Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svadby dostali výnimku: Pravidlá sa však sprísnia! Plesy a stužkové zrejme tento rok nebudú

Igor Matovič Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na svadbách bude môcť byť najviac 100 ľudí, uviedol to v stredu po rokovaní vlády premiér Igor Matovič. Zavedú sa aj prísnejšie kontroly. Plesy tento rok nebudú, na jar sa presunú aj stužkové slávnosti.

Pri jedení, pití a svadobných fotografiách nebudú vyžadované rúška, v iných situáciách budú potrebné. Na svadby budú chodiť kontroly z hygieny či polície.


Najprv ospravedlnenie a teraz... Záhadný status premiéra Matoviča! Nevesty, dobre bude


Svadby dostali výnimku, plesy a stužkové tento rok zrejme nebudú (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Svadbu treba nahlásiť

Premiér chce, aby zodpovednosť za svadobné hostiny niesli majitelia reštaurácií. Zatiaľ však nevie, či to bude právne možné. Majiteľ by podľa Matovičovho návrhu musel Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva nahlásiť 48 hodín pred konaním svadby, že sa u neho bude konať hostina. Na základe toho by mal regionálny hygienik zverejniť manuál a podmienky bezpečnej svadobnej hostiny.

Svadby dostali výnimku: Pravidlá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak budú na svadobnej hostine porušené odporúčania, tak bude majiteľovi uložená pokuta. Podotkol, že ak majiteľ nebude schopný zabezpečiť hygienické opatrenia, tak svadbu nemá robiť. Predpokladá, že nariadenie k svadbám by malo byť zverejnené v priebehu jedného týždňa.

Plesy a stužkové zrejme nebudú

Plesy sa tento rok zrejme konať nebudú. O stužkových slávnostiach sa ešte diskutuje, v hre je aj to, že by sa mohli preložiť z jesene na jar.

Svadby dostali výnimku: Pravidlá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezort zdravotníctva súhlasí s Matovičom

Ministerstvo zdravotníctva súhlasí so stanoviskom, ktoré na tlačovke prezentoval premiér. "Treba si uvedomiť jednu vec. Pandemická komisia SR je odporúčací orgán. Odborníci sa uznesú na nejakom rozhodnutí, tomu predchádzalo zasadnutie konzília odborníkov, kde boli aj epidemiológovia verejnosti dobre známi. V nadväznosti na to po konzultáciách Pandemická komisia prijala závery, ktoré sme mediálne prezentovali," povedala po rokovaní vlády hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

Ide o rozhodnutia, ktoré sa týkajú celého štátu a majú celospoločenský aj ekonomický rozmer, nielen zdravotný. "My sa rozhodujeme vždy na základe ochrany verejného zdravia ľudí, ale rozumieme aj ďalším argumentom," povedala Eliášová s tým, že sa zhodli na kompromise. "Rozumieme, že treba nájsť celoplošný kompromis."  Premiér podľa slov Eliášovej tieto návrhy komunikoval s hlavným hygienikom a ľuďmi z Úradu verejného zdravotníctva, rovnako je v úzkom kontakte s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Ako dodala, tieto veci sú dopredu predkonzultované.

Viac o téme: StužkováSvadbyPlesyIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu