Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Aká je šanca, že sa nakazíte na futbalovom štadióne? Až 90-percentná, tvrdí virológ: Dôvod je prostý

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pred pár mesiacmi väčšina Slovákov sedela doma, kritizovali dokonca aj turistov, ktorí si vyšli do prírody na čerstvý vzduch. Dôvodom boli obavy z koronavírusu. Po tom, ako u nás nové prípady pribúdali v jednociferných číslach, a opatrenia sa postupne uvoľňovali, však mnohí veľmi rýchlo zabudli na to, že vírus je stále medzi nami. Dôkazom je aj kritizované správanie fanúšikov na zápase v Dunajskej Strede. Ako situáciu vníma virológ?

Aktuálne čísla: KORONAVÍRUS Opäť zlé čísla! Pribudlo až 20 nových prípadov: Ohniskom nákazy je Prievidza

Zatiaľ čo poniektorých stále trápia výčitky aj po nevyhnutnej návšteve nákupného centra, rúško neskladajú ani na autobusovej zastávke a odpustia si aj vytúženú dovolenku pri mori, nájdu sa aj takí, ktorí sa koronavírusu vôbec neobávajú.

Jednoznačným príkladom je stredajší futbalový zápas, ktorý sa odohral v Dunajskej Strede. Na tribúnach ho sledovalo 6 120 divákov. Dodržiavanie opatrení išlo podľa záberov v mnohých prípadoch do úzadia. Ľudia sedeli bok po boku, vo veľkých skupinkách a bez rúšok. 

Virológ: Šanca nákazy je obrovská

Uznávaný slovenský virológ Fedor Čiampor reagoval, že každé šírenie epidémie, či už ide o vírusové alebo bakteriálne, závisí od podmienok, ktoré mu vytvárame na to, aby sa mohol ďalej rozmnožovať a teda aj šíriť. Ak teda vírus z populácie nevymizol, nemáme žiadnych chorých, prípadne nie sme preventívne zaočkovaní, hrozí stále riziko nákazy.

Záber zo stredajšieho zápasu.
Zobraziť galériu (2)
Záber zo stredajšieho zápasu.  (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

"Akonáhle porušíme pravidlá a vírus sa tu ešte nachádza, čo sa aj v súčasnosti nachádza, tak neskôr sa objavia ďalšie a ďalšie prípady, ktoré znamenajú, že treba byť aj naďalej ostražitý. Netreba podliehať predstavám, že už máme len jeden či dva prípady, tak už môžeme všetko, čo chceme," objasnil.

Aké riziko nákazy teda hrozí na futbalovom zápase? Profesor predostrel až hrozivú predpoveď. Šanca je podľa neho obrovská. Ak sa na štadióne nachádza nakazený človek, je podľa neho takmer 90-percentná. Ako dodal, rozhodne ide o väčšie riziko, ako napríklad v prípade návštevy nákupného centra.

Prečo? Predstavme si to na jednoduchej modelovej situácii. "Ľudia sú pohromade, aj podľa záberov jeden vedľa druhého či jeden za druhým. Predpokladám, že všetci kričia. A pri kričaní, nepekne povedané, "vypľúvajú kvapôčky". Takže akonáhle by tam bol len jeden či dvaja nakazení, a nemusia o tom ani vedieť, pretože inkubačná doba je okolo dvoch týždňov, dokonca nemusia mať ani príznaky, tak šanca ochorieť na takom štadióne je takmer 90-percentná," vysvetlil laicky Čiampor.

Pri otázke, prečo je v spomínanom nákupnom centre či v kaviarni omnoho nižšie riziko nákazy, zaznela jasná odpoveď. Ľudia tam nekričia, nehulákajú. Sú od seba vzdialení, aj keď nie na dva metre, minimálne však na meter. Navyše počas nákupov majú na tvárach rúška. 

Záver je teda jednoduchý. Ak ľudia prestanú byť opatrní a "povolia", otvárajú tým brány pre šírenie infekcie, ktorá podľa Čiampora rozhodne neodznela.

Matovič: Ak sa nebudú dodržiavať pravidlá, športové podujatia zrušíme

Premiér Igor Matovič reagoval na spomínané futbalové stretnutie kritikou. Podľa jeho slov sa odignorovalo odporúčané šachovnicové sedenie. Každý druhý rad bude preto musieť po novom ostať voľný. "Aby si vedeli organizátori skontrolovať, či ľudia dodržiavajú pravidlá," povedal Matovič s tým, že ak to nebude fungovať, budú musieť takéto športové podujatia zrušiť.

Aká je šanca, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nepredpokladali sme, že ľudia budú takto nezodpovedne postupovať. Tento prípad budeme musieť s pani regionálnu hygieničkou riešiť," doplnil v súvislosti so zápasom hlavný hygienik SR Ján Mikas.

DAC: Život musí bežať ďalej

Vedenie DAC Dunajská Streda zverejnilo v piatok stanovisko, v ktorom vyjadrilo presvedčenie, že aj futbal je dôležitá súčasť života spoločnosti. Život podľa nich musí bežať ďalej."V žiadnom prípade nechceme, aby sa hocikto nakazil na futbale," uviedli.

Prečítajte si celé vyjadrenie klubu: DAC reaguje na kritiku Matoviča: Pokiaľ bude vírus medzi nami, zabrániť tomu nevieme

"Pokiaľ by mal byť futbalový zápas vnímaný ako miesto, kde je zvýšené nebezpečenstvo šírenia nákazy, musíme poukázať aj na to, že minimálne rovnako nebezpečné sú aj kúpaliská, divadlá, kiná, bary či pohostinstvá, aby sme spomenuli len niekoľko príkladov. Život však musí bežať ďalej a futbal je rovnako dôležitou súčasťou života, ako spomenuté inštitúcie," zaznelo vo vyjadrení.

Úpravy v opatreniach

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky po komunikácii so Slovenským futbalovým zväzom a Úniou ligových klubov upravil opatrenie týkajúce sa spôsobu sedenia na štadiónoch tak, aby už od soboty bolo možné sedieť v každom druhom rade.

Nakoľko v niektorých prípadoch nebude možné zabezpečiť takéto sedenie, bola možnosť šachovnicového sedenia ponechaná tento víkend ešte ako alternatíva. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR.

Viac o téme: Cestovanie Fanúšikovia SlovenskoKoronavírusVirológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu