Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kollárovci prelievajú peniaze medzi firmou a hnutím: V hre sú drahé autá, v jednom sa vozí aj Krištúfková

Kollárovo hnutie malo prenajímať luxusné autá Zobraziť galériu (3)
Kollárovo hnutie malo prenajímať luxusné autá (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, gettyimages.com)

BRATISLAVA - Politické strany majú na Slovensku každoročnú zákonnú povinnosť uvádzať dary, finančné príjmy či počet členov daného subjektu v súhrnnej výročnej správe. Pri vládnej strane Borisa Kollára Sme rodina je pohľad na tieto závery ešte zaujímavejší. V hre sú totiž luxusné autá a prelievanie peňazí firme Borisa Kollára.

Podľa zistení Hospodárskych novín totiž hnutie Sme rodina malo platiť za luxusné autá Kollárovej firme. Z výročnej správy za minulý rok podľa HN možno vyčítať to, ako subjekt prelieva peniaze aj do jeho spoločností.

Prenájom priestorov a luxusné vozy za tisíce eur

Informácie má poskytovať práve výročná správa, z ktorej vyplýva, že za minulý rok hnutie platilo za priestory v ktorých sídli firme, ktorú vedie jej vlastný predseda - Boris Kollár. Išlo o sumu takmer dvoch miliónov eur. Okrem toho sú tu ďalšie zaujímavé položky.

Ide napríklad o autá značky Range Rover, ktorých hodnota sa na trhu pohybuje na úrovní stotisíc eur za kus. Za prenájom týchto áut zaplatilo Sme rodina dohromady asi 73-tisíc eur. Práve v tomto kontexte sa vynorila ďalšia zaujímavá informácia.

Kollárovci prelievajú peniaze medzi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Autá na rôznych, zaujímavých miestach

Jedno zo spomínaných vozidiel totiž na svoje súkromné účely používala aj poslankyňa a matka jedného z Kollárových detí Petra Krištúfková. Tá sa v týchto dňoch skôr nelichotivo zviditeľnila pri neúspešnom udržaní sa na poste štátnej splnomocnenkyne na ministerstve práce aj v dôsledku jej diplomovej práce.

Sme rodina za auto zaplatilo firme Goimpex Bratislava. Predseda Sme rodina je v nej jediný akcionárov. Išlo o sumu 37-tisíc eur. Ďalšie z týchto aut putovalo do spoločnosti Fun Media Group. Tá je tiež známa tým, že patrí pod krídla Kollára.

Archívna fotografia Boris Kollára, ktorý odchádza z parlamentu na práve spomínanom Range Roveri
Zobraziť galériu (3)
Archívna fotografia Boris Kollára, ktorý odchádza z parlamentu na práve spomínanom Range Roveri  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

O aute poslankyne Krištúfkovej sa hovorilo už  začiatkom minulého roka. Nepovedala vtedy ani to, za koľko ho kúpila a ani to, či ho vôbec kúpila alebo ho len prenajíma. Auto podľa jej slov nemá nič spoločné s hnutím Sme rodina. Kollár zas povedal, že auto je napísané na jednu z jeho firiem, ktorá ho prenajíma priamo poslankyni Krištúfkovej. Podľa jeho slov navyše zaňho Krištúfková platí nájom, ktorý má pokryť aj náklady spoločnosti aj v dôsledku daňových predpisov.

Všetko vysvetlí po dovolenke

Po zverejnení výročnej správy bol Kollár konfrontovaný so zisteniami HN. „Som aktuálne na dovolenke a všetko vysvetlím po svojom návrate, čo bude po 10. auguste,“ odkázal. Tlačový odbor hnutia ešte doplnil, že vozidlo využívané Krištúfkovou neplatili daňoví poplatníci, ale bolo platené z "vlastnej podnikateľskej činnosti".

Hnutie Sme rodina má totiž aj iné príjmy ako tie, ktorý vyplývajú zo štátneho rozpočtu. Ide napríklad o prenájom kancelárií či garáží, za ktorý Sme rodina zarobilo viac ako 90-tisíc eur. Priestory sa nachádzajú v centre hlavného mesta.

Viac o téme: Luxusné autáBoris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu