Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zverenecké fondy by mohli fungovať aj na Slovensku, povedala Kolíková

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zverenecké fondy by mohli fungovať aj na Slovensku. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) plánuje prijať potrebnú legislatívu, musí však podľa nej riešiť otázku konfliktu záujmov tak, aby sa neobchádzal základný cieľ, prečo je majetok v zvereneckom fonde. Potvrdil to hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

"Neprichádza do úvahy, aby správou majetku verejného funkcionára bola poverená blízka osoba. Preto je nevyhnutné dôsledne vyriešiť konflikt záujmov pri implementácii takéhoto inštitútu," zdôraznila ministerka. Právna úprava súvisiaca so zvereneckými fondmi má nadväzovať na rekodifikáciu občianskeho zákonníka, ktorá by sa mala podľa rezortu uskutočniť do roka.

Nový inštitút by podľa Kolíkovej nemal slúžiť len na správu majetku osôb, ktoré vstúpia do verejnej funkcie. "Môže ísť napríklad o situáciu, keď by dedičom bola osoba, ktorá je maloletá a prianím poručiteľa je, aby jej celý majetok nebol poskytnutý hneď, ale dával by sa k dispozícii postupne, povedzme s ohľadom na vek," dodala. Zverenecký fond by v takejto situácii podľa ministerky riešil primerané nakladanie i správu majetku, aj s ohľadom na prianie a vôľu poručiteľa.

Zverenecké fondy sú efektívnym nástrojom na riadenie procesu nástupníctva

Zverenecké fondy predstavujú v zahraničí efektívny nástroj na riadenie procesu nástupníctva, keďže eliminujú proces dedenia majetku. Živnostníci navrhujú, aby na Slovensku fungovali podľa českého modelu. Uviedla to generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) Miriam Bellušová v reakcii na avizovanú snahu rezortu spravodlivosti umožniť fungovanie zvereneckých fondov.

Podľa zväzu je legislatívna podpora zvereneckých fondov zo strany ministerstva vítaná. "Ich prínos vidíme v rámci generačnej výmeny v rodinnej firme a riešenia nástupníctva. Tiež v prípade, ak by prípadné delenie majetku zakladateľa podniku na dedičské podiely malo znamenať riziko pre využívanie majetku v podniku," uviedla Bellušová.

Majetok vyčlenený do zvereneckých fondov sa podľa SŽZ dostáva pod správu vymenovanej osoby, ktorá ho spravuje v prospech oprávnenej osoby. Zväčša sa zakladajú za účelom prerozdeľovania majetku v rámci rodiny. "Motiváciou je najčastejšie zachovanie životného štandardu rodičov aj detí, keď sa prostriedky a výnosy využívajú napríklad na zdravotnú starostlivosť a výplatu renty, ale aj na vzdelávanie, investičné projekty či filantropiu," spresnila.

Ďalším cieľom založenia zvereneckého fondu býva podľa zväzu aj snaha o uchovanie majetku a jeho distribúciu medzi pokrvnými príbuznými, aby boli eliminované negatívne dosahy rozvodu alebo náhleho úmrtia. Rezort spravodlivosti plánuje prijať právnu úpravu, ktorá by umožňovala fungovanie zvereneckých fondov. Nadväzovať má na rekodifikáciu občianskeho zákonníka, ktorá by sa mala podľa rezortu uskutočniť do roka.

Viac o téme: Ministerstvo spravodlivostiSlovenskoMária KolíkováZverenecké fondy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu