Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rezort školstva má veľké plány: Ďalšie milióny na učebnice! Je to prvý krok k reforme

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (4)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister školstva Branislav Gröhling ešte začiatkom júla informoval investíciu v objeme takmer 11 a pol milióna eur na otvorený trh s učebnicami pre prvý stupeň. Teraz pôjdu ďalšie milióny na učebnice pre druhý stupeň. Podľa rezortu ide o prevratnú novinku a základné školy dostanú pri výbere učebníc voľnú ruku. Balík by sa mal v budúcnosti rozširovať.

Rezort školstva oznámil ďalšiu investíciu. Takmer štyri milióny pôjdu tentokrát prioritne na učebnice matematiky pre druhý stupeň. Podľa rezortu ide o prevratnú novinku. Už začiatkom júna dostal dotácie na učebnice prvý stupeň a piaty ročník. Branislav Gröhling uviedol, že o otvorenom trhu s učebnicami sa dlho rozprávalo, teraz ho môžu realizovať v praxi. 

Cieľom je zabezpečiť dostatok kvalitných učebníc

Dotáciu vo výške 3,6 milióna sa podarilo vybaviť na základe rokovaní s ministerstvom financií. „Prioritne budú určené na učebnice matematiky, ale aj na iné predmety,“ uviedol šéf rezortu s tým, že zoznam učebníc bude zverejnený v nasledovných týždňoch. „Našim cieľom je zabezpečiť dostatok kvalitných učebníc matematiky a podporiť tak matematickú aj finančnú gramotnosť žiakov,“ uviedol Gröhling. 

Minister školstva koncom mája navštívil sklad s učebnicami v Nitre
Zobraziť galériu (4)
Minister školstva koncom mája navštívil sklad s učebnicami v Nitre  (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Prvý krok k reforme školstva

Základné školy tak dostanú pri výbere učebníc matematiky voľnú ruku. Podľa rezortu ide o prevratnú novinku. „Chceme podporovať matematiku a matematickú gramotnosť, ktoré sú v tejto dobe pre žiakov nevyhnutné. Navyše výsledky našich žiakov z medzinárodného hodnotenia finančnej gramotnosti PISA nás utvrdili v tom, aby sme sa na túto oblasť zamerali ešte viac,“ uviedol s tým, že je rád, že po pilotnom otvorení trhu s učebnicami pre prvý stupeň sa rezortu podarilo vyčleniť ďalšie financie, ktoré môžu základné školy na druhom stupni využívať na nákup učebníc matematiky podľa svojich potrieb.

Ďalšie milióny na učebnice (Zdroj: Facebook/MS SR)

 „Uvoľnené ruky pri výbere učebníc sú prvým krokom k reforme školstva, ktorú chceme dosiahnuť,“ uviedol Gröhling. Ďalšími sú motivovaní učitelia, ale aj inovatívny a moderný obsah a spôsob vzdelávania. „Samozrejme robíme tiež všetko pre to, aby sme celý proces nákupu učebníc školám čo najviac uľahčili,“ dodal minister. Zároveň je to podľa rezortu apel na vydavateľov, tvorcov učebníc, autorov, ale aj učiteľov, aby začali tvoriť nové učebnice, ktoré školy potrebujú.

Nie všetky školy sa dokážu s novými možnosťami vyrovnať

Šéf rezortu si je vedomý toho, že nie všetky školy sa hneď dokážu s novými možnosťami svojpomocne vyrovnať. V najbližších mesiacoch chce rezort školstva nastavovať podmienky tak, aby boli čo najjednoduchšie pre každého. „Chceme ešte viac pomôcť školám, chceme im okrem možnosti výberu dať aj know-how, ako celý výber sprocesovať,“ uviedol Gröhling.

Minister školstva koncom mája
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran)

„Aj preto intenzívne rokujeme s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie Miroslavom Hlivákom, aby sme pripravili čo najjednoduchší a najtransparentnejší spôsob, ako si školy, učitelia a žiaci budú môcť vyberať učebnice presne podľa svojich predstáv,“ uzavrel minister školstva Branislav Gröhling.

Rezort školstva plánuje ďalšie zmeny

Rezort školstva chce v reforme pokračovať a balík rozširovať aj ďalej v závislosti od finančných možností. „Pracujeme na legislatívnych zmenách v oblasti školského zákona, na novom zákone o vysokých školách či na zjednotení financovania školstva,“ uviedol pre Topky rezort. 

Prvú finančnú injekciu dostal prvý stupeň

Na začiatku júna minister školstva Branislav Gröhling oznámil investíciu v objeme 11,4 milióna eur na otvorený trh s učebnicami pre prvý stupeň základných škôl. Školy si tak na prvom stupni po prvýkrát mohli vybrať učebnice zo zoznamu schválených aj odporúčaných učebníc. Podľa rezortu ide o najvyššiu sumu, ktorú doposiaľ ministerstvo poskytlo na tento účel. 

Minister školstva koncom mája
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Každá základná škola získa príspevok na nákup učebníc vo výške 32 eur až 104 eur na jedného žiaka. Vyšší príspevok získajú školy, pre ktoré je tvorba a tlač učebníc nákladnejšia, napríklad školy so žiakmi národnostných menšín alebo školy, ktoré vzdelávajú žiakov so sluchovým alebo zrakovým postihnutím. Celková suma sa bude odvíjať od počtu žiakov, ktorých škola evidovala k 15. septembru 2019.

Dlhé roky sa o tom rozprávalo, teraz ho budeme realizovať v praxi

Doterajšia centralizovaná politika výberu učebníc sa tak podľa rezortu mení a trh s učebnicami sa otvoril. Okrem toho ministerstvo prispeje na nákup jazykových učebníc aj piatakom. „Otvorený trh s učebnicami je jeden z tých najdôležitejších prvkov pre zlepšenie kvality školstva na Slovensku. Dlhé roky sa o tom len rozprávalo, teraz ho budeme realizovať v praxi,“ vyhlásil začiatkom júna Gröhling.

„Za účelom zvýšenia transparentnosti a objektivity schvaľovania učebníc budú vydané nové kritériá na ich posudzovanie. To budú vykonávať dvaja nezávislí a náhodne pridelení recenzenti z oblasti didaktiky a odboru predmetu,“ vyhlásila riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu Miroslava Hapalová. ŠPÚ je priamo riadená organizácia ministerstva školstva.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaUčebniceBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu