Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Je tu druhá vlna, potvrdil Krajčí: Ministerstvo neodporúča cestu do zahraničia

Zasadnutie pandemickej komisie Zobraziť galériu (6)
Zasadnutie pandemickej komisie (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. V súčasnosti krajina čelí druhej vlne nového koronavírusu. Po stretnutí Pandemickej komisie vlády SR to v utorok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Komisia navrhuje zasadnutie konzília odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách.

Je tu druhá vlna

Komisia na stretnutí schválila nový pandemický plán pre Slovensko. Stalo sa tak až na druhý pokus. Odborníci o ňom diskutovali po prvý raz ešte koncom júla, ale neodobrili ho pre viaceré pripomienky. Krajčí priblížil, že plán napovie, ako má Slovensko postupovať nielen pri pandémii nového koronavírusu, ale aj pri iných respiračných ochoreniach. Nový pandemický plán nebude používať informácie o kĺzavom mediáne.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Dobrou správou je, že Slovensko má oddnes nový pandemický plán. Podľa pandemického plánu máme zabezpečenú pripravenosť Slovenska na pandémiu akútnych respiračných ochorení aj do budúcna. Ten pandemický plán bol prepracovaný v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou ochorenia COVID-19. Jeho cieľom je eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, chodu hospodárstva, stavanie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zabepečujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním ochrany verejného zdravia," povedal Krajčí.

Zasadnutie pandemickej komisie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ministerstvo neodporúča cestovať do zahraničia

Ministerstvo zdravotníctva SR aktuálne neodporúča cestovanie do zahraničia. Dôvodom je aktuálna situácia okolo nového koronavírusu. Nárast druhej vlny pandémie nového druhu koronavírusu je na Slovensku ešte relatívne dobrý.

KORONAVÍRUS Pandemický plán počíta s viacerými fázami: Slovensko sa nachádza v prvej

"Situácia je pod kontrolou aj vďaka enormnému úsiliu regionálnych hygienikov a pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva," konštatoval Krajčí s tým, že v okolitých krajinách je situácia komplikovanejšia. Komisia by mala zadefinovať aj menej bezpečné regióny iných krajín. Počty chorých rastú napríklad v Česku či Poľsku. O bezpečnosti cestovania do iných krajín by mal rozhodnúť premiér Igor Matovič (OĽANO).

Zasadnutie pandemickej komisie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Deti pred nástupom do školy možno budú musieť mať čestné vyhlásenie

Rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou. Odporúčanie na zavedenie tzv. vyhlásenia o bezinfekčnosti chce minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) predniesť na stredajšom (12. 8.) rokovaní vlády. 

V prípade, že sa dieťa ocitlo v zahraničí počas tohto obdobia, malo by zostať v karanténe s rodičmi. Rodič by podľa Krajčího mohol na toto dieťa čerpať ošetrovné. V prípade, že by rodičia chceli, aby dieťa do školy nastúpilo skôr, budú musieť test na prítomnosť nového koronavírusu zaplatiť.

Zasadnutie pandemickej komisie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Univerzity by mali zaistiť karanténne zariadenia pre určitých študentov

Pandemická komisia vlády SR navrhne, aby slovenské univerzity zabezpečili karanténne zariadenia pre študentov z takzvaných červených krajín, pretože práve z nich Slovensko zaznamenalo najviac importovaných prípadov COVID-19. V utorok to na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR uviedol šéf rezortu Marek Krajčí (OĽANO).

Toto opatrenie by sa v súvislosti so začiatkom školského a akademického roka malo okrem univerzít dotknúť okrem vysokých škôl aj stredných škôl s internátmi. Zriadiť by mali izolačnú izbu pre potencionálnych pozitívnych študentov s ochorením COVID-19. V nej by mali byť ubytovaní, kým nebudú môcť vycestovať naspäť domov.

KORONAVÍRUS Je tu druhá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že veľa epidémií na Slovensku vzniklo z dôvodu importovaného prenosu, najmä z Ukrajiny, Srbska a Česka. V ďalších prípadoch ide o kontakty s nakazenými. Veľkým firmám odporúča "oprášiť krízové plány" a nastaviť pravidlá pre zamestnancov. "Môže sa stať, že budú riešiť epidémie aj v týchto veľkých firmách a budú musieť pre tieto prípady uzatvoriť aj časti prevádzky," dodal.

Viac o téme: SlovenskoMarek KrajčíPandemická komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu