Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tlak v koalícii na odchod Kollára rastie: Prvé reakcie na škandál s plagiátom, tvrdý odkaz ministra

Porada premiéra s ministrami pred vyhlásením. Zobraziť galériu (8)
Porada premiéra s ministrami pred vyhlásením. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po včerajšej lavíne, ktorú zažila strana Borisa Kollára v súvislosti s jeho záverečnou prácou a prácami poslankyne Petry Krištúfkovej či Petra Pčolinského sa dnes ministri na vláde postavili pred novinárov, kde sa vyjadrovali k týmto skutočnostiam. Stanoviská boli rôzne. Napríklad minister práce a rovnako Kollárov spolustraník Milan Krajniak stojí tvrdo za Kollárom a nevidí na tejto práci nič zlé.

Podľa našich informácií túto záležitosť riešia na koaličnej rade a koaliční partneri tlačia na to, aby Kollár odstúpil z postu predsedu parlamentu.


Nové odhalenie! Kollárova práca je 100 % plagiát, tvrdí Beblavý


Premiér je zdržanlivý

Premiér Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii neodpovedal na otázky ohľadom diplomovky Borisa Kollára. „Otázke sa nevyhýbam, rovnako ani kolegovia. Dnes vám na to odpoviem, ale nie na tejto tlačovke,“ povedal Matovič s tým, že novinárov vopred upozornili na to, že tlačovka je len k téme schválených opatrení ministerstva hospodárstva, kvôli čomu prerušili rokovania. Predseda vlády sa však k tejto téme vyjadrí podľa vlastných slov ešte dnes.

Tlak v koalícii na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Heger chce počkať na stretnutie Kollára a Matoviča

"Potrebujeme kvalitné vysoké školstvo a potrebujeme podstatne menej, no kvalitnejších škôl. Čo sa týka pána Kollára, počkám na stretnutie pána premiéra s predsedom parlamentu, ktoré by malo byť dnes," tvrdí minister financií Eduard Heger.

Minister financií Heger chce počkať na stretnutie Matoviča a Kollára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Gröhling sa chce s Kollárom najskôr stretnúť osobne

"My sme sa ešte nestretli. Potrebujem sa s ním stretnúť. Verte mi, že ani cez minulosť som sa cez médiá nevyjadroval a nenechával odkazy, nebudem to robiť ani teraz," povedal minister školstva v predbežnom stanovisku.

Reakcia Branislava Gröhlinga na Borisa Kollára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vyslali sme do školy v Skalici kontrolu. To je určite niečo, čo treba preskúmať na pôde školy," pokračuje minister. "Vráťme vážnosť titulom. Ťažko sa mi k tomu vyjadruje. V súčasnosti sú to len informácie šíriace sa Facebookom," povedal novinárom šéf rezortu školstva. Ten očakáva a verí, že Kollár určite vyvodí "nejakú" politickú zodpovednosť, ak sa k tejto veci vyjadrí.

Tlak v koalícii na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Gröhling priznáva, že systém databáz zdrojov, ktoré sa objavujú v záverečných prácach potrebuje "reštrukturalizáciu" a doplnenie viacerých zdrojov. To mu dokonca potvrdili viacerí odborníci, ktorí sa tejto problematike venujú.

Odpor zo strany SaS

Hlavný odpor prichádza zo strany SaS, o čom svedčí aj status poslanca Ondreja Dostála, ktorý nesúhlasí s tým, aby bol na čele parlamentu človek s diplomovou prácou, ktorá je plagiát. "Boris Kollár by mal odísť z funkcie predsedu NR SR," vyjadril sa jednoznačne Dostál.

Remišová hovorí o príležitosti na zmenu systému školstva

Každý partner má nejaké odlišné názory k týmto veciam, hovorí Veronika Remišová. "Myslím si, že verejný záujem je dostatočným tmelom na to, aby sme vydržali a aby sme tie sľubované zmeny dokončili," povedala Remišová s tým, že chcú dať Kollárovi priestor, aby sa k tejto kauze vyjadril sám.

Kolíková čaká na krok Kollára

Ministerka spravodlivosti si myslí, že v súčasnosti je veľmi narýchlo dávať k tejto téme akékoľvek stanoviská. "Je to na ňom, aby to vysvetlil. Samozrejme, že ja, keď som čítala nejaké záverečné práce, tak v nich očakávam nejaké originálne myšlienky študenta," hovorí Kolíková po vláde.

Kolíková si myslí, že v záverečných prácach študenta by mali byť originálne myšlienky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajčí si to musí naštudovať

Tlak v koalícii na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Medzi prvými, kto na túto tému odpovedal bol šéf zdravotného rezortu Marek Krajčí. "Žiaľ, nemám túto problematiku vôbec naštudovanú. Neviem na to zareagovať. Nemám to naozaj naštudované. Musel by som vedieť, o čo sa jedná," povedal dnes pred rokovaním vlády minister zdravotníctva.

Mičovský by v prípade potvrdenia plagiátu nechcel, aby bol Kollár naďalej šéfom NR SR

Tlak v koalícii na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Už oveľa priamejší bol šéf agrorezortu Ján Mičovský z OĽaNO. "Som tým sklamaný a myslím, že to je zásadný problém, ktorý nie je možné prejsť mlčaním. Spýtam sa na to," povedal ráznym tónom Mičovský. "Pokiaľ sa tieto veci dokážu v tom rozsahu, v akom boli publikované, myslím si, že pán predseda Kollár by mal urobiť zásadné politické rozhodnutie," povedal Mičovský. "Ja ako minister pôdohospodárstva možno nie som priamo ten, ktorý by mal tlačiť, ale myslím si, že pán Kollár by nemal byť predsedom národnej rady, ak je to pravda," dodal jednoznačné stanovisko Mičovský.

Krajniak opakoval dookola tú istú odpoveď

Tlak v koalícii na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina sa na dnešnom brífingu pred novinármi snažil vysvetliť to, že Kollár včera ukázal pomocou systému zhôd to, že nepodvádza. "Myslím si, že pán predseda Kollár včera ukázal oficiálny výstup z testu, ktorým sa hodnotia takéto práce. Myslím si, že ten výstup bol v poriadku," odpovedal Krajniak takmer na každú jednu otázku, ktorú mu na túto tému položili novinári.

Minister Krajniak v prípade diplomovej práce stojí za Kollárom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Neprekáža mu ani to, že spomínaný systém nezahŕňa publikáciu, ktorú odkopíroval Kollár, a tak nemohol byť súčasťou zhody. "Tento systém sa používa oficiálne na územi Slovenskej republiky. Ja som napísal svoje štyri knihy a rovnako tak aj svoju prácu som si napísal sám," dodal Krajniak.

Neskôr, po vláde, Krajniak opäť zopakoval svoje stanovisko, že Kollár splnil podmienky na obhajobu práce a zloženie štátnej skúšky. "Ak platí pre každého študenta v tomto štáte, že prejde testom originality, tak má právo sa zúčastniť záverečnej skúšky," hovorí Krajniak.

Druhá reakcia Krajniaka na Kollára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mikulec nemá bližšie informácie

Minister vnútra sa predbežne ku kauze Borisa Kollára s jeho diplomovou prácou nechce vyjadrovať. "Je to vec Borisa Kollára. Samozrejme, ak došlo k porušeniu zákona, je potrebné to riešiť," dodal.

Milanová hovorí o zlom školskom systéme

Ministerka kultúry Natália Milanová nebude Kollára zatiaľ vyzývať na odstúpenie. "Je to také čerstvé. Vytvára to celý obraz nášho školstva a ten treba zmeniť," tvrdí Milanová. Sama podľa vlastných vyjadrení problém s vlastnou záverečnou prácou nemá a bola ochotná poskytnúť aj výtlačok, ktorý má doma.

Reakcia Natálie Milanovej na Borisa Kollára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Proti je aj poslanec Za ľudí

Ďalší koaličný poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) podľa svojich slov očakáva, že programové vyhlásenie vlády (PVV) sa bude dodržiavať aj v súvislosti s odoberaním podvodne získaných titulov. "Som síce v politike nový, ale tiež nečakám zázraky. Dodržiavanie aspoň toho, čo sme si napísali do programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasoval aj Boris Kollár, však očakávam. Aspoň tie tri mesiace po voľbách," uviedol poslanec na sociálnej sieti.

Miroslav Kollár upozornil, že v programovom vyhlásení sa píše napríklad o podpore mechanizmov na zabezpečenie akademickej etiky vrátane odoberania podvodne získaných titulov. Spomenul tiež to, že kabinet má klásť dôraz na budovanie odborných vedomostí, zručností a kompetencií absolventov a tiež rozvíjať svoju tvorivosť, etické správanie a schopnosť prevziať zodpovednosť. "Dôraz by som dal na 'etické správanie' a 'schopnosť prevziať zodpovednosť'. Ak sa nič neudeje, strácame právo pozrieť sa ľuďom do očí a bohorovne tvrdiť, že im ideme urobiť život lepším," dodal poslanec.

Nebudú to tolerovať

"Aké máme naše školstvo, taká bude naša budúcnosť. Plagiátorstvo a podvádzanie pri záverečných prácach je zjavne dlhodobý a tolerovaný problém na viacerých našich vysokých školách. Vrhá to nielen zlé svetlo na naše univerzity, ale aj na celú spoločnosť," píše sa v tlačovej správe Za ľudí.

Strana Za ľudí podľa vlastných slov nikdy nebude takéto konanie tolerovať. Tak, ako v prípade rigoróznej práce bývalého predsedu NR SR Andreja Danka, tak aj v prípade diplomovej práce Borisa Kollára, ak sa v krátkom čase nepodarí predsedovi Národnej rady dôveryhodne vysvetliť, ako je možné, že veľká časť jeho práce je odkopírovaná z iných prác, budú trvať na vyvodení politickej zodpovednosti.

Kriticky sa ku kauze postavila aj Jana Žitňanská z klubu Za ľudí.

Výzva pre Gröhlinga

Strana Za ľudí zároveň vyzýva ministra školstva, aby pripravil v spolupráci s akademickou obcou také kroky, ktoré zlepšia kvalitu  kontrolného procesu, zlepšenie akademických štandardov tak, aby sa takýmto prípadom predchádzalo už v procese tvorby akademických prác - vrátane možnosti odobratia titulu pri prípadných podvodoch.

Opozícia očakáva ráznu reakciu

Opozičný poslanec parlamentu Richard Raši očakáva reakciu vládnej koalície i premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na medializované informácie o plagiátorstve pri diplomovej práci predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Verí, že sa premiér vyjadrí čím skôr. Dodal, že podľa zverejnených informácií je nespochybniteľné, že došlo k plagiátorstvu. Nepovedal, či bude s opozičnými kolegami žiadať o odchod Kollára z funkcie šéfa parlamentu. Poukázal na to, že ide o obrovský škandál.

Tlak v koalícii na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Čakáme, aká bude reakcia, pretože líder koalície, premiér Matovič má vystúpiť so zásadným nekompromisným postojom, ktorý deklaroval celú svoju predvolebnú kampaň," povedal v stredu novinárom Raši s tým, že hnutie Sme rodina sa v minulom volebnom období podpísalo pod návrh na odvolanie Andreja Danka z postu predsedu parlamentu pre jeho rigoróznu prácu. "Čakáme na vyjadrenia, ale v každom prípade je to obrovský škandál," dodal Raši.

Mimoparlamentné KDH uviedlo, že ak sa potvrdia informácie o plagiátorstve Kollára, mal by bez váhania a výhovoriek odstúpiť. "Nemal by zabúdať na to, že aj on vyzýval na odstúpenie svojho predchodcu Andreja Danka za falošnú prácu," uviedlo hnutie. Informoval o tom Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH.

Europoslanec Michal Šimečka by ocenil, keby na túto kauzu zareagoval aj premiér Matovič a minister školstva Gröhling.

Progresívci čakajú na reakciu Matoviča

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) tiež čaká, ako sa zachová premiér. "Matovič aj Kollár ako opoziční politici žiadali hlavu Andreja Danka, keď sa prevalilo jeho plagiátorstvo. Dokonca pre to iniciovali jeho odvolanie z postu šéfa parlamentu. Bude veľmi náročné vysvetliť, prečo je Kollárov prípad iný. Ak sa o to Igor Matovič pokúsi, poprie tým celý zmysel a étos svojej vlády," uviedol sekretár PS Branislav Tichý. Dodal, že v civilizovanej krajine s vyspelou politickou kultúrou by z tohto odhalenia plynul jediný možný dôsledok, a to okamžité odstúpenie. "Čokoľvek iné bude fackou celému vzdelávaciemu systému a všetkým slovenským študentom," dodal.

Most-Híd očakáva od Kollára sebareflexiu

Predseda neparlamentného Mosta-Híd László Sólymos dúfa, že predseda parlamentu namiesto "obhajovania neobhájiteľného" zváži svoje zotrvanie na poste predsedu NR SR. K plagiátorstvu svojich koaličných partnerov by sa mal podľa Sólymosa postaviť čelom aj premiér. "V opozícii plagiátorov nazýval zlodejmi. V premiérskom kresle má potrebné kompetencie, aby teraz namiesto rozprávania mohol aj konať," uviedol.

Kollár sa bráni

Podľa medializovaných informácií mal Kollár vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju podľa Denníka N nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Denník označil Kollárovu 58-stranovú prácu za plagiát. Kollár sa už včera na sociálnej sieti a aj na tlačovom brífingu bránil počtom percent pri zhode práce.

Boris Kollár a Petra Krištúfková nie sú jediní politici, ktorí čelia podozreniam z plagiátorstva. V minulom volebnom období mal podobné problémy vtedajší predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Opozícia dala návrh na jeho odvolanie z funkcie, ale neuspela. Kollár vtedy Danka za podvod kritizoval a hovoril, že taký človek nemá čo v politike robiť. V súvislosti s touto kauzou mal parlament na stole návrhy na odoberanie titulov.

Združenia odmietajú praktiky plagiátorstva

Plagiátorstvo je parazitovaním na akademickom systéme, uviedli to zástupcovia Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík, ktorí sa dištancujú od akýchkoľvek plagiátorských praktík a odsudzujú vyjadrenia predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý sa snaží problém plagiátorstva bagatelizovať. Zároveň vyzývajú politikov, ktorí sa plagiátorstva dopustili, aby problém nezľahčovali a vyvodili príslušné konzekvencie. Informovala o tom Martina Mášiková z Rektorátu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

"Tvrdenie, že každý študent si svoje štúdium zľahčuje, je urážkou tisícov študentov, ktorí v týchto dňoch na našich univerzitách obhajujú svoje poctivo napísané kvalifikačné práce," vyplýva z ich spoločného stanoviska. Zároveň takéto tvrdenie podľa ich slov dehonestuje prácu školiteľov, ktorí sa snažia svojich študentov viesť k postupnému osvojovaniu si základných princípov vedy, oponentov, ktorí trávia hodiny podrobným štúdiom prác a písaním posudkov, a komisií, ktoré komplexne posudzujú spôsobilosť študentov.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslav Fikar si nemyslí, že všetci študenti si chcú štúdium zľahčovať. "Najmä na našej univerzite sú na seba študenti nároční. A vedia, že čím budú na seba náročnejší teraz, tým lepšie sa budú mať potom," poznamenal rektor STU. "Akademický titul nemá byť ozdobou, ktorou si politici či podnikatelia zvyšujú svoj sociálny status. Mal by byť výsledkom poctivej výskumníckej práce. Mal by byť deklaráciou odhodlania zasvätiť svoj život disciplinovanému mysleniu," uvádza sa vo vyhlásení. Podľa nich by mal byť znakom ochoty uprednostniť poctivé rozlišovanie empiricky overiteľných faktov od poloprávd, hoaxov či konšpirácií.

Združenie V7 a predseda SAV tvrdia, že plagiátorstvo je problém starý rovnako ako akadémia samotná a vyskytuje sa aj na tých najkvalitnejších svetových univerzitách. "Najlepším spôsobom, ako plagiátorstvo minimalizovať, je dôsledné a trpezlivé vysvetľovanie princípov akademickej práce. Spolu s tým potrebujeme zaujímať nekompromisný prístup k presadzovaniu akademickej etiky už na úrovni seminárnych prác a študentov viesť tak, aby písanie kvalifikačných prác nebolo len formalitou," tvrdia. Zároveň deklarujú odhodlanie ďalej zlepšovať interné procesy s cieľom predchádzať plagiátorstvu.

Fikar poukázal aj na dvojciferné číslo pri výsledku kontroly originality práce predsedu parlamentu. "Keď protokol originality presiahne dvojcifernú mieru, začíname byť veľmi opatrní v našich vyjadreniach. U nás sú protokoly originality v jednom až troch percentách. Takže 24 percent by bolo pre mňa veľmi veľa a skúmal by som to," povedal Fikar. Kollár uviedol, že jeho zhoda dosiahla 24,45 percenta. "Interné smernice hovoria bežne, že do 30 percent je to bežná prax, že sa uznáva," poznamenal.  

Viac o téme: Diplomová prácaMinistriReakciaBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu