Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čakajú nás silné búrky! Meteorológovia vydali výstrahu: FOTO Hrozia aj povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – S počasím to nevyzerá ružovo. Na väčšine územia Slovenska hrozia počas dneška búrky s krúpami, sprevádzané intenzívnymi lejakmi a nárazovým vetrom. Meteorológovia v tomto súvise vydali prvostupňovú výstrahu. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť až 85 km/h. Počas víkendu by sa však počasie malo umúdriť.

Búrky s intenzívnymi lejakmi sa očakávajú na takmer na celom území Slovenska

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal od piatkového rána 10.00 h do dnešného večera 20.00 h výstrahu prvého stupňa pred búrkami.

Búrky, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 km/h, hrozia na takmer celom území krajiny s výnimkou regiónov na Hornom Šariši a Zemplíne na východe krajiny.

SHMÚ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ pripomenul SHMÚ.

Nepriaznivé počasie vo štvrtok potrápilo najmä juhozápad krajiny

Hydrometeorologický ústav na svojej sociálnej sieti v neskorých večerných hodinách spresnil, že búrky sa už objavujú len na juhozápade.

Čakajú nás silné búrky!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Na väčšine územia už búrky utíchli, no na juhozápade ich vývoj pokračuje. Sú stacionárne, teda veľmi málo pohyblivé, a práve preto je najpravdepodobnejším nebezpečným javom prudký trvalejší dážď, ktorý môže priniesť vysoké úhrny zrážok,“ skonštatovali meteorológovia.

Čakajú nás silné búrky!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Ako bude cez víkend?

Počasie podľa lokality nájdete na Predpovede.sk

V sobotu sa bude nad našou oblasťou rozpadávať frontálne rozhranie. Očakáva sa polooblačné až oblačné počasie. V noci ojedinele, cez deň miestami, najmä v západnej polovici územia, hrozia prehánky alebo búrky. Od 10:00 do 20:00 však opäť platí prvý výstražný stupeň pred búrkami. Varovanie sa vzťahuje na celé územie Slovenska. 

SHMÚ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 19 až 14, v údoliach miestami asi na 12 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 26 až 31, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 24 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý vietor, ktorý pri búrkach zosilnie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

V nedeľu sa nad našou oblasťou bude nachádzať nevýrazné tlakové pole. Bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele treba rátať s prehánkami alebo búrkami. Najnižšia nočná teplota poklesne na 18 až 13, v údoliach miestami zhruba na 11 stupňov. Maximálna denná teplota sa vyšplhá na 26 až 31, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami sa oteplí približne na 24 stupňov. Fúkať bude slabý vietor, no pri búrkach zosilnie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Viac o téme: PredpoveďVýstrahyPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu