Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PREDPOVEĎ počasia: Slovensko trápia búrky a silný vietor, meteorológovia predpovedajú aj krúpy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Niekde svieti slniečko, inde ľudia vyťahujú dáždniky. Vo viacerých okresoch Slovenska sa dokonca vyskytujú aj povodne, Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pred nimi výstrahy. Informuje o tom na webovej stránke. Varovania sa týkajú aj búrok, ktoré budú lokálne zúriť na celom našom území. Pozrite si aktuálnu predpoveď počasia a vyhliadky na nasledujúci deň.

Počasie podľa lokality nájdete na Predpovede.sk

Podľa SHMÚ môžu byť s búrkami spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť miestami aj 50 milimetrov a nárazy vetra v rýchlosti 65 až 85 kilometrov za hodinu. 

PREDPOVEĎ počasia: Slovensko trápia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

Povodne sa môžu vyskytnúť vo viacerých okresoch Slovenska. Meteorológovia vydali druhý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami v okresoch Senec, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky - juh a sever, Galanta, Nitra a Šaľa. Platila do 16.00 h. 

Zasiahli vás v sobotu povodne či poriadny lejak? Pošlite nám fotografie na našu facebookovú stránku Topky.sk a ukážte, aká je situácia vo vašom meste či obci.

Výstraha prvého stupňa platí pre Spišskú Novú Ves, Gelnicu, Košice-okolie, Košice, Prešov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Snina, Vranov nad Topľou, Humenné, Michalovce, Sobrance a Trebišov. Taktiež pre stredné Považie. Situácia by sa mala upokojiť do 18.00 h.

PREDPOVEĎ počasia: Slovensko trápia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto:shmu)

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov," uvádza SHMÚ.

Meteorológovia rozšírili aj výstrahu druhého stupňa pred búrkami, a to pre okresy Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Brezno, Rimavská Sobota a Revúca. Dážď by mal ustať podvečer.

V sobotu zapršalo aj v Leviciach.
Zobraziť galériu (7)
V sobotu zapršalo aj v Leviciach.  (Zdroj: Tip čitateľa)

SHMÚ tiež doplnilo, že sobotné búrky sú málo pohyblivé. Vysoké úhrny zrážok majú preto lokálny charakter. "Stanice Štós a Oľka na východnom Slovensku zaznamenali okolo 40 mm. Aj búrky na západe vykazujú podobnú intenzitu, no presne netrafili naše stanice," podotlo SHMÚ s dodatkom, že búrky postupne ustupujú viac do južnej časti Slovenska, pretože od severu k nám začína prenikať suchší vzduch. 

Situácia bude podobná aj v priebehu nedeľe. Meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa pred búrkami pre celé Slovensko. Bude polooblačno až oblačno, miestami prechodne až zamračené. Postupne sa na viacerých miestach vyskytnú prehánky alebo spomínané búrky, dokonca aj intenzívne s krúpami. Zároveň bude dusno.

Viac o téme: PovodnePočasieBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu