Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Zásadný snem strany Za ľudí: FOTO Kiska v politike skončil, nahradí ho Remišová

Snem strany Za ľudí Zobraziť galériu (12)
Snem strany Za ľudí (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

TRENČIANSKE TEPLICE – Vládna strana Za ľudí si na svojom sobotňajšom sneme zvolila nového predsedu. Stranu povedie Veronika Remišová. Na tento post okrem nej kandidoval aj člen predsedníctva a poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Kollár. Kiska po sneme potvrdil svoj definitívny odchod z politiky. Už sú známi aj noví podpredsedovia strany.

Politológovia hovoria o vážnej situácii v strane Za ľudí: Voľba šéfa rozhodne o jej budúcnosti

Snem Za ľudí sa začal o 10.00 h v Trenčianskych Tepliciach. „Pozvanie na snem dostalo takmer 90 delegátov, ktorých zvolilo 60 okresných snemov strany, a delegátmi sú aj 20 členovia predsedníctva strany Za ľudí,“ priblížila strana.

Snem strany Za ľudí
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Stranu Za ľudí povedie Remišová

Novou predsedníčkou strany Za ľudí sa stala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.

Na sneme ju zvolili delegáti strany. Zvíťazila nad poslancom NR SR Miroslavom Kollárom. Doteraz viedol stranu exprezident Andrej Kiska.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB/Veronika Remišová )

Remišová chce, aby strana pokračovala vo vízii, ktorú nastavil Kiska. „Aby sme boli modernou, európskou stredovou stranou, rozumnou a slušnou silou v slovenskej politike. Myslím si, že takáto stredová alternatíva na politickej scéne nie je. My sme jediná takáto alternatíva. Verím, že s odborným potenciálom, ktorý máme, budeme rásť a budeme silnou stranou,“ povedala.

Predstava stredovej strany podľa nej nie je "bez chuti a zápachu". „Je to vízia, ktorá v sebe spája konzervatívnejšie cítiacich ľudí aj liberálnejšie cítiacich ľudí. Vízia rozumnej stredovej strany, strany ekonomických istôt, a toto Slovensko potrebuje. Od začiatku máme v programe silný dôraz na regióny. Ale to neznamená, že našimi silnými baštami nemôžu byť Bratislava a Košice. Avšak gro problémov, ktoré Slovensko trápia, či je to zdravotníctvo, školstvo, daňová reforma, inovácie, veda, výskum, sú problémy, ktoré krajinu trápia či žijete vo veľkom meste, v malom meste alebo v obci,“ podotkla Remišová.

AKTUÁLNE Zásadný snem strany
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Jej protikandidát v súboji o predsednícky post Remišovej po voľbách zablahoželal k víťazstvu. „Dáva jej jasný a silný mandát nasmerovať stranu tak, ako bola definovaná jej vízia. Držím jej v tom palce. V prípade záujmu som plne pripravený jej v tom pomôcť. Rešpektujem vôľu delegátov snemu. Aj výsledok ukazuje, že časť štruktúr má záujem o štandardnú demokratickú diskusiu. Myslím si, že aj ľuďom, ktorí odchádzajú s tým, že nevyhral ich kandidát, umožní pokračovať a spolupracovať vo vnútri strany,“ dodal Kollár.

Neúspešný kandidát na predsedu strany Za ľudí Miroslav Kollár
Zobraziť galériu (12)
Neúspešný kandidát na predsedu strany Za ľudí Miroslav Kollár  (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

Kiska v politike skončil

Bývalý predseda strany Za ľudí Andrej Kiska "dnešným dňom" v politike končí. Uviedol to na tlačovej konferencii v rámci snemu strany. Dôvodom sú najmä jeho zdravotné problémy, pričom priestor chce prenechať mladším.

FOTO Andrej Kiska po dlhodobých zdravotných problémoch oznámil zarážajúcu správu!

AKTUÁLNE Zásadný snem strany
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Uviedol, že z politiky sa stiahol po ôsmich rokoch, pričom robil všetko preto, aby zo Slovenska bolo miesto, kde ľudia budú chcieť žiť a budú na neho hrdí. Potvrdil, že nie všetko sa mu podarilo a urobil aj chyby. „Slovensko sa za tých osem rokov posunulo dopredu a ja dúfam, že som aspoň malilinkým kúštikom tomu pomohol,“ povedal Kiska.

Súčasne poukázal na to, že má rôzne zdravotné problémy. „Každý politik by sa mal naučiť povedať dosť, stačí. Takže stačí,“ povedal Kiska. Na sneme povedal, že ak bude od neho niekto niečo potrebovať, bude k dispozícii.

Kiska po tom, čo za novú predsedníčku strany bola zvolená Remišová, odišiel zo snemu. 

AKTUÁLNE Zásadný snem strany
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Strana Za ľudí bude mať sedem podpredsedov

Okrem doterajších podpredsedov – Juraj Šeliga, Jana Žitňanská, Vladimír Ledecký a Michal Luciak – k nimi pribudli aj tri nové podpredsedníčky. Ide o ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a poslankyne parlamentu Vieru Leščákovú a Miriam Šutekovú.

Podľa Kisku je najdôležitejším problémom strany vnútorná nejednota

V úvode snemu vystúpil s príhovorom Kiska. „V politike je dôležité hrať tímovo, nemyslieť na seba, na svoje PR a snažiť sa byť miláčikom médií. Chcem vám pripomenúť, že pre nás všetkých musí byť najväčšou prioritou krajina a jej ľudia. Tým musíme pomáhať a tomu podriadiť egá a ambície. Kto toto nedokáže, nemôže chcieť rešpekt u partnerov, kolegov, ani voličov. Platí to pre členov vo vláde aj pre našich poslancov,“ zdôraznil Kiska.

Pripomenul, že po minuloročnom sneme si strana stanovila dve základné úlohy. „Prvou bolo pomôcť odstaviť od vlády stranu Smer-SD. Naša strana, my všetci máme na tom veľký podiel. Druhou úlohou bolo vytvoriť silný koaličný blok. Žiaľ, toto nevyšlo. Vzájomné útoky medzi opozičnými stranami boli silné a boli jedným z dôvodov, že sa do parlamentu nedostali naši najbližší partneri - PS, Spolu a KDH. Keďže sme chceli pomôcť zmene našej krajiny, rozhodli sme sa stať súčasťou koalície, ktorú sme si v takejto podobe určite neželali,“ uviedol.

Členovia strany Jana Žitňanská (vľavo) a Andrej Kiska sledujú prejav kandidáta na predsedu strany Miroslava Kollára
Zobraziť galériu (12)
Členovia strany Jana Žitňanská (vľavo) a Andrej Kiska sledujú prejav kandidáta na predsedu strany Miroslava Kollára  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Dosluhujúci predseda strany Za ľudí tiež povedal, že ideály a hodnoty, na ktorých bola strana postavená a zakotvila ich v programe, by sme meniť nemali. „Musíme meniť nástroje, ako ich propagovať a dostať medzi potenciálnych voličov. Prosím, nemeňme náš hodnotový rebríček, náš základ, na ktorom strana vznikla. Sme stranou stredu. Stranou rozumu a odbornosti. Nenechajme sa marketingovo stiahnuť prúdom, keď cítime príležitosť, ale odklonila by nás od našej identity, od nášho DNA. Naša krajina potrebuje stranu, s ktorou sa demokratický občan, ktorý odsudzuje populizmus a krajné riešenia, vie stotožniť. My takou stranou sme, ostaňme ňou,“ vyzval Kiska.

Kiska oznámil, že mal podozrenie na nádorové ochorenie

Prejav pred delegátmi snemu označil Kiska za pravdepodobne posledný v pozícii aktívneho politika. Tiež priznal, že mal podozrenie na nádorové ochorenie. „Keď sa pozriem späť na týchto osem rokov, nikdy som neoľutoval, že som do politiky vošiel. Urobil som veľa chýb, určite. Ale vždy som sa snažil, aby sa Slovensko stalo krajinou, na ktorú všetci budeme hrdí, a v ktorej bude radosť žiť. Asi pred dvoma týždňami sa k mojim zdravotným problémom pridalo podozrenie z nádorového ochorenia. Keď ma vkladali do toho veľkého tunela na CT, premietal som si svoj život, úspechy aj neúspechy. Uvedomil som si, a s tým sa chcem s vami rozlúčiť, nebojte sa snívať. Nebojte sa vyskúšať veci meniť. Možno sa sny nenaplnia a veci sa nezmenia. Ale vy budete spokojní, že ste to vyskúšali, že ste neostali v kúte, ale zabojovali. Že váš život má zmysel,“ uzavrel Kiska.

Kandidátka na predsedníčku strany Veronika Remišová reční k delegátom počas snemu strany
Zobraziť galériu (12)
Kandidátka na predsedníčku strany Veronika Remišová reční k delegátom počas snemu strany  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Kandidát na predsedu strany Miroslav Kollár reční k delegátom
Zobraziť galériu (12)
Kandidát na predsedu strany Miroslav Kollár reční k delegátom  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

 

 

Viac o téme: Trenčianske TepliceSnemZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu