Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Traja vyhostení ruskí diplomati už opustili Slovensko

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BRATISLAVA - Traja vyhostení ruskí diplomati dnes opustili územie našej krajiny. Malo ísť o troch mužov v strednom veku. Ich činnosť podľa našich informácií nesúvisela priamo so zneužívaním víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a následným páchaním trestnej činnosti v inej krajine EÚ. Pôsobenie všetkých troch diplomatov podľa našich informácií už dlhšiu dobu monitorovali slovenské spravodajské služby.

Rozhodnutie o vyhostení troch ruských diplomatov padlo minulý týždeň. Všetci traja diplomati na území Slovenska mali vykonávať činnosť, ktorá je v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a obvyklými princípmi. Podľa našich informácií slovenské spravodajské služby takéto osoby monitorovali už dlhšie a diplomatov mali pod kontrolou. „Tejto problematike sa SIS od nástupu nového vedenia venuje vo zvýšenej miere a bude tak robiť aj v budúcnosti. Tomuto strategickému cieľu prispôsobuje aj svoje operatívne kapacity,“ reagovala pre topky.sk slovenská spravodajská služba. 

Podľa jej vyjadrenia, pôsobeniu cudzích spravodajských služieb sa SIS venuje spravidla už pred príchodom ich spolupracovníkov na územie SR. „Ich činnosť sústavne vyhodnocujeme a v prípade potreby prijímame bezpečnostné opatrenia,“ píše vo svojom stanovisku SIS. Ďalej dodáva, že tajná služba monitoruje činnosť viacerých cudzích spravodajských služieb, ktorých pôsobenie je nepriateľské voči Slovenskej republike, osobitne jej bezpečnostným a ďalším legitímnym záujmom, alebo poškodzuje jej spojenecké záujmy. 

Minister zahraničných vecí Ivan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Identitu nechcú zverejniť

Mená troch diplomatov odmietol rezort diplomacie zverejniť. „Nemôžem uviesť mená pracovníkov ruskej diplomatickej misie, zároveň však potvrdzujem, že bolo prijaté rozhodnutie o vyhostení troch pracovníkov Zastupiteľského úradu Ruskej federácie na Slovensku," uviedol začiatkom týždňa hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

K vyhosteným diplomatom sa na sociálnej sieti vyjadril aj premiér Igor Matovič. „Sú chvíle, kedy aj priateľom musíš určiť čiaru. Rusi sú naši slovanskí bratia a Rusko náš obchodný partner. Nič to však nemení na tom, že Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám," uviedol premiér v statuse na sociálnej sieti.

AKTUÁLNE Traja vyhostení ruskí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, gettyimages.com, SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Spočiatku sa objavili informácie, že dôvodom vyhostenia malo byť zneužitie vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ. Podľa našich informácií vyhostenie troch diplomatov s týmto prípadom úplne priamo nesúvisí. 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Moskva bude na vyhostenie svojich troch diplomatov zo Slovenska reagovať recipročne. Informovala o tom agentúra TASS. Ruský rezort zahraničia vo vyhlásení uviedol, že ruská strana - ako "tradične" v takýchto prípadoch - zareaguje na základe princípu reciprocity.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieRuskoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu