Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čaputová prehovorila ku Gröhlingovej diplomovke: Chce vedieť viac, predvolanie na koberček!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Jana Birošová, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa chce dôkladnejšie oboznámiť aj s argumentáciou ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) k jeho diplomovej práci. Uviedol to hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Zdôvodňuje to tým, že podľa utorkových vyjadrení šéfa rezortu školstva by to znamenalo, že štandardy súvisiace s posudzovaním záverečných prác na fakulte, na ktorej štúdium ukončil, boli v minulosti nastavené veľmi nízko. Prezidentka pripomína, že so súčasnou vládou sa spájajú oprávnené očakávania verejnosti k uplatňovaniu politickej kultúry aj politickej zodpovednosti. "Pre budovanie dôvery v spravodlivosť a inštitúcie je veľmi dôležité dodržiavanie presne takých istých princípov, ktoré predstavitelia koalície žiadali v minulosti od svojich politických oponentov," dodala.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kancelária prezidentky SR)

Šéf rezortu školstva v utorok uviedol, že netvrdí, že jeho "práca je hviezdna a super", ale nepovažuje za správne, aby sa tieto práce z minulosti posudzovali podľa aktuálnych podmienok. Zdôraznil, že keď sa po rokoch pozrel na svoju prácu, tak by ju v súčasnosti napísal lepšie. Za svojím titulom si však stojí a odmieta, že by sa k nemu dostal podvodom. Tvrdí, že prácu napísal podľa vtedy platných pravidiel, ktoré povoľovali 50-percentnú zhodu. K faktu, že jeho prácu odstránili z internetu po 11 rokoch, sa vyjadril, že ju museli odstrániť na základe licenčnej zmluvy. "Práca je zverejnená v knižnici a môžete si ju tam pokojne pozrieť. To, o čom sa včera písalo, bol iba internetový zdroj," vysvetlil Gröhling.

Denník N v pondelok (13. 7.) informoval, že minister školstva získal magisterský titul za diplomovku, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu, a odkopíroval do nej skoro celú svoju bakalársku prácu. "V čase škandálu Borisa Kollára (Sme rodina) Paneurópsku vysokú školu požiadal, aby stiahla jeho práce z webu knižnice," uviedol denník. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) reagoval, že by mu bolo ľúto, ak by vláda o Gröhlinga ako o ministra školstva prišla.

Gröhling by sa mal k tomu postaviť chlapsky

Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (nezaradený) zatiaľ nezachytil, že by chcel minister školstva Branislav Gröhling (SaS) urobiť politické gesto v súvislosti so svojou záverečnou prácou. Minister by sa podľa Pellegriniho mal k prípadu postaviť "chlapsky". Vládna koalícia sa v tejto veci podľa Pellegriniho bude podporovať. Predseda Smeru-SD Robert Fico nechcel Gröhlinga komentovať. V tejto súvislosti označil súčasnú koalíciu za nekompetentnú partiu.

Čaputová prehovorila ku Gröhlingovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini si myslí, že keď politické gesto neurobil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ako druhý najvyšší ústavný činiteľ, tak by sa "možno viac chlapsky" mal k veci postaviť minister školstva, ktorý má byť podľa jeho slov etalónom čestnosti a vzorom pre všetkých študentov "a nie svoju prácu žiadať utajiť alebo ju stiahnuť z internetu".

"Bolo by to veľmi dobré politické gesto a keďže tak nemieni spraviť a asi tak nespraví, myslím si, že si ľudia pomyslia celkovo o strane SaS svoje, pretože si budú púšťať vyjadrenia predstaviteľov SaS z minulého týždňa vo vzťahu k Borisovi Kollárovi a teraz budú vidieť zase to 'salto mortale', keď už ide o ich vlastného ministra, je všetko naopak," priblížil podpredseda parlamentu. Pellegrini si myslí, že prípad netreba nechať zamiesť pod koberec. "Nakoniec sa z koalície stane banda, čo sa bude navzájom podporovať, len aby im neprišli na tieto pofidérne záverečné práce," dodal.

Smer-SD si podľa Fica zachová svoju vnútornú integritu, keď nekomentoval ani prípad Kollárovej práce, ani rigoróznej práce niekdajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka. Fico podľa svojich slov nemá dostatok informácií a nechce vynášať súdy. Dodal len, že 'takáto nekompetentná partia ľudí' nikdy na Slovensku nevládla. "To, že niekto opísal diplomovku, je vrchol ich spôsobu života," skonštatoval.

Viac o téme: DiplomovkaSaSZuzana ČaputováBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu