Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Kotlebu potrestal Facebook: Šírenie nezmyslov nebude bez trestu, po jeho videu nezostalo nič

Kotleba si zrejme s Facebookom opäť zneistil vzťahy. Zobraziť galériu (2)
Kotleba si zrejme s Facebookom opäť zneistil vzťahy. (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/M.K.)

BRATISLAVA - Predseda extrémistickej opozičnej strany ĽSNS Marian Kotleba si opäť raz zavaril. Po tom, ako na sociálnej sieti Facebook zverejnil video, v ktorom do značnej miery zľahčoval pandémiu nového koronavírusu sa začali o situáciu zaujímať administrátori siete. Video po zanalyzovaní zmazali a Kotleba si tak pripísal neslávne prvenstvo v oblasti zmazaných videí slovenských politikov.

Na prípad upozornil portál Živé.sk. Facebook predsedovi ĽSNS zmazal video po tom, ako v ňom hovoril o pandémii koronavírusu. Okrem iného spochybňoval jej závažnosť a dokonca ju nazval "vymyslenou pandémiou". Tá ma byť podľa jeho slov v zmazanom videu zneužívaná na to, aby ľudia prišli o "svoje slobody".

Facebook politikom videá zväčša nemaže, aj keď klamú

Čo však púta ešte väčšiu pozornosť je fakt, že Marian Kotleba sa po tomto prípade stáva prvým politikom v slovenskej histórii, ktorého video bolo na Facebooku zmazané. Kotleba ho na sociálnu sieť nahral ešte koncom júla. Administrátori sa jeho obsahu začali venovať až po podnete spomínaného portálu. Facebook sa totiž v týchto dňoch intenzívne venuje tomu, či informácie o ochorení Covid-19, ktoré sa dostanú na sieť nie sú nijako zmanipulované alebo nie sú dezinformáciami ako takými.

KORONAVÍRUS Kotlebu potrestal Facebook:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predmetná sociálna sieť sa dokonca vyhýba tomu, aby obsah politikov na nástenkách ich účtov mazala, aj keď sú nepravdivé alebo dezinformačné. V tomto prípade však má Facebook nastavený prísnejší filter, keďže ide o globálnu pandémiu a ani Kotleba týmto sitom neprešiel.

Nebezpečné lži

To, že tvrdenia Mariana Kotlebu vo videu sú nebezpečne lživé Facebook skonštatoval aj po jeho vyjadreniach o tom:

- že koronavírus "pravdepodobne ... možno aj existuje"
- že koronavírus vznikol "ako výsledok cieľavedomej ľudskej činnosti" a vypustený bol úmyselne
- že čísla koronavírusu porovnával s bežnou chrípkou
- že nosením rúška "svoj organizmus otravujeme CO2"
- aby si ľudia nenechali "pod zámienkou vymysleného strachu" prekaziť rodinné akcie či dovolenky

Vo videu samozrejme predseda ĽSNS povedal oveľa viac. Sám Facebook mal k tomuto kroku viaceré zdôvodnenia. „Toto video sme odstránili, nakoľko zahŕňa nepravdivé tvrdenia o závažnosti Covid-19, ktoré môžu prispieť k hrozbe fyzickej ujmy, čo je porušením našich zásad týkajúcich sa škodlivých dezinformácií o Covide,“ povedal portálu Živé.sk hovorca sociálnej siete Facebook.

K tomuto prípadu sme požiadali o stanovisko aj stranu ĽSNS. Jej hovorca Ondrej Ďurica nám však odkázal, že Kotleba je momentálne mimo Slovenska a zatiaľ sa k tejto kauze nevyjadril.

Viac o téme: VideoSociálna sieťFacebook KoronavírusMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu