Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE SaS rozhodla! Vyzývame Kollára, aby odstúpil z postu šéfa parlamentu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Zdá sa, že kauza diplomovej práce predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi poriadne zavarila! Pred stredajším rokovaním poslaneckého klubu SaS, kde má odpovedať na otázky poslancov, Kollár pripustil aj svoj odchod z koalície.

Poslanecký klub SaS vyzval Borisa Kollára, aby odstúpil z pozície predsedu Národnej rady SR. Informovala o tom predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová po stretnutí, na ktorom Kollár odpovedal na otázky v súvislosti s kauzou jeho diplomovej práce. Predseda SaS Richard Sulík zdôraznil, že vládnu koalíciu nepovalia. Dodal, že rešpektujú nárok hnutia Sme rodina na post predsedu parlamentu. Na ťahu je podľa ich slov Kollár. Ten podľa hovorkyne Michaely Jurcovej berie výzvu SaS na vedomie. 

Strana SaS vyzvala Borisa Kollára, aby odstúpil z postu šéfa parlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zemanová priblížila, že s Kollárom na klube diskutovali viac ako hodinu. Dodala, že šéfa parlamentu informovali o svojom stanovisku. Podľa jej slov odchádzal s tým, že to vzal na vedomie. "Na ťahu je teraz Boris Kollár. Ak neodstúpi, poradíme sa a uvidíme čo ďalej," poznamenala. "Samozrejme, nie je to uzavretá vec. Poslanecký klub sa bude radiť opäť, keď nastanú nové udalosti. Ale niekedy to uzavrieme. A keď to bude uzavreté, už nebudeme nikdy viac toto Kollárovi pripomínať, vyťahovať," skonštatoval Sulík s tým, že nie všetko funguje ideálne, a nemá preto zmysel zbytočne dokola "rozpitvávať" vec nikam nevedúcimi otázkami.

Na otázku, či klub SaS podporí prípadnú opozičnú iniciatívu na odvolanie Kollára z funkcie Zemanová odpovedala, že nezahlasujú za žiadny opozičný návrh. Poukázala pri tom aj na koaličnú zmluvu. Rozhodnutie klubu bolo podľa jej slov jednoznačné. Sulík odmieta, že by sa Kollárovi vyhýbal. Svoju neúčasť na poslednej koaličnej rade a neskorý príchod na rokovanie klubu obhajuje pracovnými povinnosťami. Poukázal na to, že v stredu rokovala aj vláda. "Celkovo si myslím, že s ním mám dobrý pracovný vzťah," poznamenal s tým, že ho mrzí len nedodržanie dohody zo strany Kollára o zvolaní mimoriadnej schôdze k "podnikateľskému kilečku".

MIMORIADNE SaS rozhodla! Vyzývame
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Opustil by aj koalíciu

Kollár pred poslaneckým klubom novinárom povedal, že ak by musel odísť z postu predsedu parlamentu, zrejme by podľa svojich slov nemalo hnutie inú možnosť ako odchod z koalície. Zdôraznil, že nemieni nikoho vydierať. 

"Už nemám nič iné povedať, len to, čo som povedal," zdôraznil. Neuviedol, akú zodpovednosť by vyvodil, ak by neodišiel z postu predsedu parlamentu. Potvrdil, že je v hre aj odchod z koalície. "Ja nemám inú možnosť, len odísť z vlády, ja nemôžem odísť len z postu predsedu parlamentu. Ja nikoho nevydieram, všetko je v poriadku, idem sa porozprávať s kolegami," doplnil. Kollár pred novinármi zopakoval, že svoju prácu napísal v súlade so zákonom. 

MIMORIADNE SaS rozhodla! Vyzývame
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odloženie rokovania bolo nekorektné

Odloženie rokovania o "podnikateľskom kilečku" až na riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR považuje minister hospodárstva Richard Sulík za nekorektný prístup zo strany predsedu parlamentu Borisa Kollára. Sulík tvrdí, že Kollár nedodržal dohodu o tom, že zvolá mimoriadnu schôdzu.

Opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia odobrila vláda minulý týždeň, do parlamentu sa dostanú na schôdzu, ktorá je plánovaná od 7. júla. "Mám pocit, že je to nekorektný prístup zo strany Borisa Kollára, lebo dvakrát veľmi jasne povedal, že zvolá mimoriadnu schôdzu, je to dokonca aj v zápisnici z Koaličnej rady, potom dohodu nedodržal. Som na to veľmi citlivý, presne viem z mojej skúsenosti, že ak sa nebudú dodržiavať dohody a platné pravidlá, je to začiatok konca," povedal Sulík novinárom. "Tak ďaleko by som nezachádzal," odpovedal na otázku, či ide o vydieranie.

Za ľudí bude komunikovať so SaS

Strana Za ľudí bude komunikovať s SaS v snahe o ďalší spoločný postup v prípade kauzy diplomovej práce predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Uviedol to podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) v reakcii na výzvu SaS na odchod Kollára z funkcie. Na odstúpenie ho vyzvala aj strana Za ľudí, Šeliga povedal, že toto stanovisko sa nemení.

Dodal, že je na rozhodnutí Kollára a hnutia Sme rodina, čo urobí ďalej. Šeliga zopakoval, že post šéfa Národnej rady (NR) SR patrí na základe výsledku volieb a dohôd hnutiu Sme rodina. "Je na nich, ako sa rozhodnú, žiadna vládna koalícia sa nemusí rozpadať," napísal na sociálnej sieti s tým, že nechce položiť koalíciu, pričom odmieta politické vydieranie. Situácia je podľa neho na zodpovednosti Sme rodina. Šeliga tiež odmieta argument Kollára, že jeho práca bola v súlade so zákonom. Smernica skalickej vysokej školy podľa neho hovorí, že každá záverečná práca musí byť originálna, vytvorená autorom pri dodržaní pravidiel práce s informačnými zdrojmi.

MIMORIADNE SaS rozhodla! Vyzývame
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Záverečná práca nesmie mať charakter plagiátorstva a nesmie porušiť autorské práva iných autorov," dodal s tým, že smernica hovorí aj o tom, že nie je prípustné, aby diplomová práca bola kompilátom odbornej literatúry. "Hnutie OĽaNO zverejnilo svoje stanovisko v pondelok, a tým je pre nás téma uzavretá," uviedlo hnutie OĽaNO v reakcii na postoj SaS.

Sme rodina chce, aby Kollár zostal šéfom NR SR

Hnutie Sme rodina chce, aby jeho líder Boris Kollár zostal predsedom Národnej rady (NR) SR. Uviedol to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v reakcii na vyjadrenie SaS, ktorá vyzvala Kollára na odchod z tohto postu. Výzvu koaličného partnera rešpektuje.

Diskusia o tom, aby Kollár odstúpil z funkcie, v hnutí podľa Krajniaka nebola. "V tom sme boli všetci jednotní," podotkol minister. "Máme podpísanú platnú koaličnú zmluvu, podľa nej môže každý partner vzniesť akúkoľvek výhradu k činnosti ďalších ľudí v pôsobnosti vlády či Národnej rady SR, ale nemôže presadzovať svoje záujmy proti vôli koaličného partnera," doplnil Krajniak.

MIMORIADNE SaS rozhodla! Vyzývame
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kollár čelí podozreniu z plagiátorstva pre jeho diplomovú prácu. Na odchod z funkcie ho vyzvala aj strana Za ľudí. OĽaNO jeho odchod nežiada. Navrhlo, aby minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho nemieni viac používať. Pred stretnutím klubu SaS pripustil, že ak by mal odísť z funkcie, hnutie Sme rodina by mohlo opustiť aj vládnu koalíciu.

Viac o téme: Richard SulíkBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu