Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nová spolupráca na politickej mape: Drucker si podal ruku s Mostom! Chcú vytvoriť ďalšiu alternatívu

Drucker a Solymós naznačujú spoluprácu Zobraziť galériu (2)
Drucker a Solymós naznačujú spoluprácu (Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné strany Most-Híd a Dobrá voľba naznačujú možnú spoluprácu v odborných témach. Naznačovali to po tohtotýždňovom stretnutí predsedovia strán László Sólymos (Most-Híd) a Tomáš Drucker (Dobrá voľba).

"S predsedom Dobrej voľby Tomášom Druckerom sme sa stretli, aby sme sa porozprávali o možnostiach spolupráce našich strán v odborných témach," potvrdil Sólymos. Obe strany majú podľa jeho slov odborníkov v oblastiach, v ktorých má súčasná vláda deficit. Spomína zdravotníctvo, cestnú a železničnú infraštruktúru aj školstvo. "Preto sme sa rozhodli tieto sily spojiť a obe strany sme pripravené začať hľadať prieniky v týchto témach a prinášať riešenia, pretože máme reálny záujem vytvoriť alternatívu voči vláde," doplnil Sólymos. Ten dokonca zverejnil aj spoločnú fotografiu z kancelárie Dobrej voľby.

Rokovanie potvrdil Drucker na sociálnej sieti. "Pýtal som sa ho (Sólymosa,), ako nový maďarský subjekt. Veď, ak im to nevyjde, treba premýšľať o rozumnej spolupráci. Potrebujeme ponúknuť regiónom dobrý program aj zastúpenie," uviedol Drucker. Doplnil, že so Sólymosom sa zhodli na podpore pre zdravotníkov. "Sú naozaj zhrození z chaosu, ktorý sa predvádza v rezorte zdravotníctva. Na konci trpí pacient."

Drucker vidí prioritu v spájaní sa

Obidva tábory sme oslovili s tým, či neplánujú spoluprácu aj vo forme spájania strán. "Ambíciou strany Dobrá voľba i mojou osobnou prioritou je trpezlivo hľadať spoločnú reč s každým kto vyznáva hodnotový a konštruktívny prístup v politike, založený na zdravom rozume a odbornosti. Viac ako 30% voličov dnes nemá svoje zastúpenie v parlamente a viac ako 70% voličov je sklamaných a nesúhlasí s chaosom , ktorý sa šíri Slovenskom vďaka dvojici Matovič-Kollár. Preto chceme a máme povinnosť spraviť maximum pre dobré vzťahy a porozumie medzi politickÿmi stranami, ktorým ďaľší vývoj v našej krajine nie je ľahostajný," povedal na margo spolupráce Drucker.

"Strana Most-Híd vedie intenzívne rokovania o spolupráci so Stranou maďarskej komunity a hnutím Spolupatričnosť, čo nevylučuje to, aby v odborných otázkach hľadala prieniky s ďalšími demokratickými mimoparlamentnými stranami, medzi ktoré patrí aj Dobrá voľba. Igor Matovič ako premiér zlyhal na plnej čiare. Jeho vláda je vládou nevydarených experimentov. V tejto situácii je úplne samozrejmé, že demokratické strany spolu komunikujú. Aj s pánom Druckerom sme zmapovali tie oblasti, v ktorých v porovnaní s vládou máme navrch. V obidvoch stranách sú vynikajúci odborníci, ktorým vlasy stoja dupkom pri pohľade na ten chaos, ktorý  tento kabinet predvádza. Vláda svojou neodbornosťou krajinu posadila na húsenkovú dráhu. V lete pohodička a teraz všeobecný núdzový stav. Vedú nás z extrému do extrému. Ale v tejto hre ide o životy ľudí, a to hovorím s plnou vážnosťou. Čísla chorých a infikovaných neklamú," informovala hovorkyňa Klára Magdeme z Mostu-Híd.

Spája ich kritika ku Matovičovi

Obaja kritizujú vládu Igora Matoviča (OĽANO) za zlyhávanie v boji proti pandémii. Sólymos dodáva, že nie sú známe ani vízie a priority jednotlivých ministerstiev. "Namiesto toho, aby sa vládna koalícia venovala dôkladnej príprave plánu obnovy, sa riešia interrupcie a vládne noviny," doplnil. Koaliční predstavitelia naopak hovoria, že plánu obnovy sa koalícia venuje dôsledne. Most-Híd po parlamentných voľbách zostal pred bránami Národnej rady SR, získal iba 2,05 percenta. Po neúspechu odstúpil vtedajší predseda Béla Bugár a nahradil ho Sólymos. Dobrá voľba ako novozniknutá strana dosiahla vo voľbách 3,06 percenta hlasov.

Rozumie si aj s Hlinom

Drucker už nevylúčil spoluprácu ani s bývalým predsedom KDH Alojzom Hlinom, s ktorým sa dokonca od volieb viackrát stretol a preberali spolu odborné otázky. Spolu dokonca dostali nápad vydávať opozičné noviny voči tým, ktoré sa chystá prezentovať vláda.

Nová spolupráca na politickej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky, SITA/Alexandra Čunderlíková)

Viac o téme: SpoluprácaMost-HídDobrá voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu