadna vláda už zajtra

Kvôli tomuto bodu bude navyše zajtra mimoriadne zasadať vláda. Na ňom sa bude nachádzať jediný bod, pod ktorého poverením sa budú začínať prípravy na celoplošné testovanie pod záštitou Ozbrojených síl SR.

"Náš spôsob bude oproti tomu, čo sa ide uskutočniť v Česku výrazne lepší, aj keď bude dramaticky komplikovanejší," hovorí na tlačovej konferencii Matovič, ktorý komentoval informácie o chystanom plošnom testovaní v Česku.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Liberáli sú za tento krok

Celoplošné testovanie výrazne schvaľuje už aj vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík. "Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený. Potom je to na zodpovednosti infikovaných, aby dodržali karanténu," uvádza Sulík na sociálnej sieti Facebook.

Ďalšie reakcie politikov na celoplošné testovanie nájdete v našom druhom článku >>

Premiér ešte neprezradil, či bude testovanie povinné

Matovič priznal, že táto informácia bola doteraz neoficiálna. "Tri týždne sa nám to podarilo udržať pod pokrievkou, ale zatiaľ nemáme odpoveď na všetky otázky," odpovedal premiér na to, či testovanie bude dobrovoľné alebo povinné.

Testovanie podľa jeho vlastných slov prebehne spôsobom, ako by sme chodili na voľby. Bolo by zriadených až 5997 odberových miest a na každom by pôsobilo asi 7 ľudí.

Viac o téme: Igor MatovičKoronavírusPlošne testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu