Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

PRÁVE TERAZ Zsuzsová, ktorá je obvinená z troch vrážd: Súd rozhodol o jej väzbe!

Alena Zsuzsová na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (8)
Alena Zsuzsová na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na väzobné stíhanie Aleny Zsuzsovej. Tá bola spolu s Kočnerom oslobodená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Aktualizované o 14:40

Alena Zsuzsová, obvinená z príprav vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica, bude stíhaná väzobne. Rozhodol o tom v sobotu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

Prokurátor o vzatí obvinenej Aleny Zs. do väzby (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Dôvodom väzby je obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Rozhodnutie nie je právoplatné, Zsuzsová podala sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

"Dôvody väzby, že by mala pokračovať v páchaní trestnej činnosti, považujem za absurditu. Dôvody, že bude ovplyvňovať svedkov - ktorých? Andruskó "sedí oproti v budove", Tomáš Sz. a Miroslav M. sú takisto zavretí a nedokážem si predstaviť, koho ešte by mala ovplyvňovať, keď všetci v podstate boli vypočutí. A čo sa týka útekovej väzby, nevidím dôvod, prečo by mala utekať, pretože v kauze Kuciaka bola, aj keď nie právoplatne, ale oslobodená. Pokiaľ ide o kauzu Basternák, tam dôkazná situácia vyzerá zatiaľ v jej prospech. Sú tu produkované dôkazy len na základe výpovede Andruskóa," reagoval obhajca Zsuzsovej Štefan Neszméry. Jeho klientka vinu popiera.

Obhajca Aleny Zs. Štefan Neszméry po rozhodnutí súdu (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Aj napriek tomu, že Zsuzsovú súd oslobodil a nariadil jej prepustenie z väzby, slobodu si dlho neužila. Hneď pred väznicou v Leopoldove ju totiž čakala eskorta, ktorá ju zadržala v prípade objednávky vrážd prokurátorov a vraždy Lázsloá Basternáka. 

Slovensko v šoku! To najdôležitejšie zo súdu s Kočnerom: Bombový poplach aj Zsuzsovej 5 minút slobody

"Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzbu obvinenej Aleny Zs. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy formou účastníctva a iné, pretože je dôvodná obava, že ujde a bude sa skrývať, i dôvodná obava z kolúzneho konania a taktiež bol zhliadnutý dôvod preventívnej väzby," konkretizovala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Alena Zsuzsová na Špecializovanom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)
ň
Alena Zsuzsová na Špecializovanom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Advokát Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry
Zobraziť galériu (8)
Advokát Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry  (Zdroj: TASR)

"ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, bude o návrhu prokurátora ÚŠP rozhodovať v sobotu od 11.00 hodiny," povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

PRÁVE TERAZ Zsuzsová, ktorá
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

PRÁVE TERAZ Zsuzsová, ktorá
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Zsuzsová je ako sprostredkovateľka obžalovaná aj v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Exprimátora zavraždili 9. júla 2010 pred jeho domom. Okrem toho je obvinená aj zo spomínaných príprav vrážd prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho, i advokáta Lipšica. Z toho obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR nielen ju, ale aj Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

PRÁVE TERAZ Zsuzsová, ktorá
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017. Objednávku prijala Alena Zsuzsová. Podľa vyjadrení Žilinku a Šufliarskeho motívom pripravovaných vrážd bola ich práca. Lipšic sa domnieva, že motív zavraždiť ho mal podnikateľ Marian Kočner.

Viac o téme: VraždaVäzbaAlena Zsuzsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu