Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napätá atmosféra na súde s Kotlebom! Sudkyňa musela viackrát zasiahnuť! Proces odročili na október

Pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovaným Marianom Kotlebom. Zobraziť galériu (11)
Pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovaným Marianom Kotlebom. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

PEZINOK - Predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko čaká hlavné pojednávanie. Posledné malo byť ôsmeho septembra, Marian Kotleba však ostal v karanténe, pretože sa vrátil z Čiernej Hory, ktorá je na slovenskom zozanme rizikových krajín.

Aktualizované 17:29

Pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze rozdávania kontroverzných šekov samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová odročila na 12. októbra. Na odročenom pojednávaní odznie záverečná reč tretieho obhajcu Kotlebu Petra Kupku, ako aj samotného obžalovaného.

Aktualizované 16:46

Marianovi Kotlebovi bolo odopreté právo na spravodlivé súdne konanie. Uviedol to vo svojej záverečnej reči jeden z obhajcov Kotlebu Tomáš Rosina. Obžalovaný sa podľa neho sám dožadoval, aby mu vysvetlili, prečo súd zvažuje zmenu právnej kvalifikácie na zločin. Bolo podľa obhajcu povinnosťou súdu vysvetliť mu, prečo môže byť zmenená právna kvalifikácia inak, ako bola uvedená v obžalobe prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). 

Rosina spochybnil aj svedecké výpovede slovenského historika Jakuba Drábika a českého znalca Jana Uhlířa. Posledný z menovaných svedkov na predchádzajúcich pojednávaniach potvrdil, že číslo 1488 je známou neonacistickou šifrou.

Aktualzované o 15:31

Záverečnú reč prednáša Kotlebov obhajca Tomáš Rosina. Ten hovorí, že boli porušené Kotlebove práva na obhajobu, spochybňoval historika Jakuba Drábika aj českého znalca Jana Uhlířa.

Aktualizované o 14:58

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz navrhol prekvalifikovať skutok, ktorého sa mal dopustiť predseda ĽSNS Marian Kotleba v kauze rozdávania kontroverzných šekov so sumou 1488 eur. Vo svojej záverečnej reči dal návrh, aby samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Kotlebu uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Aktualizované o 13:18

Kotleba aj po viacnásobnom upozornení sudkyňou Sabovou pokračoval v rozoberaní číslic. Keďže ho Sabová prerušila, odpovedať na otázky odmietol. Jeho výsluch bol tak skončený, očakávajú sa záverečné reči.

Aktualizované o 12:48

Kotlebovi zatiaľ obhajoba nepoložila ani jendu otázku. Ďalej rozpráva o akcii a o číslach. Sudkyňa ho napomenula, no Kotleba napriek tomu pokračoval. Sabová tvrdí, že Kotleba narúša vážnosť súdu a ak neprestane, uloží mu poriadkovú pokutu.

Aktualizované o 12:19

Kotleba na súde spochybňuje aj českého znalca Jana Uhliřa, ktorý podľa neho na súde klamal. Tvrdí aj, že netuší, kto stojí za stánkou naseslovensko.sk a dištancuje sa od nej, pretože oficiálna stránka kotlebovcov je www.lsnaseslovensko.sk. 

Kotleba spochybňuje aj celú obžalobu prokuratúra a za príklad dal aj smeráka Ľuboša Blahu, známeho svojimi rozsiahlymi statusmi na sociálnej sieti. Blaha bol obvinený z extrémizmu po tom, ako zverejnil fotografiu s kosákom a kladivom, ktorý mu daroval predseda strany Robert Fico. Stíhanie nakoniec zastavili.

Aktualizované o 12:16

Obžalovaný Kotleba sa chcel najskôr vyjadriť k obžalobe. Tvrdí, že akcia, na ktorej rozdával šeky v hodnote 1488 eur nebola neonacistická, pretože ľudia, ktorým peniazmi pomohol, boli počas 2. svetovej vojny posielaní do koncentračných táborov. 

Ďalej argumentuje už známym, a to tým, že číslovka 88 neodkazuje na písmená HH v abecede. "Ja som Slovák a pre mňa je ôsmym písmenom abecedy Ď. Potom by to malo byť ĎĎ," hovorí Kotleba. Číslovka 88 odkazuje na písmeno H v abecede, teda HH, čo znamená Heil Hitler. 

Aktualizované o 11:52

Kotleba niekoľkokrát predtým vypovedať odmietol, teraz sa rozhodol, že bude. Prokurátor ho vypočúvať nechce, otázky mu bude klásť obhajoba.

Aktualizované o 11:51

Pred výsluchom Mariana Kotlebu Sabová zistila, že v pojednávacej miestnosti ostalo aj počas prestávky zapnuté nahrávacie zariadenie. Prihlásil sa k nemu poslanec Peter Krupa. Ten ho následne musel z pojednávacej miestnosti odniesť. 

Aktualizované o 11:37

Po krátkej prestávke sudkyňa pristúpi k výsluchu Mariana Kotlebu.

Aktualizované o 11:30

Obhajoba Mariana Kotlebu navrhuje vykonať všetky dôkazy, ktoré predložila. Navrhli aj vypočuť ako svedkov bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale aj Kotlebovu exmanželku Frederiku. 

Marian Kotleba so synom a so svojou exmanželkou Frederikou.
Zobraziť galériu (11)
Marian Kotleba so synom a so svojou exmanželkou Frederikou.  (Zdroj: Facebook/Arya Palme)

Aktualizované o 11:00

Samosudkyňa Ružena Sabová prečítala aj dopravné priestupky obžalovaného Kotlebu. Za posledných 5 rokov mala tri menej závažné priestupky. Šéf ĽSNS povedal, že jazdí opatrne a mesačne prejde 6000 kilometrov. 

Aktualizované o 10:30

Sudkyňa čítala aj článok z novín, ktoré vydáva Kotlebova strana ĽSNS. V ňom sa, okrem iného, uvádza aj to, že ĽSNS je jediná slovenská strana, ktorá sa hrdo hlási k dátumu 14. 3. 1939, kedy vznikol Slovenský štát. 

Aktualizované o 10:00

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predložil viacero dôkazov. Medzi nimi napríklad minuloročné rozhodnutie súdu, ktorý uznal vinným Milana Mazureka z hanobenia národu, rasy a presvedčenia. Predložil aj kandidátku listinu ĽSNS do parlamentných voliev 2020, na ktorej bolo viacero extrémistov. 

Kotleba chcel prečítať niektoré ich príbehy, sudkyňa mu to však nedovolila. Zahriakla aj Kotlebovho advokáta s tým, že mu nedala slovo.

Aktualizované o 09:45

"Sudca by sa nemal nechať ovplyvňovať verejnou mienkou. Neviem, za čo som súdený a neviem doteraz, prečo má byť sprísnená kvalifikácia," povedal mimo iného Kotleba. Sudkyňa podľa neho založila do spisu podnet na NAKA po zhliadnutí mediálneho výstupu ku kauze na YouTube. "Samosudkyňa žije mediálnymi výstupmi," nechal sa počuť predseda ĽSNS. Sudkyňa o jeho námietke nekonala, pretože nespĺňala procesné náležitosti. V lete Kotleba už raz podal námietku zaujatosti voči sudkyni, tú však Najvyšší súd SR v auguste právoplatne zamietol.

Aktualizované o 09:08

Kotleba opäť vzniesol námietku zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. Urobil tak už druhýkrát. tentoraz jej vyčítal to, že sa nechá ovplyvňovať médiami. Sabová námietku nepripustila.

Pokračuje hlavné pojednávanie s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Pokračuje hlavné pojednávanie s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Aktualizované o 09:00

Marian Kotleba sa na hlavné pojednávanie dostavil so svojimi advokátmi Ondrejom Mularčíkom a Tomášom Rosinom. Ako vždy, aj teraz mal na sebe rúško s nápisom 1984, čo je odkaz na dystopický román Georga Orwella, ktorý použil aj vo svojom videu, kde hovoril o zavedení nanočipov do ľudí s očkovacou látkou proti koronavírusu. 

Pokračuje hlavné pojednávanie s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Pokračuje hlavné pojednávanie s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

V lete sa jedno hlavné pojednávanie zrušilo, pretože obžalovaný Kotleba podal námietku zaujatosti voči sudkyni Ružene Sabovej, ktorá predsedala aj senátu, ktorý rozhodoval aj v prípade vraždy novinára Jana Kuciaka. Na pojednávanie predtým neprišiel, pretože, podľa vlastných slov, musel byť v parlamente. Kotleba pritom patrí medzi poslancov, ktorí majú najviac absenčiek. 

Kotlebu testovali na KORONAVÍRUS! Súd preverí jeho ospravedlnenie: Pojednávaniu sa vyhol už trikrát

Zrušilo sa aj pojednávanie, ktoré malo byť ôsmeho septembra. Marian Kotleba napriek tomu vycestoval do Čiernej Hory. Krajina je na zozname rizikových od júla, Kotleba preto musel vedieť, že po návrate z nej, bude musieť podstúpiť karanténu a najskôr na piaty deň po príchode na Slovensko absolvovať aj test na koronavírus. Rovnako vedel aj o pojednávaní, ktoré súd vytýčil na ôsmeho a dvadsiateho prvé septembra.

Marian Kotleba absolvoval test
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Sudkyňa Ružena Sabová preverí ospravedlnenku Mariana Kotlebu, povedala to médiám. "Súd preverí dostatočnosť ospravedlnenia neúčasti obžalovaného a na základe toho zváži uloženie poriadkovej pokuty, prípadne predvedenie obžalovaného," napísala sudkyňa DenníkuN. Predseda ĽSNS pritom dlhodobo šíri konšpirácie o koronavíruse a o ochorení Covid-19 hovorí ako o "projekte". Tvrdí, že s vakcínou proti koronavírusu, chcú ľuďom pichnúť akési nanočipy a pomocou nich ich ovládať. Niekoľkí jeho poslanci odmietajú nosiť rúška

Marian Kotleba absolvoval test
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Zaujímavosťou však je, že predseda ĽSNS vedel ešte predtým, ako do Čiernej Hory vycestoval, že po návrate bude musieť ostať v karanténe. Cestu si tak mohol naplánovať tak, aby sa stihol postaviť pred súd. Dnešné pojednávanie by sa konať malo. Sprevádzajú ho bezpečnostné opatrenia a vstup do areálu Špecializovaného trestného súdu majú len akreditovaní novinári. Tí musia vyplniť aj špeciálne tlačivo v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. 

Napätá atmosféra na súde
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kontroverzné šeky

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci za neonacistickú šifru.

Napätá atmosféra na súde
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na otvorení hlavného pojednávania samosudkyňa Ružena Sabová uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie. Ak sa k nej v prípade uznania viny prikloní, hrozilo by Kotlebovi až osem rokov väzenia.

Viac o téme: PojednávanieKaranténaKoronavírusMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu