Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Viliam Mišenka pôjde do vyšetrovacej väzby

Viliam Mišenka
Viliam Mišenka (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

VIEDEŇ - Viliam Mišenka, ktorého zadržala rakúska polícia vo štvrtok (2. 7.) v Badene pri Viedni, pôjde do vyšetrovacej väzby. Rozhodol o tom v sobotu službukonajúci sudca Krajinského súdu vo Viedni. Informovala o tom viceprezidentka tohto súdu Christina Salzborn.

Vyšetrovacia väzba predchádza priamemu vydaniu Mišenku slovenským úradom. "Bližšie informácie k dĺžke vydávajúceho konania a či bude konanie verejné, nie je zatiaľ známe," dodala Salzborn.

Mišenka sa do soboty nachádzal v cele policajného zaistenia viedenského justičného paláca. Zadržali ho vo štvrtok (2. 7.) na ulici v meste Baden pri Viedni približne o 15.15 h na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Nekládol pritom žiaden odpor. Povedal to v piatok (3.7) pre TASR hovorca Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Vincenz Kriegs. Pôvodné informácie boli, že sa už nachádza vo väzbe.

Súvisiaci článok: Po rokoch na úteku chytili Mišenku! Ďalšie DETAILY zatknutia: Nekládol žiaden odpor

Podľa jeho slov mali rakúske orgány aj vďaka úzkej spolupráci so slovenskými orgánmi informácie, že Mišenka sa zdržiava buď v Badene alebo vo Viedni. Slovenskí policajti ozrejmili, že sa ukrýval u príbuznej.

Na úteku bol viac ako dva roky

Mišenka bol na úteku od marca 2018, keď ho Najvyšší súd (NS) SR poslal do výkonu trestu na 23 rokov za úkladnú vraždu v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľa. NS SR ho vtedy odsúdil v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont, ku ktorému došlo v lete 2009. Pri výbuchu zahynula jedna osoba a ďalšie utrpeli vážne a ľahšie zranenia.

Rozsudok si Mišenka na NS SR neprišiel vypočuť. Polícia následne oznámila, že je opätovne na úteku a pátra po ňom. Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal európsky zatýkací rozkaz 27. apríla 2018.

Polícia po Mišenkovi pátrala už po druhý raz. Na úteku bol aj v roku 2013, vypátrali ho vo Venezuele a eskortovali na Slovensko, kde strávil takmer dva roky vo väzbe.

Viac o téme: ZadržanieVäzbaPolícia Viliam Mišenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu