Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prípad neskolaudovaného domu premiéra bude mať zrejme dohru: Hrozí mu niekoľkotisícová pokuta!

Matovičov neskolaudovaný dom má dohru! Zobraziť galériu (3)
Matovičov neskolaudovaný dom má dohru! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Benko Jr.)

TRNAVA - Premiér Igor Matovič sa pred istým časom, keď ho v parlamente chceli odvolať z funkcie, verejne priznal k tomu, že vlastnú rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu v Trnave, čím porušil zákon. V týchto dňoch už mal v tejto kauze padnúť aj neprávoplatný verdikt. Predsedovi vlády totiž hrozí pokuta!

Na to, že v prípade sa už pohli ľady upozornil denník Nový Čas. Matovič ešte pred mesiacmi viackrát vyhlásil, že situáciu vyrieši, keď bude mať pandémiu nového koronavírusu pod kontrolou. Počas leta Matoviča chceli odvolať aj kvôli jeho kauze plagiátorstva v prípade diplomovej práce. V tom čase však poslanci ešte nevedeli, že sa k spomínanému domu Matovič sám prizná. Urobil tak v pléne, keď vystúpil za rečníckym pultom. Dokonca tvrdil, že ak by sa k tomu nepriznal, pravdepodobne by na to nikto neprišiel.

Dom Matovičovcov v Trnave
Zobraziť galériu (3)
Dom Matovičovcov v Trnave  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Nečakané priznanie

„Nasťahoval som svoju rodinu do domu, ktorý nie je skolaudovaný, a som si toho vedomý, že porušujem zákon. Nech sa páči. Možno z toho bude ďalšia kauza. Je to asi jediná vec, ktorá mi ťaží svedomie, ale nechcel som, aby moja rodina ďalšie štyri roky bývala v činžiaku. Tento svoj zákonný problém si vysporiadam v dohľadnej dobe,“ povedal vtedy premiér v Národnej rade.


ONLINE Matovičov odskok do Trnavy: Napätie pri rečníckom pulte a blokácia, hlasovanie nadránom


Matovičovci kúpili dom ešte pred deviatimi rokmi, kedy sa rozhodli na pozemku vybudovať vlastné bývanie. Premiér v dome býva so svojou manželkou a dvoma dcérami. Dom mali financovať z vlastného vrecka a vystačili si bez úveru. Podľa najnovších informácií sa ale Matovič už o svoj dom stará aj po tejto byrokratickej stránke a stavebný úrad v Trnave už dostal návrh na vydanie kolaudačného rozhodnutia.

Prípad neskolaudovaného domu premiéra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rozhodli o pokute, zatiaľ neprávoplatne

V súvislosti s prípadom sme oslovili aj mesto Trnava. "Vo veci predmetnej stavby obdržal stavebný úrad Mesta Trnava návrh na vydanie kolaudačného rozhodnutia. Na základe tohto návrhu stavebný úrad vedie v súčasnosti kolaudačné konanie. Priestupok vo veci užívania predmetnej stavby bez kolaudačného rozhodnutia bol riadne prerokovaný na ústnom konaní a vo veci bolo rozhodnuté uložením pokuty. Rozhodnutie v predmetnej veci ale k dnešnému dňu zatiaľ nie je právoplatné," povedala pre Topky Anna Tamajková z kancelárie prednostu mestského úradu v Trnave.

Bývanie v neskolaudovanom dome sa na Slovensku trestá pokutou až do výšky 33-tisíc eur. Premiér sa zatiaľ nevyjadril, či a akú výšku pokuty mu úrad vyrubil.

Viac o téme: DomKolaudáciaPokuta Igor MatovičTrnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu