Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Medzinárodne hľadaného Majského už vypátrali! Neuveríte, kde sa ukrýva

Jozef Majský Zobraziť galériu (4)
Jozef Majský (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Polícia dnes spustila po právoplatne odsúdenom podnikateľovi Jozefovi Majskom medzinárodne pátranie. Poobede už informovala, že pátranie bolo úspešné. Vraj sa ukrýva na psychiatrii.

Aktualizované 14:12

Polícia krátko po 14 hodine informovala, že Majského vypátrali v Prahe. Na základne získaných poznatkov od oddelenia cieľového pátrania slovenskej polície začali českí kolegovia preverovať miesta, na ktorých sa mohol zdržiavať právoplatne odsúdený Jozef Majský.

Medzinárodne hľadaného Majského už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

"Prvotné previerky neviedli k želanému výsledku. Získané indície napovedali, že odsúdený sa začal skrývať. Policajti ho napokon vypátrali v pražskej nemocnici. Podľa posledného vyjadrenia ošetrujúceho lekára nie je Majský schopný akýchkoľvek úkonov, a preto zostáva hospitalizovaný. O ďalšom vývoji vás budeme informovať," informovala polícia SR.

"Aj keď sa tento prípad ešte neskončil želaným záverom, je to ďalší dôkaz skvelej spolupráce pátracích tímov Policie České republiky a Policajného zboru," dodala.

Polícia neskôr status zmenila a slovo psychiatrii zmenila na praždskú nemocnicu.

Na Majského vydali medzinárodný zatykač

"Medzinárodné pátranie vyhlásené prostredníctvom Schengenského informačného systému (SIS) je dostupné v 30 krajinách, ktoré systém používajú, teda aj v Českej republike," uviedol  hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"V prípade, že je osoba vložená do databázy SIS, tak Polícia ČR plní úlohy nevyhnutné na to, aby bola vypátraná. V tomto konkrétnom prípade však nemôže poskytovať informácie o tom, či sa osoba v systéme nachádza, lebo nie sme tým orgánom, ktorý o príslušný vklad požiadal," povedal vedúci tlačového oddelenia Policajného prezídia ČR Ondřej Moravčík.

Pokiaľ by sa potvrdilo, že Majský sa zdržiava v Prahe, EZR smerom k jeho osobe by sa zaoberalo buď Krajské štátne zastupiteľstvo v Prahe alebo Krajské štátne zastupiteľstvo Praha-hlavné mesto. V prípade akéhokoľvek rozhodnutia, čo sa týka dodania Majského na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko, môžu podať procesné strany sťažnosť. O tom by zase rozhodovalo Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe.

Ako potvrdili viaceré justičné zdroje, do úvahy prichádza i možnosť, že by si Majský trest odpykal na území ČR vzhľadom na to, že má slovenské, ako aj české občianstvo. O tom by zase rozhodoval Najvyšší súd ČR. Vo štvrtok (30. 7.) vydal Najvyšší súd (NS) SR ďalší EZR, keď odvolal prvý EZR vo vzťahu k trestnému stíhaniu. Druhý EZR vydal NS SR s cieľom výkonu trestu odňatia slobody. Senát NS SR v stredu (29. 7.) zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody.

Pojednávanie sa konalo bez Majského prítomnosti, keďže sa stále nachádza v ČR. Krajský súd v Ostrave 20. júna nezobral Majského do predbežnej väzby. Naďalej sa však konalo, či Majského umiestnia do väzby vydávajúcej.

Viac o téme: PátranieOdsúdenieJozef MajskýZatýkací rozkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu