Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poľské voľby vzbudili vášne: Je to posun k autoritárskemu vládnutiu! Kollár zdieľal konšpiračný web

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poľské voľby rezonovali cez víkend po celej Európe, ktorá s napätím čakala na výsledky volieb. Kým väčšina politikov nevníma výsledky poľských volieb príliš pozitívne, šéf slovenského parlamentu Boris Kollár prezidentovi zagratuloval. Zdieľal pritom článok konšpiračného webu Hlavné správy.

V článku konšpiračného webu sa uvádza, že "varšavká kaviareň prehrala a Poľsko sa ubránilo pred liberalizmom a zachránilo aj Vyšehradskú štvorku". Práve tento článok si zdieľal aj predseda parlamentu Boris Kollár. 


Prezidentské voľby rozdelili Poľsko na dva protichodné tábory! Najtesnejšia porážka liberála


Kollár zdieľa konšpiračný web

V článku opisovali voľby tak, že "našťastie" vyhral zdravý rozum a konzervatívne hodnoty nad "dekadentnou cestou liberalizmu". "Čo na to povedať, veľká radosť a obrovská gratulácia do Poľska. Veľmi sme Andrzdejovi Dudovi držali palce...," napísal Kollár na Facebooku. Hlavné správy sú konšpiračným webom, ktorý preferuje extrémistické názory. Veľký priestor u nich dostávajú poslanci ĽSNS na čele s predsedom Marianom Kotlebom, ale napríklad aj kontroverzný politik Smeru Ľuboš Blaha, ktorý na svojom profile takisto konšpiruje. 

Poľské voľby vzbudili vášne:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Boris Kollár)

Návrat k autoritárskemu vládnutiu

Podľa mnohých politikov však víťazstvo Dudu znamená posun k autoritárskemu spôsobu vládnutia. Politika jeho strany Právo a spravodlivosť, silne ovplyvnená katolíckými tradíciami, je považovaná za veľmi kontroverznú v Poľsku, ale aj v EÚ. Prezident Duda podporuje napríklad vládne legislatívne zmeny s cieľom získať väčšiu kontrolu nad nezávislými inštitúciami, predovšetkým verejnými médiami a súdnictvom. "Škoda. Pre Poľsko, ale aj pre nás na Slovensku a v Európe," napísal na sociálnej sieti europoslanec Šimečka. 

Úradujúci poľský prezident a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/ AP )

"Vláda môže dokončiť politické ovládnutie súdnictva, útoky na menšiny nebude vyvažovať umiernený prezident, nezávislé médiá a občianska spoločnosť budú čeliť stále silnejšiemu tlaku. Hlas V4 ovládne autoritársko-konzervatívne duo Orbán - Kaczyński a Európska únia bude čeliť spochybňovaniu svojich základných hodnôt v ďalšom členskom štáte. Stačilo pritom málo, aby Rafal Trzaskowski svojím víťazstvom tento trend pomohol zvrátiť," dodal Šimečka. 

Tesný výsledok je nádejou

Tesný výsledok však podľa neho predstavuje aj nádej. "Prakticky polovica poľskej spoločnosti túži po návrate k demokratickému smerovaniu. Nezávislé médiá, občianska spoločnosť a opozícia sa nevzdávajú a stále dokážu zviesť s vládnou mašinériou vyrovnanú partiu. Nič nie je stratené," komentoval europoslanec. 

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Práve na týchto ľudí musíme v najbližších rokoch myslieť. Poľsko je náš blízky partner. Bilaterálne, aj ako člen Európskej únie. Ak sa v ňom budú porušovať pravidlá právneho štátu, týka sa to aj nás - a nesmieme pri tom mlčať," dodal. 

Duda bude mať čo robiť

Poľské voľby komentovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej Andrzej Duda, ktorý vo víkendových voľbách obhájil funkciu, bude mať náročnú úlohu v spájaní rozdelenej spoločnosti. Prezidentka želá opätovne zvolenému prezidentovi Dudovi veľa úspechov pri výkone mandátu. "Vníma vysokú volebnú účasť v týchto voľbách, čo je podľa nej veľmi pozitívne, vníma tiež aj to, že poľská spoločnosť je aj vďaka kampani silne polarizovaná. Pán Duda bude mať preto náročnú úlohu v spájaní rozdelenej spoločnosti," tlmočil Strižinec reakciu Čaputovej.

Poľské voľby vzbudili vášne:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dudovi zablahoželala prezidentka k víťazstvu aj na sociálnej sieti. Vo svojom príspevku pripomenula, že Slovensko a Poľsko sú dobrými susedmi a spojencami. Musia preto podľa nej spolupracovať na silnej, prosperujúcej a zelenej Európskej únii, založenej na hodnotách slobody, demokracie a zásadách práva.

Matovič vyzdvihol vysokú účasť

Premiér Igor Matovič takisto okomentoval poľské voľby. Občanom Poľska zagratuloval k druhej historicky najvyššej účasti v prezidentských voľbách. "Za posledných 25 rokov nemali takú vysokú účasť," povedal predseda vlády. Voľby považuje za sviatok demokracie a rozhodnutie Poliakov v nedeľných voľbách plne rešpektuje.

Andrzej Duda obhájil funkciu prezidenta

Andrzej Duda obhájil v nedeľných prezidentských voľbách svoj mandát so ziskom 51,03 percenta hlasov. Dudov súper, varšavský primátor Rafal Trzaskowski, získal podľa oficiálnych výsledkov 48,97 percenta odovzdaných hlasov. Volebná účasť bola na úrovni 68,18 percenta, čo je druhé najvyššie číslo od pádu komunizmu v Poľsku v roku 1989. Prioritou druhého volebného obdobia poľského prezidenta Dudu bude rodinná politika a zotavenie ekonomiky po pandémii koronavírusu, uviedol v utorok jeho poradca Krzysztof Szczerski pre agentúru PAP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu