Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Na opatrenia doplatili aj luxusné hotely: HROMADNÉ prepúšťanie zamestnancov!

Grand Hotel Kempinski High Tatras Zobraziť galériu (2)
Grand Hotel Kempinski High Tatras (Zdroj: Grand Hotel Kempinski High Tatras)

BRATISLAVA - Skupina Best Hotel Properties (BHP) musí pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu v bratislavských hoteloch Grand Hotel River Park, Sheraton a Crowne Plaza, ako aj v košickom DoubleTree by Hilton a pravdepodobne zruší spolu okolo 80 pracovných miest.

Hotely museli pristúpiť k drastický opatreniam pre situáciu s koronavírusom. „Pandémia postihla naše odvetvie nielen počas obdobia, kedy došlo k vyhláseniu núdzového stavu, ale veľmi významne ho ovplyvní na nasledujúce mesiace a roky,“ povedal predseda predstavenstva BHP Branislav Babík. Spoločnosť BHP upozornila na problémy mestských hotelov otvoreným listom vládu SR dňa 4. septembra 2020. V liste podpísanom viacerými organizáciami v cestovnom ruchu, priniesla aj zoznam návrhov riešení, ktoré by mohli pomôcť mestským hotelom udržať zamestnanosť.

KORONAVÍRUS Prvé čísla po krízovom štábe: 231 nových prípadov, jedno úmrtie a vyše sto vyliečených

Napriek snahe o vyvolanie stretnutia so zástupcami vlády SR, ministerstva dopravy a odborníkmi z oblasti cestového ruchu a tiež aj napriek viacerým snahám Asociácie hotelov a reštaurácií SR, ktorá rovnako upozorňovala na kritickú situáciu v turizme, napríklad aj zhromaždením pred Úradom vlády SR, predstavitelia BHP sa návrhov riešenia krízovej situácie nedočkali, a preto musia pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu. Hromadné prepúšťanie sa týka zamestnancov troch bratislavských hotelov. Grand Hotela River Park, hotela Sheraton, a hotela Crowne Plaza.

„Je to spôsobené najmä tým, že v Bratislavskom kraji je o 82% menej hostí než vlani. Počet zahraničných návštevníkov klesol o viac ako 90%. To bude mať za následok dlhodobé prevádzkové straty,“ vysvetlil predseda predstavenstva. Grand Hotel River Park je zatvorený od 16. marca 2020 nariadením vlády SR a jeho otvorenie je plánované na 9. októbra. Očakávaný výpadok tržieb na najbližších 8 mesiacov po znovuotvorení hotela je 90% oproti rovnakému obdobiu minulého roku a v snahe predísť likvidačnej situácii je nevyhnutná zmena organizačnej štruktúry spoločnosti.

Nariadením vlády SR bol zatvorený od 16. marca 2020 aj Sheraton Hotel Bratislava a počas 5,5 mesiaca negeneroval tržby. Hotel sa znovuotvoril 1. septembra 2020 a odvtedy zaznamenáva 85% výpadok tržieb. Odhad na najbližších 8 mesiacov je pokračujúci prepad tržieb o 85% oproti rovnakému obdobiu minulého roku. Podobná situácia je aj v hoteli Crowne Plaza Bratislava. Hotel bol zatvorený nariadením vlády SR od 16. marca a 5,5 mesiaca negeneroval tržby. Od znovuotvorenia hotela 1. septembra zaznamenal 88% výpadok tržieb.

Fungovať budú v zoštíhlenom režime

Odhad na najbližších 8 mesiacov je pokračujúci prepad tržieb o 85% oproti rovnakému obdobiu minulého roku. Skupina BHP bude v zmysle právnych predpisov riešiť hromadné prepúšťanie aj s príslušným Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Hotely budú po ukončení procesu hromadného prepúšťania v zoštíhlenom režime fungovať naďalej. BHP vlastní a manažuje Grand Hotel River Park, a Luxury Collection Hotel, Bratislava. Do portfólia BHP patrí moskovský hotel Baltschug Kempinski.

Od marca 2017 vlastní spoločnosť 45-% podiel v hoteli Double Tree by Hilton Westminster v Londýne. V správe má tatranský Grand Hotel Kempinski High Tatras. Hotel Crowne Plaza Bratislava, Hotel Sheraton Bratislava a košický Double Tree by Hilton Hotel, BHP manažuje na základe zmluvy o franšíze. Akcie spoločnosti sú kótované na Burze cenných papierov v Bratislave.

Viac o téme: HotelPrepúšťanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu