Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Opozícia sa pokúsi odvolať premiéra: Matovič môže zľahčovať, čo chce

Opozícia podá návrh na odvolanie predsedu vlády SR Zobraziť galériu (4)
Opozícia podá návrh na odvolanie predsedu vlády SR (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Smeru a strany Hlas-SD podajú spoločný návrh na odvolávanie premiéra Igora Matoviča. Dôvodom je jeho diplomová práca, v ktorej mal podľa médií vykradnúť dve knihy. Na podanie návrhu je potrebných 30 hlasov.

VIDEO Poslanci Smeru podávajú návrh na odvolanie premiéra Matoviča

Opozícia sa pokúsi odvolať premiéra Igora Matoviča (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:40 „Môže zľahčovať premiér čo chce, ale plagiátorstvo je v Európe veľký problém. Za to sa odstupuje,“ povedal Raši. 

Aktualizované 13:31 Schôdzu chceli iniciovať bez poslancov strany ĽSNS. Zo strany Smer podpísalo návrh 24 poslancov, zo strany Hlas 15 poslancov. „Je to síce len tretina poslancov, ale stačí to,“ povedal Raši. 

Aktualizované 13:29 Blanár uviedol, že v návrhu netreba hľadať senzácie. „Dlho sme čakali, hovorili sme si, že tomu dávame čas. Nechceli sme z toho v čase koronakrízy vytĺkať politický kapitál,“ povedal. 

Aktualizované 13:24 „Igor Matovič nie je schopný riadiť krajinu tak, aby ju dokázal z tejto krízy vyviesť,“ povedal Blanár. 

Aktualizované 13:15 Kauza plagiátorstva je podľa Blanára len čerešničkou na torte. V skratke zhrnul štyri ďalšie dôvody. Podľa nich neplní svoje sľuby, odchyľuje od programového vyhlásenia vlády, nepripravenosť na plnenie ústavných povinností vlády a neexistencia uceleného postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze.

Aktualizované 13:12 Podpredseda Smeru v úvode uviedol, že sa im podarilo zozbierať 30 hlasov spolu s poslancami okolo Petra Pellegriniho a jeho strany Hlas. „Sme presvedčený, že zlodej a klamár nemôže byť predsedom vlády SR,“ povedal zástupca Hlasu Richard Raši.


Plagiátorskému škandálu už čelí aj samotný premiér! Veľké priznanie Matoviča po odhalení


Odvolávanie Matoviča

Spoločný návrh na odvolanie premiéra Igora Matoviča predložia nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho spolu so stranou Smer a ďalšími štyrmi nezaradenými poslancami Národnej rady SR. Podpredseda Smeru Juraj Blanár doplnil, že v strane prijali ponuku Pellegriniho a pridali sa k jeho podpisom. Dodal, že návrh na zvolanie schôdze by chceli podať v utorok (21. 7.).

VIDEO Opozícia sa pokúsi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
 

Poslanci okolo Pellegriniho minulý týždeň vyzvali premiéra, aby z funkcie odstúpil pre kauzu svojej diplomovej práce. Tvrdia, že zlodej a klamár nemôže byť predsedom vlády. Podobne to vidia aj poslanci Smeru-SD. Obe strany začali zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Potrebných je aspoň 30 podpisov. Fico na dnešnej tlačovke uviedol, že z jeho strany návrh podpísalo 24 poslancov. 

VIDEO Opozícia sa pokúsi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Premiérova diplomovka

Podľa medializovaných informácií má byť diplomová práca premiéra Matoviča o daňovom systéme plagiátom. Odpísať v nej mal dve knihy od trojice slovenských ekonómov. Premiér sa na sociálnej sieti ospravedlnil všetkým poctivým študentom. Priznal, že počas štúdia odpisoval a že by zrejme mal prísť o titul. Z pozície premiéra odstúpi vtedy, keď splní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu