Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekliate miesta na Slovensku: Ročne pod vlak skočia desiatky ľudí, KORONAkríza priniesla šokujúce čísla!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vyše 540 ľudí za uplynulých desať rokov spáchalo na Slovensku samovraždu pod kolesami vlaku. Aký bol dôvod, sa v mnohých prípadoch okolie nikdy nedozvie. Počas mimoriadneho stavu v súvislosti s pandémiou však štatistiky priniesli prekvapivé čísla.

Ako uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová počas mimoriadneho stavu v súvislosti s prevenciou pred koronavírusom Covid-19 zaznamenali nulový výskyt samovrážd. Jedným z dôvodov môže byť znížená frekvencia vlakov. Ľudia taktiež poväčšine rešpektovali nariadenia a zostávali doma.

To však neznamená, že vízia do budúcna je práve ružová. "Predpokladáme, že aj vzhľadom na blížiacu sa možno negatívnu finančnú situáciu mnohých ľudí budú zvažovať práve takúto formu ukončenia života," upozornila hovorkyňa. 

Tabuľka s prehľadom samovrážd na železničných tratiach za obdobie 10 rokov
Zobraziť galériu (3)
Tabuľka s prehľadom samovrážd na železničných tratiach za obdobie 10 rokov  (Zdroj: ŽSR)

Prekliate miesta, o ktorých sa radšej mlčí

Psychológovia z internetovej linky pomoci IPčko.sk si všimli, že na Slovensku je niekoľko miest, kde k samovražedným pokusom na železniciach dochádza opakovane. Pýtate sa, kde sa tieto prekliate úseky nachádzajú? Táto informácia zostáva zahalená rúškom tajomstva. A je na to veľmi pádny dôvod.

Kolajnice
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Čo sa týka úsekov, na ktorých evidujeme tieto mimoriadne udalosti, po odbornej debate s psychológmi a IPčkom sme sa rozhodli nezverejňovať miesta mimoriadnych udalostí, pretože môžu byť potenciálnym návodom pre ďalších ľudí, ktorí zvažujú ukončenie svojho života na železničných tratiach či mostoch," objasnila Achbergerová.

Nálepky nádeje

Železnice Slovenskej republiky a psychológovia z internetovej linky pomoci IPčko.sk predstavili nedávno projekt, ktorý by mal prispieť práve k zníženiu počtu samovrážd na koľajniciach. Ide o nálepky, ktoré odkazujú na odbornú pomoc.

"Chceli sme pomôcť tomu, aby na miestach, kam prirodzene ľudia prichádzajú s úmyslom zomrieť, mali možnosť sa dozvedieť o tom, že tá pomoc naozaj existuje," skonštatoval zakladateľ IPčka, psychológ Marek Madro.

S kolegami preto vytvorili neformálne nálepky, ktoré teraz umiestňujú na jednotlivé miesta. "Za posledný mesiac sme urobili 2900 kilometrov po Slovensku, nalepili sme zhruba 200 nálepiek s pomáhajúcim obsahom a boli sme presne na 45 miestach na Slovensku," priblížil.

Myslíte si, že takýto počin nepomôže? Omyl. Za mesiac sa im už ozvali dvaja ľudia, ktorí sa vďaka tejto nálepke dozvedeli o možnostiach pomoci.

Inšpirácia spoza hraníc

Pri tvorbe nálepky sa inšpirovali aj zahraničnými organizáciami. Tabule s formálnym vizuálom podľa Madra vyvolávajú dôveru v menšom počte ľudí. "Oveľa viac aj v zahraničí, napríklad v San Franciscu, fungovali neformálne nálepky," dodal.

Za posledného pol roka mala linka 114 kontaktov, kde dokázali poradenským rozhovorom odvrátiť rozhodnutie o samovražde. "Niekedy ten rozhovor trvá pár minút, niekedy sú to aj hodiny, najčastejšie takýto rozhovor trvá okolo 90 minút," ozrejmil Madro.

ŽSR vítajú, že ich IPčko oslovilo s ponukou na spoluprácu práve pri takomto projekte. Momentálne je ich spolupráca založená iba na odovzdávaní informácií, hľadajú sa však ďalšie možnosti.

"Za železnice evidujeme ročne okolo 70 dokonaných samovrážd. Nemáme evidenciu samovrážd v štádiu pokusu a sme veľmi radi, že vnímame klesajúci trend samovrážd, čo je spôsobené určite aj takýmito iniciatívami," poznamenala Achbergerová. Spoločne s IPčkom sa chystajú zorganizovať stretnutie aj s odborom bezpečnosti ŽSR.

Dve výzvy

Na nálepkách sú dve výzvy. Jedna z nich je volaj, pričom sa tam uvádza bezplatná linka pomoci 0800 500 333. Oveľa častejšie však podľa Madra ľudia v týchto situáciách četujú, pretože to považujú za anonymnejšie. Na nálepke je preto aj kontakt na IPčko.sk.

Viac o téme: ŽelezniceSamovraždyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu