Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Situácia sa zhoršuje! Riziková Bratislava a... desivý scenár šírenia nákazy na oslavách

Marek Krajčí Zobraziť galériu (10)
Marek Krajčí (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Aktuálna situácia na Slovensku týkajúca sa nového koronavírusu sa postupne zhoršuje. Rastie počet červených aj oranžových regiónov, ktorých je zhodne po 14. Zelených regiónov v krajine je momentálne 51. Na piatkovej tlačovej besede to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Poznamenal, že týždenne rastú pozitívne prípady u obyvateľov nad 65 rokov. "Postupne to rastie. Dá sa očakávať približne 20-percentný týždenný nárast, takže to číslo, žiaľ, bude vyššie. Potrebovali by sme zatiahnuť ručnú brzdu a videli by sme, aký by to malo efekt," hovorí Krajčí.

Tlačový brífing k aktuálnej epidemiologickej situácii (Zdroj: Topky:Vlado Anjel)

Zdrojmi nákazy na Slovensku sú podľa Krajčího svadby, rodinné a firemné oslavy, diskotéky a bary, väčšie cirkevné stretnutia, športové kempy, pracoviská a ubytovne. Hlavný hygienik Ján Mikas preto vydal od piatka zákaz hromadných podujatí v priestoroch verejného stravovania, čiže reštauráciách, nočných baroch, kluboch a diskotékach.

KORONAVÍRUS Situácia sa zhoršuje!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Ak by sa počet osôb na zhromaždeniach znížil z 500 na 100, počet kontaktov by tak poklesol 25-krát, vysvetlil minister s tým, prečo je dôležité limitovať zhromaždenia osôb.

Riziková Bratislava

Pri súčasnom stave epidémie na Slovensku je pre človeka na zhromaždení s kapacitou 500 ľudí 16-percentná šanca, že sa nakazí. V Bratislave je táto šanca 37-percentná, podotkol Krajčí. Dodal však, že znížením napríklad limitu pre svadby na maximálne 30 ľudí táto šanca klesá pod jedno percento.

Koronavírus na Slovensku: Minister zdravotníctva o aktuálnej situácii (Zdroj: Topky:Vlado Anjel)

Z okolitých krajín je rizikové Česko, Maďarsko, Rakúsko aj Ukrajina, kde narastá počet prípadov. V Poľsku počet nakazených klesá, povedal šéf rezortu zdravotníctva.

Napätá situácia

V slovenských nemocniciach je 11 infekčných oddelení, z toho na dvoch je "napätá situácia". Hraničný počet zaplnených lôžok je v Michalovciach, priblížil infektológ Pavol Jarčuška. Ak sa počet lôžok na infekčnom oddelení zaplní, nastáva reprofilizácia lôžok na ďalšom oddelení, vysvetlil.

KORONAVÍRUS Situácia sa zhoršuje!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Mikas tvrdí, že Slovensko má testy približne na mesiac dopredu. Veľkokapacitné odberové miesta nie sú však vyťažené tak, ako by mohli, poukazuje Krajčí. V Bratislave je testovaných približne 400 ľudí, v prípade potreby sú prevádzkovatelia schopní kapacity zvýšiť na 1000 testov. Problém by mohol byť podľa ministra v laboratóriách, ich kapacita je 7500. "Nie je to slabá kapacita, je relatívne solídna," poznamenal.

Krajčí spolu s Jarčuškom informovali, že v priebehu pár týždňov by Slovensko mohlo mať k dispozícii antigénové testy, ktoré zistia prítomnosť vírusu. Tieto testy majú podľa Jarčušku 98-percentnú presnosť.

Viac o téme: SituáciaSlovenskoKoronavírusMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu