Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS na Slovensku neustupuje: Infekcia sa objavila aj na prešovskej psychiatrii!

(Zdroj: SITA/AP)

PREŠOV - Po pár týždňoch pokoja sa zdá, že koronavírus opäť naberá na sile. Počet prípadov infikovaných na Slovensku každým dňom narastá. Najnovšie sa mal objaviť aj v Prešove.

Infekcia sa objavila na psychiatrickom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana. Podľa informácií presov.korzar.sme.sk pozitívny test na ochorenie Covid-19 zaznamenali u jednej zo zamestnankýň. Neskôr pribudli aj ďalší. 

Portál mala informovať pracovníčka z iného oddelenie fakultnej nemocnice. Ľudia majú v súvislosti so šírením koronavírusu obavy. Prešovská nemocnica informáciu o pozitívnych prípadoch portálu potvrdila a sprísnila aj opatrenia. Otestovaní boli aj ďalší zamestnanci, výsledky boli negatívne. 

KORONAVÍRUS V prešovskom CSS sú i napriek negatívnym výsledkom sprísnené opatrenia

Podľa čitateľky bola v piatok 10. júla na oddelení psychiatrie FNsP Prešov pozitívne testovaná jedna zamestnankyňa. Podľa informácií portálu už v sobotu to boli štyri pozitívne testy a so zamestnancami boli v úzkom kontakte ďalší zamestnanci, ktorí sa pohybujú aj medzi pacientmi. 

Vedenie FNsP J. A. Reimana tvrdí, že má situáciu pod kontrolou. „Na oddelení psychiatrie sme zaznamenali pracovníkov, ktorí boli pozitívne testovaní na koronavírus, nemocniční epidemiológovia identifikovali ďalšie blízke kontakty. O všetkých týchto osobách má vedomosť Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove, ktorý im nariadil domácu karanténu. Ostatní zdravotnícki pracovníci boli preventívne testovaní a sú negatívni,“ povedala pre portál hovorkyňa FNsP Renáta Cenková.

Zároveň zdôraznila, že sa uskutočnilo aj testovanie pacientov, pričom výsledky všetkých sú negatívne. „Zdravotnícky personál FNsP J. A. Reimana Prešov pri svojej práci dodržiava všetky podmienky určené usmerneniami hlavného hygienika SR – predovšetkým dôsledné používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov, tzv. bariérovú ošetrovateľskú starostlivosť, denné monitorovanie zdravotného stavu a podobne,“ doplnila.

V Prešove sa boja

Pracovníčka FNsP, ktorá médiá informovala, vyjadrila obavy z rozšírenia nákazy. „Veľmi sa všetci bojíme, že sa to rozšíri na celú nemocnicu, a tak aj v celom Prešove. Veď za nedodržanie karantény by mal niekto niesť zodpovednosť. Je tam nie jeden, ale niekoľko zamestnancov, ktorí sa pohybujú po meste a chodia naďalej do práce dokonca MHD. A testujú ich len postupne, nie naraz, aby sa nestalo, že nebude mať kto pracovať, keď sa naozaj potvrdí, že väčšina zamestnancov je pozitívna,“ tvrdí.

Nemocnica však tvrdí, že obavy z toho, že by sa nový koronavírus mohol masívne šíriť v nemocnici, nemá. Zabrániť tomu majú aj nové opatrenia. „Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu v regióne a intenzívnu komunikáciu medzi FNsP J. A. Reimana Prešov a RÚVZ sme pristúpili k viacerým opatreniam. Okrem dodržiavania všetkých hygienicko-epidemiologických opatrení v súlade s usmerneniami hlavného hygienika SR sme zároveň v našom zdravotníckom zariadení zakázali návštevy a zaviedli triáž pacientov pred jednotlivými pavilónmi nemocnice,“ konštatovala Renáta Cenková.

Viac o téme: PrešovKoronavírusPsychiatrická nemocnicaCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu