Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Bihariová kritizuje premiéra: VIDEO Z fondu pomoci je nechutná reality show!

Irena Bihariová kritizuje vládu za spôsob poskytovania finančnej pomoci zo záchranného fondu. Zobraziť galériu (4)
Irena Bihariová kritizuje vládu za spôsob poskytovania finančnej pomoci zo záchranného fondu. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko na čele s jej novou predsedníčkou Irenou Bihariovou dnes zorganizovalo tlačový brífing priamo pred Úradom vlády SR. Na ňom sa mimoparlamentné hnutie venovalo fondu pomoci, ktorý zriadilo hnutie OĽaNO ešte na začiatku pandémie. Bihariovej sa však nepáči to, akým spôsobom sa musia občania uchádzať o finančnú pomoc v prípade núdze.

VIDEO Tlačový brífing Ireny Bihariovej:

Bihariová z PS sa pustila do Matoviča, z fondu pomoci robia reality show! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bihariová na úvod brífing predčítala novinárom listy, ktoré chodia do fondu od občanov za účelom uchádzania sa o nejakú tú finančnú injekciu v dôsledku krízy. "Toto nie sú príbehy ľudí, ktorí žiadajú o modré z neba. Toto sú v podstate oficiálna prihlášky občanov a občaniek SR, ktorými sa uchádzajú o príspevok z fondu vzájomnej pomoci," povedala Bihariová.

KORONAVÍRUS Bihariová kritizuje premiéra:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Príspevok z fondu za cenu poníženia, myslí si Bihariová

"Toto sú ich príbehy. Takýmto ponižujúcim spôsobom sa museli ľudia verejne obnažiť a ukázať mieru svojho utrpenia a doslova sa usvedčiť zo straty vlastnej dôstojnosti, ak sa chceli prihlásiť do súťaže o príspevok z tohto fondu," kritizuje Bihariová.

Pre Bihariovú je zarážajúce, že existuje takýto mechanizmus. Prirovnáva ho k "súťaži utrpení", kde treba presvedčiť a sformulovať "najatraktívnejší príbeh" o tom, ako denne zápasia ľudia o prežitie, na konci ktorého sa možno získajú príspevok. "Ostávajú dúfať, že si ich príbeh všimne niekto z jednotlivcov, aby im na účet poslali 5, 10 alebo 50 eur," myslí si šéfka PS.

KORONAVÍRUS Bihariová kritizuje premiéra:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nechutná reality show

Podľa novej predsedníčky PS je dôležité si uvedomiť, že financie na transparentnom účte fondu nie sú štátne, ale ide o charitatívne príspevky občanov. "Neviem si spomenúť, kedy sme sa na Slovensku za posledných 30 rokov stretli s hanebnejším, ponižujúcejším, primitívnejším spôsobom, akým sa štát snaží vysporiadávať s núdzou vlastných občanov. Je pre mňa zarážajúce, že premiér dopusti, aby boli občania v tiesni ponižovaní v akejsi "súťaži utrpenia"," pokračuje v kritike Bihariová, ktorá tento mechanizmus prirovnala k "reality show" o tom, kto najviac presvedčí svojim príbehom.

Fond vzájomnej pomoci založili poslanci OĽaNO na začiatku apríla tohto roka, kedy prebiehala prvá vlna pandémie nového koronavírusu. Fond vzájomnej pomoci je určený na finančnú pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v dôsledku pandémie v ťažkej životnej situácii. Prispievajú doňho niektorí poslanci vládnej koalície ale aj premiér či iní funkcionári ale aj ľudia. V súčasnosti je na účte už viac ako 688-tisíc eur.

Progresívci sa môžu hanbiť, odkazuje Jakab

Vedúci Úradu vlády Július Jakab reagoval na tlačovku progresívcov približne o jednej poobede. "Progresívne Slovensko sa môže hanbiť. Nevidel som, aby niekto z ich strany tam niečo prispel. Tento systém funguje niekoľko rokov," odkázal PS Jakab.

KORONAVÍRUS Bihariová kritizuje premiéra:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Účet vznikol, pretože to chceli ministri a poslanci súčasnej vlády, aby pomohli ľuďom, ktorí prepadli sitom," argumentoval Jakab po rokovaní vlády.

Viac o téme: KoronavírusProgresívne SlovenskoIrena Bihariová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu