Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Meteorológovia prichádzajú s varovaním: V týchto okresoch Slovenska hrozia búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na búrky na väčšine územia Slovenska počas pondelkového popoludnia. V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) rozšíril výstrahy pred búrkami aj pre západné Slovensko. Prvý stupeň výstrah tak platí aj pre Bratislavský a Trnavský kraj. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke."S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," približuje SHMÚ.

 Podľa meteorológov sa najvýraznejšia búrková aktivita presunula nad západné Slovensko. "Najsilnejšia búrka je momentálne v okrese Hlohovec," približuje SHMÚ na sociálne sieti. Upozorňuje, že sa môžu vyskytnúť prívalové zrážky či menšie krúpy, ale pri horúčavách je pravdepodobné aj výrazné krátkodobé zosilnenie vetra.

Bez výstrah je momentálne väčšina územia Prešovského a Košického kraja. Výstrahy tam platia len pre okres Poprad v Prešovskom kraji a okres Rožňava v Košickom kraji. Výstrahy platia predbežne do 20.00 h.

Aktuálne sa vyskytujú búrky v týchto mestách:
Bánovce nad Bebravou (severne), Turčianske Teplice, Čičmany, Handlová
Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Žarnovica, Detva, Brezno, Revúca, Nové Zámky,Šurany

Búrky sa presúvajú zo severu
Zobraziť galériu (3)
Búrky sa presúvajú zo severu  (Zdroj: SHMÚ)


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.topky.sk


V troch krajoch, a to Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom, platia naďalej výstrahy prvého stupňa týkajúce sa vysokých teplôt. Teploty môžu popoludní dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

Meteorológovia prichádzajú s varovaním:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

Viac o téme: PočasieBúrkySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu