Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politici reagujú na Matovičovu diplomovku: Podľa Rašiho by mal odstúpiť, SaS zvažuje možnosti

Igor Matovič Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič (OĽaNO) by mal pre kauzu svojej diplomovej práce odísť z funkcie. Ak tak neurobí, nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho zrejme zvážia svoj ďalší postup v tejto súvislosti. Uviedol to poslanec Richard Raši (nezaradený) na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

"Keď to vezmeme čisto mechanicky, Andrej Danko naozaj použil aspoň päť zdrojov, Igor Matovič zlepil prácu z dvoch kníh. To je už naozaj hanba. Toto je možno zatiaľ zo všetkých plagiátov, ktoré boli mediálne pertraktované, asi najhorší príklad," uviedol Raši s tým, že ak by sa porovnala s ostatnými medializovanými prácami verejných funkcionárov, premiérova je urobená "najhulvátskejšie".

Plagiátorskému škandálu už čelí aj samotný premiér! Veľké priznanie Matoviča po odhalení

Pripomenul slová Matoviča z obdobia, keď sa riešila práca bývalého predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka. Podotkol, že podľa vlastnej definície, ktorú vtedy použil, je Matovič zlodej. Poukázal aj na vtedajšie vyjadrenia hnutia OĽaNO, že v každej normálnej krajine by politik pre takúto kauzu odstúpil. Vyzval preto premiéra, aby tak urobil.

Politici reagujú na Matovičovu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa medializovaných informácií má byť diplomová práca premiéra Matoviča o daňovom systéme plagiátom. Opísať v nej mal dve knihy od trojice slovenských ekonómov. Premiér sa na sociálnej sieti ospravedlnil všetkým poctivým študentom. Priznal, že počas štúdia odpisoval a že by zrejme mal prísť o titul. Z pozície premiéra odstúpi vtedy, keď splní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil.

Podľa Fica je Matovič duševne nespôsobilý

Predsedu Smeru-SD Roberta Fica vôbec neprekvapuje, že Matovič podvádzal pri diplomovej práci. Celý premiérov život je podľa neho o podvode. "V Smere-SD si kladieme otázku, či už nie je čas otvoriť ľuďom oči a podať návrh na vyslovenie nedôvery Matovičovi. Nie za diplomovku, ale za jeho charakter. Máme však dilemu, či ústava vôbec umožňuje vyslovenie nedôvery duševne nespôsobilým osobám," uviedol na sociálnej sieti.

Politici reagujú na Matovičovu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Titul nie je na ozdobu

Univerzita Komenského (UK) trvá na júnovom vyhlásení, v ktorom spoločne so Združením výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a predsedom Slovenskej akadémie vied (SAV) odsúdili plagiátorstvo. Zároveň však odmieta aj vyhlásenia, ktoré dehonestujú akademickú prácu a úprimnú snahu množstva študentov a akademických pracovníkov študovať čestne.

Vníma to ako výzvu neustávať v dlhodobom úsilí podporovať vedeckú gramotnosť a presadzovať princípy akademickej poctivosti. Informovala hovorkyňa UK Lenka Miller. Akademici reagovali na správy o kvalifikačných prácach ďalších dvoch politikov - ministra Branislava Gröhlinga (SaS) a predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO). "Akademický titul nemá byť znakom sociálneho statusu, ale výsledkom poctivého akademického prístupu," zdôraznili akademici.

Politici reagujú na Matovičovu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Hovorkyňa UK pripomenula, že plagiátorstvo je problémom akademickej sféry v celom svete a úplne imúnna voči nemu nie je žiadna inštitúcia. "Naša univerzita sa snaží neustále zlepšovať procesy, ktoré vedú ku kvalitnejšej práci so zdrojmi. Počas leta napríklad plánujeme aktualizovať pokyny pre školiteľov a oponentov pri posudzovaní zhody, plánujeme posilniť podporu pre akademikov zameranú na prácu so zdrojmi a citovanie a prehodnocujeme aj možnosti rozširovania licencií antiplagiátorských systémov," priblížila.

Šeliga hovorí o strašnej hanbe

Podpredseda Za ľudí a parlamentu Juraj Šeliga označil prípad Matovičovej diplomovky za „strašnú hanbu“. „Viem, že nechcem návrat Fica, Pellegriniho, nedajbože, nástup fašistov, ale toto je strašná hanba. Prepáčte. Po ostatných troch týždňoch, prepáčte,“ napísal na sociálnej sieti. „V tejto chvíli viem iba to, že to musím nejako spracovať. Toto je tá politická kultúra, ktorú sme chceli? Takto vyzerá prebratie zodpovednosti? Tak to sme teda ďaleko nedošli,“ doplnil.

Podpredseda NR SR Juraj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Strana SaS potrebuje zvážiť všetky možnosti a poradiť sa na poslaneckom klube a vo vnútri strany," uviedol v reakcii hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Podpredsedníčka Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová je presvedčená, že pre individuálne zlyhania niektorých členov koalície spred 20 rokov a mimo politiky nemôžu uvoľňovať cestu ľuďom, ktorí rovnaké zlyhania na rozdiel členov Za ľudí potichu tolerovali. Deklaruje, že Za ľudí urobia všetko preto, aby sa také veci pri písaní diplomových prác, ako urobili Danko, Kollár, Gröhling či Matovič, nemohli zopakovať, a aby sa dalo také konanie aj potrestať.

Politici reagujú na Matovičovu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Vyvodenie osobnej zodpovednosti zlyháva. Nie je vylúčené, že podobných odhalení bude pribúdať, preto potrebuje systémové riešenie," komentovala na sociálnej sieti. Zároveň vyzvala koaličných partnerov, aby sa kvalita školstva stala naozaj prioritou vlády.

Viac o téme: Diplomová prácaPlagiátReakcieIgor MatovičRichard RašiSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu